Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Reportaje
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6414
De la 07 Ianuarie 2003
122578353

Lumea lu’ Rotundu şi Centenarul Unirii

  • Ioan Rotundu
  • 2 December 2018, 18:51
Încă din luna februarie a acestui an, discutând cu colegii din echipa cu care realizez emisiunea de reportaje de teren cunoscută sub numele de Lumea lu’ Rotundu găzduită de Tele’M Botoşani, s-a conturat ideea unui ciclu de reportaje dedicat marii sărbători naţionale intitulată Centenarul Unirii. Urma ca eu să concep cum va arăta reportajele incluse în acest ciclu şi să ne punem pe treabă.
Fiind încă vreme de iarnă şi greu de lucrat în teren, într-una din zile am trecut pe la prof. Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu# Botoşani. Din vorbă în vorbă i-am spus ce intenţionez să fac în întâmpinarea Centenarului Unirii iar ea s-a oferit să găzduiască aceste ciclu la fondul documentar pentru a oferi generaţiilor viitoare imagini şi, sentimente şi stări emoţionale surprinse în pragul sărbătorii.
În tot acest timp, în plan naţional, guvernamental, se purta o polemică aprinsă despre cum se va organiza sărbătorirea Centenarului Unirii pe întreg teritoriul României. Mi-am dat seama că Guvernul PSD, Liviu Dragnea în special, nu vor ca sărbătoarea să fie una de amploare pentru a nu se strica colaborarea politică cu UDMR.
Lipsa de angajament a Guvernului PSD în a se implica în organizarea sărbătorii, ura manifestată faţă de liberalii care revendicau înfăptuirea actului istoric de la 1 decembrie 1018 şi, deci, rolul important ce li se cuvine în organizarea Centenarului Unirii, mi-a amintit de cele scrise de istoricii curajoşi după 1989, mai exact despre boicotul socialiştilor după Unirea de la 1918 şi adresarea lor la bolşevismul rusesc aflat în plină afirmare. Acest mod de a revedea trecutul nostru istoric şi rolul otrăvitor al socialiştilor în făurirea ei m-a determinat să iau decizia de a realiza reportajele numai în comunele cu primari liberali.
Este omagiul meu, al Lumii lu’ Rotundu, adus înaintaşilor liberali care au făurit istoria modernă a României şi Marea Unire.
Am deschis ciclul de reportaje în martie, cu reportajul intitulat „Mărţişoare literare”, un eveniment editorial organizat de Editura Agata, director Ion Istrate, aşa că am închis ciclul tot cu un astfel de eveniment.
Întreg ciclul de reportaje a fost unul costisitor dar cu ajutorul unor sponsori care, de frica controalelor ordonate de PSD, mi-au cerut să le păstrez anonimatul, cu ajutorul primarilor din comunele incluse in ciclul de reportaje, am reuşit să duc la bun sfârşit întreaga acţiune.

N-a fost uşor! Ca să marchez unirea Basarabiei cu Regatul României în 27 martie 1918 a trebuit să mă deplasez la Chişinău. Ajutor substanţial l-am primit din partea lui Constantin Pitorac, fost primar de Flămânzi, preşedintele Asociaţiei „Dimitrie Iov” care ne-a însoţit la Chişinău şi ne-a pus în contact cu mediul universitar de aici, cu decanul Facultăţii de Istorie şi cu vicepreşedintele Institutului de Cercetări Istorice Chişinău. Apoi, când la Botoşani s-a marcat acest important act istoric, Aurel Melniciuc, directorul Muzeului de Istorie Botoşani, ne-a ajutat să închei reportajul început la Chişinău.
Mari probleme s-au ivit când am ajuns la vreme de vară şi aveam incluse în program reportaje despre masacrele trupelor hortyste în Ardeal în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1950 şi a masacrului de la Moisei din octombrie 1944. Doi botoşăneni au avut curajul să participe la finanţarea acestei deplasări. Primarul comunei Rădăuţi Prut, ing. Viorel Nichiteanu a sponsorizat cu bani de la ferma sa agricolă, căruia i s-a alăturat şi Dumitru Balan patronul societăţii Microbuzul SRL.
Dacă la Moisei, comună de români, am găsit colaborare la primarul Toader Şteţcu care i-a dat dezlegare custodelui care răspunde de casele unde s-a comis masacrul şi de complexul arhitectural Vida Gheza, la Zalău lucrurile au luat altă întorsătură. Aflând ce dorim să facem. ni s-a spus că noi venim, filmă şi plecăm dar ei rămân în continuare cu ungurii. Până la urmă am găsit sprijin in istoricul dr. Marin Pot un ardelean curajos care ne-a însoţit peste tot unde era de filmat.
Am fi vrut să filmăm un reportaj şi la Cernăuţi, dar cunoştinţele noastre din Bucovina ucraineană ne-au sfătuit să renunţăm. Autorităţile ucrainene deveniseră extrem de dure cu cei care se implică în sărbătoarea Centenarului şi că am putea avea necazuri foarte mari, mai ales că suntem televiziune. Am renunţat pentru că nici de la Consulatul nostru de la Cernăuţi nu am primit sprijin.
Un alt reportaj ratat a fost cel de la Rădăuţi Prut. În localitatea Miorcani se află conacul familiei omului politic şi de litere. Ion Pillat, cu descendenţă din familia Brăteanu, mama sa fiind fiica lui Ion C. Brăteanu. Conacul, terenul şi pădurea au fost donate de ultimii moştenitori ai familiei Pillat Bisericii. Preotul paroh Remus Hruşcă, care se consideră stăpân şi pe memoria personalităţii Ion Pillat, a pus lacăt mare pe poarta de acces în curtea conacului ca nu cumva vizitatorii să constate starea deplorabilă în care se află clădirea.
După Casa Sofian din Botoşani, conacul Ion Pillat este a doua importantă clădire istorică încăpută pe mâna Mitropoliei Iaşi care este lăsată în paragină, dar pe seama cărora preoţii abili în a mirosi banul ştiu să se pricopsească.
În finalul acţiunii imortalizată prin reportajul difuzat sâmbătă, 1 Decembrie 2918, toţi cei care au participat la realizarea acestui ciclu de reportaje sau prin sponsorizări cu sume mai mari de 500 lei au primit din partea Asociaţiei „Demostene Botez” Botoşani câte o diplomă şi o plachetă cu însemnele Centenarului.
Închei cu satisfacţia personală că am lăsat generaţiilor viitoare un amplu album video despre cum părinţii, bunicii, străbunicii lor au întâmpinat marea sărbătoare a Centenarului Unirii. Mulţumesc primarilor liberali şi tuturor celor care ma-u sprijinit în acest demers, numele lor figurând la loc de cinste în construcţia acestui ciclu de reportaje şi va fi cunoscut celor din viitor.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Albeşti: „Împreuna la Centenar !- 1 Decembrie – Ziua Naţională a României”
Mesajul primarului Cătălin Fluture de Ziua Naţională – Centenarul Unirii
Catrenul săptămânii
Horoscopul săptămânii 3 – 9.12.2018
Laudatio pentru consilierii locali ai comunei Dângeni
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Botosani
Scandalul DPA - Reacția Ministerului de Externe:
Erori grave, din necunoaștere sau rea intenție, care aduc atingere adevărului istoric
Guvernul francez suspendă creșterea taxelor la carburanți,
după protestele masive
Posibilele consecinţe ale panaramei din Parlamentul României
Ioan Rotundu
M-am săturat de atâţia penali şi infractori în vârful politicii româneşti
Nova Apaserv: Bătaia de joc la adresa noastră întrece orice limită
Ioan Rotundu
Preşedintele Macaleţi n-a aflat că minciuna are picioare scurte
Ioan Rotundu
Băsescu, mesaj către Dragnea: Daddy pare că nu înțelege nimic
Nu mai controlează nici guvernul, nici majoritatea parlamentară, nici partidul. Pleacă acum!
Ptrds-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 7.12.2018
Neruşinatelor, aţi pângărit până şi ingenuitatea copilăriei!
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu 1 Decembrie 2018 - Dangeni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog