Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23663
De la 07 Ianuarie 2003
118469662

„Luminaţia” la moroşeni

  • Ioan Rotundu
  • 3 November 2017, 23:00
Astăzi, zi de sâmbătă 4 noiembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Pomenirea morţilor. Tradiţia constă în a da de pomană pentru cei morţi iar cei care primesc pomana au datoria de a rosti „Bogdaproste!”. Pomana costă în diverse alimente, în special de casă şi preparate de gospodina care face pomana, dar şi fructe, totul puse în diverse vase, de la cele de lut la cele de porţelan şi mai nou de plastic.
Această pomenire a morţilor este specifică zonei Moldovei şi Munteniei. În Transilvania este cu totul alt obicei.
Ardelenii îşi pomenesc morţii în fiecare an la 1 noiembrie, această zi fiind considerată un fel de Ziua Morţilor, numită „Luminaţia”. O astfel de sărbătoare a morţilor am filmat şi noi, în ziua de 1 noiembrie, în „Cimitirul vesel” din Săpânţa, fiind invitaţi de către familia de preoţi Grigore (foto 2) şi Iustin Luţai.
Părintele Grigore ne-a explicat originea şi tradiţia acestei sărbători. „Luminaţia” îşi are originea în religia catolică şi greco-romană, părintele considerând-o ca având origine Apuseană. În această zi de 1 noiembrie, toţi cei care au morţi în familie vin la mormântul acestora şi aduc bogate buchete cu flori, aprinzând cât mai multe lumânări. Toţi cei care vin la cimitir sunt îmbrăcaţi complet în negru. Se pot vedea la unele morminte întreaga familie, adică soţii, copii şi chiar bunicii. Vârstnica casei este cea care va boci mortul. Uneori se adună mai multe femei la acelaşi mormânt şi bocesc pe un ton de tristeţe, evocând personalitatea celui bocit.
Tradiţia mai cere ca la cimitir să se vină cu alimente care vor fi fi date celor săraci. Pălinca se va turna în păhărele micuţe, cam de 25 mg, cu care vor fi serviţi cei din apropierea mormântului. La părintele Grigore Luţai, după ce am încheiat filmările, am fost serviţi cu palincă din pere veche de 25 de ani, adică produsă în 1992. Avea pălinca o aromă greu de descris iar gustul unul deosebit. Cât despre tărie, au fost suficiente cele 25 mg puse în pahar ca sângele s-o ia la fugă prin întreg corpul dând senzaţia unei energii precum cea din tinereţe.
„Luminaţia” începe cu o slujbă dis-de-dimineaţă la biserica din „Cimitirul vesel”, citindu-se din Evanghelia lui Lazăr. Pe la amiază vin localnicii la morminte iar preoţii vin şi ei pentru a merge pe la morminte să facă o scurtă slujbă de pomenire. Părintele Grigore Luţai a început slujba de pomenire cu mormântul la care era prezent şi Horia Vasile Scubli - primarul municipiului Sighetu-Marmaţiei, slujba fiind filmată de cameramanii care m-au însoţit.
Din păcate, spre seară, acel efect al luminilor de pe morminte, de unde şi denumirea de „Luminaţia” n-a fost chiar impresionant pentru că a dat o bură de ploaie. În schimb, am reuşit să surprindem cadre în cimitirul vechi al satului Săpânţa, unde ploaia n-a ajuns iar întreg cimitirul era plin de lumânări care ardeau.
Părintele Grigore Luţai a ţinut să evoce şi personalitatea unui prelat din Patriarhia Română cu care se cunoaşte de peste 25 de ani şi care are în coordonare bisericile ucrainene din zonă. Este vorba de episcopul vicar patriarhal cunoscut sub numele de Varlam Ploieştenul, Ploieştenul, dar a cărui nume laic este Varlam Merticariu, fiind născut la Ştiubieni – Botoşani în 1960.
Părintele Varlam a fost vicar administrativ la Mitropolia Iaşi pe când mitropolit era actualul patriarh Daniel. Cei doi au avut o bună colaborare, aşa că după ce Daniel a fost instalat în scaunul de patriarh l-a luat şi pe Varlam la Patriarhia Română. Episcopul vicar patriarhal vine frecvent la Săpânţa. L-a cununat pe părintele Iustin, fiul părintelui Grigore şi i-a botezat cei doi copii, aşa că familia Luţai cu episcopul vicar patriarhal, botoşănean la origine, are un plus de respect în zonă.
De menţionat că episcopul vicar patriarhal este cel care a ctitorit Mănăstirea Ştiubieni şi îşi doreşte să ridice o biserică numai pe cheltuiala sa.
În drum spre casă ne-am întors prin defileul Salva – Vişeu, trecând Munţii Ţibleş. Pe întreg traseul de pe Valea Izei cimitirele erau puternic luminate de la lumânările aprinse. În defileu, se puteau vedea luminate morminte izolate amplasate pe coasta muntelui, dovadă că în zonă morţii se îngropau şi în spatele grădinii.
Aşadar, deplasarea noastră la Săpânţa s-a soldat cu roade bogate în ce priveşte anumite obiceiuri ale credinţei ortodoxe la moroşeni, reportajul realizat urmând a se difuza în această seară pe Tele’M Botoşani începând cu ora 19.00 dar va putea fi vizionat şi pe site-ul Jurnalului imediat ce va fi difuzat pe postul de televiziune.
Realizarea reportajului a fost posibilă cu ajutorul sponsorilor: Transporturi Auro SA. ADMIR SRL, Berişteanu Impex SRL şi Tradichen Fles SRL, toţi din municipiul Botoşani.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Sugestie izvorâtă din pragmatism
Horoscopul zilei de 4.11.2017
Fostul primar al Bacaului, Romeo Stavarache, condamnat la 4 ani de inchisoare
si interzicerea unor drepturi. Sentinta este definitiva
Dinamica economiei: Filatura Darabani în impas
Catrenul saptamânii
Dragnea anunta re-incriminarea stopajului la sursa: neplata contributiilor de catre angajator va fi infractiune
Consiliul Economic si Social a avizat negativ proiectul de modificare a Codului Fiscal
Operatiile au fost suspendate dupa ce spitalul a ramas fara ata chirurgicala si manusi
Reforma fiscala pe repede inainte, cu ce scop?
Guvernul amana pana luni sedinta extraordinara
pe motiv ca nu au fost obtinute inca toate avizele necesare pe masurile fiscal-bugetare
Despagubiri record - 1,5 milioane euro - pentru o tanara accidentata pe trecerea de pietoni.
Femeia era insarcinata si a pierdut copilul
Ninsoare ca-n povesti in Muntii Rodnei
Lumea lu' Rotundu îngenuncheată la Mănăstirea Peri - Săpânţa
Proteste fata de proiectul de modificare a Legilor Justitiei, anuntate pentru duminica, in Bucuresti, in tara, dar si in strainatate:
Nu vrem sa fim o natie de hoti!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă