Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7520
De la 07 Ianuarie 2003
76520319

MApN va declasifica încă un lot de dosare la solicitarea lui Ticu Dumitrescu

  • 16 August 2006, 23:00
La solicitarea recentă a lui Constantin Ticu Dumitrescu, MApN va trimite CNSAS încă un lot de dosare din arhiva sa, răspunzând astfel cererii de colaborare dintre cele două instituţii, potrivit colonelului Cristinel Ghiga, purtătorul de cuvânt al MApN, într-o declaraţie acordată Agenţiei NewsIn.
Ministerul Apărării Naţionale va preda "la timpul potrivit" şi restul dosarelor rămase în arhiva sa, după ce un lot de 1.523 de dosare, care însumează 15 metri liniari din custodia MApN au fost transferate CNSAS în baza unei hotărâri adoptate la propunerea preşedintelui Traian Băsescu, a declarat Ghiga. Cele peste 1500 de dosare declasificate invocate de purtătorul de cuvânt al MApN au fost predate la solicitarea din 17 aprilie a CSAT ca instituţiile care deţin arhive să le predea până la finele lunii mai Colegiului CNSAS. Pentru acest demers a fost nevoie de o Hotărâre de Guvern, care a fost aprobată la solicitarea ministrului Apărării, Teodor Atanasiu.
Prin predarea noului lot la care s-a referit colonelul Ghiga "MApN răspunde solicitării personale adresată recent de Constantin Ticu Dumitrescu". Ghiga a precizat că pentru preluarea la CNSAS a lotului citat este nevoie de constituirea unei comisii mixte MApN-CNSAS pentru procesul de declasificare. Conform biroului de presă al MApN, instituţia militară a fost printre primele care au răspuns cererii CNSAS; în urmă cu câteva luni, punând la dispoziţie cele peste 1500 de dosare. Acest fapt a declanşat la acel moment un scandal important, deoarece o mare parte din dosare erau clasificate drept "secret de stat pentru 50 de ani", fapt ce îi împiedica pe membrii colegiului să aibă acces la ele. În acest sens, s-a adresat o cerere oficială către MApN pentru a desecretiza aceste dosare, a adăugat Ghiga. Nu este clar dacă lotul pe care MApN urmează să-l transfere Colegiului reprezintă ultimele dosare pe care Armata le mai deţine din arhivele Securităţii.
Constantin Ticu Dumitrescu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat, marţi, la emisiunea "Oamenii realităţii", de la Realitatea TV, că SIE şi Direcţia de Informaţii a Armatei nu deţin documente despre o presupusă colaborare a lui Traian Băsescu cu Securitatea.
Întrebat în cadrul emisiunii dacă CNSAS a primit răspunsuri de la toate serviciile secrete care deţin arhivele Securităţii în privinţa lui Băsescu, Constantin Ticu Dumitrescu a spus că la Direcţia de Informaţii a Armatei s-a deplasat personal şi nu a găsit niciun document. El a adăugat că la direcţia amintită nu există nici dosarul invocat de Mugur Ciuvică în anul 2004, care ar atesta, potrivit fostului şef de cabinet al lui Emil Constantinescu, că actualul şef al statului ar fi fost colaborator al Securităţii.
Ticu Dumitrescu a mai arătat că şi SIE ar fi răspuns la solicitărilor CNSAS în acest caz şi a adăugat "nici ei n-au nimic".
Declaraţia lui Constantin Ticu Dumitrescu are legătură cu informaţia potrivit căreia preşedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secaşiu, i-a transmis - într-o scrisoare oficială - lui Emil Constantinescu faptul că SRI a răspuns că nu are dosar de Securitate al lui Traian Băsescu.
Emil Constantinescu a anunţat că a primit o scrisoare de la preşedintele CNSAS în această chestiune la câteva ore după ce liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a declarat - "cu toată responsabilitatea", potrivit formulării pe care a folosit-o - că Traian Băsescu ar fi fost colaborator al Securităţii. Voiculescu, deconspirat de CNSAS ca informator al Securităţii sub numele de cod Felix, a explicat că nu poate să ia în serios declaraţiile membrilor Colegiului CNSAS potrivit cărora nu ar exista dosar de Securitate pe numele preşedintelui în exerciţiu câtă vreme el însuşi a spus, de-a lungul timpului, că a scris rapoarte către Securitate.
În cursul zilei de miercuri, CNSAS a anunţat, printr-un comunicat, că în acest moment nu deţine nici un dosar de securitate pe numele lui Traian Băsescu. (NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXXXVII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Drept la replică
Profesorii vor începe noul an şcolar cu dreptul
Unii învăţători vor rămâne fără loc de muncă
A doua sesiune de BAC se apropie
Copil accidentat
Vizibilitate redusă de praf
Ajutoare pentru nevoiaşii care se încălzesc cu gaze şi cu lemne
Pensiile vor creşte cu 16% în următorii doi ani
Comunicat de presă
Inspectorii DSV au pus ochii pe micii de la festival
Gripa aviară şi pesta porcină ne-au costat circa patru miliarde
Să fie SC Lacto Solomonescu supusă unor represalii?
până una, alta i s-a aplicat o amendă de 100 milioane lei vechi
Deranjat că-i sar capacele ... societăţii Apa Grup
Impozit mai mare pe pământul nelucrat
Botoşănenii au făcut figură bună la depunerea proiectelor Sapard
Proiect guvernamental aflat la mâna lui Conţac
Consilier orăşenesc eliberat din funcţie pentru incompatibilitate
Reguli stricte pentru angajaţii serviciilor subordonate Prefecturii
WC-ul public din parc va fi reabilitat
Rapsozii vor lansa un CD de promovare a vinurilor Cotnari
Cronologia acuzaţiilor privind presupusa colaborare cu Securitatea a lui Băsescu
Tratament pentru cei bogaţi
Secretul mielului la proţap
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă