Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25486
De la 07 Ianuarie 2003
122885553
M. Ursu a devenit martor incomod, el asistând la un episod când

I-a văzut pe jandarmi primind taxă de protecţie de la cerşetori

  • şeful jandarmilor zice că aşa ceva este imposibil
  • 18 January 2008, 23:00
Practicarea cerşetoriei la Botoşani poate fi o oportunitate de rotunjire a veniturilor pentru unii angajaţi ai instituţiilor statului abilitate să aplice legea. Prin implementarea taxei de protecţie şi miopie pentru cerşetori şi comercianţii fără acte în regulă, o serie de purtători de uniforme albastre sau de altă culoare nu fac decât să exploateze despotic cea mai nenorocită categorie socială: cerşetorii. Practic, de mult timp se ştie că unele „cuiere bipede” cu uniformă autoritară în dotare percep ilegal taxe de protecţie. Până acum puţine au fost, însă, informaţiile care să şi probeze acest aspect.
Sesizarea recentă, incomodă de altfel, a unui martor botoşănean a stârnit rumoare la conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ). Mihai U. (foto) din Botoşani ne-a sesizat faptul că, joi, 10 ianuarie, în jurul orei 12.00, vizavi de marketul Plus de pe Calea Naţională, o maşină a Jandarmeriei, cu toate inscripţiile de rigoare şi cu girofar deasupra, staţiona pe partea dreaptă a carosabilului. Martorul incomod a rămas ca la dentist când a observat fără voia sa că de maşină s-a apropiat o tânără de vreo 19-20 de ani, cerşetoare în săracul Botoşani. Fata a scos din buzunar câteva bancnote de un leu şi a vrut să le dea şoferului maşinii Logan, aparţinând Jandarmeriei. Şoferul a refuzat, dar celălalt membru al echipajului a întins mâna şi a luat banii.
„Am rămas aşa ca la dentist şi nu-mi venea să cred. Maşina era parcată şi fata, care a mai fost văzută cerşind pe acolo, s-a dus la ei, le-a întins banii şi a zis că a adus taxa. Le-a dat cred că vreo 3 sau cinci hârtii de un leu, după care a plecat. Banii i-a luat jandarmul din dreapta care se pare că a şi comentat că nu e suficient. Maşina avea scris pe ea Jandarmeria şi avea girofar. Asta este tot ce ştiu”, a povestit M.U.
Am încercat să o găsim pe fata cerşetoare dar nu am avut succes. Se prea poate să-şi fi schimbat locul de asigurare a colţului de pâine zilnic.

Jandarmi cu grad de interogare
Pentru că, într-o astfel de situaţie, la mijloc este şi imaginea Jandarmeriei, am adus la cunoştinţa conducerii IJJ sesizarea primită. Nedumerirea şi declaraţiile conducerii IJJ nu au făcut decât să amplifice misterul şi să acutizeze problema. „Referitor la cele semnalate de dumneavoastră din discuţia cu persoana respectivă, la nivelul unităţii de jandarmi sunt două maşini Logan din care una o folosesc doar eu. Una singură, cealaltă, are girofar, după cum precizează botoşăneanul care susţine că a văzut întâmplarea şi este folosită de către ofiţeri din Statul Major pentru organizarea şi coordonarea misiunilor. Nu este o maşină care execută patrulări zilnice în oraş. Eu mă bucur că mi-aţi semnalat acest aspect. Voi face verificări, să vedem unde a fost maşina respectivă, pentru că aşa cum am văzut, botoşăneanul dă foarte clar data şi felul maşinii. În măsura în care voi constata că a făcut fapta asta vreun jandarm, vom adopta măsurile în consecinţă, legale. De asemenea, pot să vă precizez că jandarmii au cu cerşetorii din oraş probleme pe linia respectării circulaţiei. Nu neg faptul că cerşetorii sunt o temă pentru noi pentru a preveni acel disconfort pe care-l creează dumnealor prin staţionări. Nu neg faptul nici că este posibil să fie o chestie de răzbunare, dar până ce nu verificăm nu putem să ne pronunţăm”, a fost poziţia foarte verticală adoptată de locotenent colonelul Constantin Moroşanu, inspector şef al IJJ Botoşani.
La mai puţin de trei ore de la întrevederea avută cu comandantul Jandarmeriei Botoşani, am fost contactaţi de către căpitanul Cristian Niţuleac, purtător de cuvânt la IJJ Botoşani. „După cele sesizate de dumneavoastră, s-au verificat foile de parcurs ale maşinii şi putem preciza că în mod sigur nu a fost maşina noastră. Poate era a altei unităţi militarizate sau nu din Botoşani. Maşina despre care am fost sesizaţi nu este folosită decât de către primul adjunct al IJJ, abia numit în funcţie şi un locotenent colonel”, a precizat căpitanul Cristian Niţuleac.

Nedumeriri cu sens unic
Cu toate acestea, botoşăneanul M.U. este foarte sigur pe cele văzute de el, fiind un şofer cu experienţă în a recunoaşte mărcile de maşină şi inscripţionarea acestora, este în deplinătatea facultăţilor mintale, atât cât este posibil unui român supus economiei de tranziţie. M.U. susţine că pe maşină scria „JANDARMERIE” şi cunoaşte bine uniformele jandarmilor, de altfel inconfundabile. Să admitem că şi declaraţiile oficialilor IJJ sunt veridice, măcar în parte, raţionamentul nu ne poate conduce decât către o altă evidenţă şi mai gravă pentru imaginea celor îndrituiţi să vegheze cu demnitate la respectarea legii. Poate că cerşetorii, sau numai fata cu pricina, obişnuia să dea taxa unui echipaj de patrulare al jandarmilor. Văzând maşina ofiţerilor parcată, poate că s-a dus să dea taxa, crezând că sunt subofiţerii responsabili cu zona respectivă. Indiferent dacă este aşa sau nu, indubitabil este că jandarmul nu ar fi trebuit să accepte banii, iar dacă este ofiţer ar fi trebuit să se sesizeze că gestul fetei nu este întâmplător.
Că este vorba de jandarmi sau de alţi purtători de uniforme autoritare, se naşte un mare semn de întrebare: pe cei însărcinaţi sub jurământ să vegheze cu demnitate la respectarea legilor, chiar şi a celor morale, cine-i monitorizează? (Marian MOROŞAN)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (XXVIII)
(Ioan Rotundu)
Vinde laptop performant la preţ avantajos
Locuinţe pentru medicii rezidenţi
Zelincă, acuzată că aplică amenzi la ordin politic… liberal
primarul social-democrat Aroşoaie prima victimă
AJOFM a primit undă verde pentru reabilitarea noului sediu
Vrea să crească gama de servicii medicale oferite
O nouă găselniţă a la… Oprişanu
Primăria Botoşani, un angajator neatractiv
Zestrea democraţilor la formarea PD-L: o datorie substanţială
Democrat-liberalii aruncă în cursă primii candidaţi la primării
Instituţia Prefectului începe analiza primelor din deconcentrate
Se laudă că a adus un autobuz pentru elevii din Prisăcani
Peremiştii vor credit politic pe... scripa maestrului Cobâlă
Chirilă plăteşte scump votul pentru Dinescu
Sondaj de opinie privind emigranţii români în Italia
Acquis-ul Uniunii Europene privind azilul
În atenţia clienţilor S.C. TERMICA S.A.
Horoscop
Dezamăgirea lui Iţic
Salată orientală de iarnă
Program TELE’M Botosani
Loialitatea faţă de un partener repudiat în întreaga lume
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog