Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7790 lei
1 USD = 4.3101 lei


Număr accesări
Astăzi:
6291
De la 07 Ianuarie 2003
73308030

Lumea lu’ Rotundu va filma slujba de Înviere la bisericile româneşti din Verona

  • Ioan Rotundu
  • 2 April 2019, 23:11
Echipa care realizează emisiunea de reportaje televizate şi difuzate pe Tele’M Botoşani sub genericul de Lumea lu’ Rotundu se va deplasa în Italia, invitată de un grup de botoşăneni, să filmeze slujba de Înviere la bisericile ortodoxe din zona Verona. Invitaţia a fost repetată insistent, ceea ce ne-a determinat s-o acceptăm, deşi o astfel de deplasare implică o cheltuială consistentă.
Odată invitaţia acceptată, s-a trecut la întocmirea programului de lucru în aşa fel încât să putem lua contact cu cât mai multe grupuri de români care s-au stabilit de mai mulţi ani în zona Verona, ţinut din partea de nord – est a Italiei.
Pentru că vom fi prezenţi în mijlocul lor în toate cele trei zile de Paşti, am considerat să luăm cu noi pentru a oferi drept suveniruri mai multe simboluri specifice judeţului Botoşani. Primarul Cătălin Flutur ne-a promis că ne va da câteva albume cu imagini din municipiul Botoşani pentru a le oferi preoţilor de la bisericile unde suntem programaţi să filmăm inclusiv în noaptea de Înviere.
Meşterul popular devenit celebru în încrustarea ouălor, mă r5efer la Elena Buhaiciuc din Rogojeşti, a primit comandă să ne încondeieze 50 de ouă personalizate cu inscripţia „Botoşani – 2019” Vom mai lua cu noi şi simboluri de artă populară, ceramică şi sticlă. În ce mă priveşte, voi oferi câte un set din volumele ce-mi poartă semnătura.
Plecăm din Botoşani în dimineaţa zilei de marţi, 23 aprilie, urmând a ieşi din ţară prin zona Satu Mare. În drum vom opri la Săpânţa pentru a procura de la meşterii populari de aici simboluri cu Cimitirul Vesel. De la Budapesta ne vom îndrepta spre Viena, unde vom rămâne peste noapte. În dimineaţa zilei de 24 aprilie vom pleca spre Verona, traversând Alpii. Pe întreg traseul vom filma secvenţe care să surprindă ceea ce este reprezentativ.
În seara zilei de miercuri, 24 aprilie vom ajunge în zona Verona, având rezervate locuri la pensiunea Corte San Tomaso – Legnago, unde vom fi aşteptaţi de un botoşănean ce s-a stabilit în zonă cu întreaga familie de mai mulţi ani.
Ziua de joi, 25 aprilie, este pentru italieni sărbătoare naţională, numită Ziua Eliberării de sub regimul nazisto-fascist al lui Musolini. Avem programată întâlnirea cu preoţii de la parohiile Verona, Parohia Ortodoxă Română Villafranca, Legmago, Vineri, 26 aprilie, vom face o deplasare la Veneţia. Vom merge cu trenul şi vom filma la Palatul Dogilor.
Sâmbătă, 27 aprilie, dimineaţa ne vom deplasa la locuinţa botoşăneanului Dan Chipăruş care locuieşte la Pozzolo sul Mincio. Chipăruş este un celebru fotograf din sud-estul Europei. Seara vom filma prezenţa românilor la slujba de Înviere la biserica Verona, Legmago şi dacă timpul ne va permite şi la Villafranca.
Duminică, 28 aprilie, prima zi de Paşti, ne vom deplasa în Comunitatea de la Cassano Dada langa Bergamo - Milano unde are loc o amplă sărbătoare a românilor adunaţi de prin toate colţurile Italiei.
Luni, 29 aprilie, dimineaţa ne vom deplasa la Lago di Garda (foto), cel mai mare lac din Italia, situat într-un minunat peisaj muntos. Seara suntem invitaţii jurnalistei Nicoleta Epure, realizatoare de emisiuni în limba română la Radio RSV pentru a participa la emisiunea care se difuzează în Italia între orele 17.00 - 19.00, ora locală. Vom transmite emisiunea pe pagina Facebook a Jurnalului de Botoşani şi a mea personală. După emisiune vom continua filmările la fotograful Dan Chipăruş.
Marţi, 30 aprilie, vom pleca spre ţară prin Slovenia – Ungaria, urmând să ajungem acasă miercuri seara.
Programul deplasării este unul generos dar extrem de strâns ca timp pentru că locaţiile unde vom filma sunt şi la distanţe de peste 100 km, deplasările răpindu-ne mult timp.
Tot ce vom filma în această deplasare, inclusiv traseul, se va monta sub forma cunoscutelor reportaje la Lumea lu’ Rotundu, urmând a fi difuzate pe Tele’M Botoşani şi postate pe You Tube la datele ce vot fi anunţate.
Deocamdată încă mai batem la uşa sponsorilor pentru a aduna banii necesari. Să sperăm că vom reuşi, iar cei care ne vor sprijini financiar vor fi menţionaţi în rolul fiecărui reportaj. Reportajele astfel realizate vor fi predate la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani, pentru arhivare la fondul documentar.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 1 - 7.04.2019â
215Catrenul săptămânii
Preluate din calendarul ortodox al anului 1916
LLumea lu' Rotundu: Primăvasă la Schitul Balş
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 29.03.2019
Final cu necunoscute în scandalul de la şcoala Baranca
provocat de preotul ortodox Andrei Mancaş
Înfrăţindu-se cu călăul, ţărăniştii s-au exclus din istorie
Ioan Rotundu
A fost reţinut unul din cei 3 autori ai jafului de la Lişna
S-au trezit la spartul târgului şi cei de la Protecţia Copilului Botoşani
Ioan Rotundu
Da, am fost muiat de Gireadă când mi-a pus legea în faţă!
Ioan Rotundu
Laura Codruța Kovesi scapă de controlul judiciar - poate părăsi țara
Avertisment dur al comisarului european pentru Justiţie:
Activarea articolului 7 în cazul României depinde de ceea ce se va întâmpla zilele următoare
Parlamentul European o sprijină în continuare pe Kovesi la Parchetul UE.
„Nu putem accepta faptul că Consiliul UE cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 5.04.2019
LLumea lu' Rotundu: Monumente în paragină
Știu că ați primit un ziar mincinos trimis de PSD.
Folosiți aceste ziare acolo unde mergem toți sau pentru a le da peste fund pesediștilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă