Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9363
De la 07 Ianuarie 2003
80598739

Lupta autorizaţiilor sanitare în şcoli nu dă semne de izbândă

  • 29 June 2009, 23:00
Inspectorii sanitari vor începe deplasările în şcoli încă din timpul vacanţei de vară, pentru a-i determina pe directorii unităţilor de învăţământ să se apuce din timp de rezolvarea problemelor pentru ca anul şcolar să poată să înceapă în toamnă în condiţii normale. Asta au declarat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, aceştia intenţionând să îi zorească pe directorii instituţiilor de învăţământ să nu lase pe ultimul moment treburile ce trebuie rezolvate cu autorităţile locale în vederea autorizării sanitare a şcolilor.
Autorizarea sanitară a şcolilor revine în atenţie, în condiţiile în care în direcţia îndeplinirii condiţiilor de autorizare sanitară a unităţilor de învăţământ situaţia nu este cu mult mai bună faţă de acelaşi moment al anului şcolar trecut. În ultimul an, elevii din sute de şcoli au continuat să înveţe fără să le fie garantate condiţiile de siguranţă sanitară pe care ar trebui să le garanteze orice şcoală europeană. În aproape o treime dintre şcolile judeţului nu sunt îndeplinite acele condiţii minime care ar permite obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare.
De la începutul ultimului an şcolar şi până la finalizarea acestuia au fost autorizate sanitar mai puţin de 500 de şcoli din cele 750 existente în judeţ. Situaţia stă încă îngrijorător în mediul rural, iar principala piedică în calea autorizării este lipsa apei curente în şcoli. În multe sate, această condiţie va continua să stea în calea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, atâta timp cât acele localităţi nu au reţea de apă, iar fântânile cu apă nesigură, fântânile în care apa are un conţinut ridicat de nitriţi, se înmulţesc iar autorităţile locale nici nu ştiu cu siguranţă care surse de apă mai sunt sigure.
Ca în fiecare an, în preajma demarării cursurilor, se vor începe din nou discuţii despre neautorizarea şcolilor care nu îndeplinesc condiţiile sanitare de funcţionare, despre lipsa banilor care duce la această situaţi. „Acum mai mult ca oricând se va invoca lipsa banilor, greutăţile financiare prin care trec consiliile locale, că doar este criză. Dar problema asigurării condiţiilor pentru autorizare nu este de ieri sau de astăzi. Cred că acolo unde sunt primari gospodari şi directori de şcoli responsabili care să ceară cu insistenţă sprijin pentru dotările în vederea autorizării, elevii nu sunt nevoiţi să înveţe în condiţii improprii. Probabil se va întâmpla acelaşi lucru şi în toamnă, vor începe şcoala fără a obţine autorizarea, dar directorii nu îşi dau seama ce răspundere enormă apasă pe umerii lor într-o astfel de situaţie”, a declarat unul dintre inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ori liceeni s-au perfecţionat, ori nu se mai copiază la Bac
DSP-ul a anulat toate sporurile salariale
Lupta proceselor continuă în Sănătate
Contribuţiile la pensiile private rămân blocate la acelaşi nivel de până acuma
Vă mulţumesc, doamnă învăţătoare!
Ioan Rotundu
Capcana din şosea
Mica publicitate
„Romanca” a implinit patru ani
Dr. Prof. Mircea Sabau s-a ridicat la ceruri
Sfinţii Petru şi Pavel, „căpeteniile apostolilor”, sărbătoriţi în Biserică
Românca Andreea Ştefănescu, selectată în naţionala de gimnastică ritmică a Italiei
Se confirmă: Voronin e nebun!
Broscoiul fermecat
Românii de peste Prut au nevoie de fraţii lor şi de biserica mamă
Braconierii dau iama la Prut
La Vorona se petrece o tragedie culturală
Protopopul Lucian Leonte face apel la cei care au de unde da
În Tabăra „Codrii de Aram㔠vin doar elevi din familii sărace
Botoşănenii pot ajunge pe litoral repede şi civilizat
650 pachete de ţigări confiscate în week-end
Spălătorii de maşini au probleme
600.000 lei pentru Casa Sofian
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă