Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
4638
De la 07 Ianuarie 2003
78554195
MFP:

Deficit bugetar de 7,11 miliarde de lei -1,17% din PIB pe primele 8 luni

  • 26 September 2012, 23:00
In perioada 1.01 - 31.08.2012, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de - 7,11 miliarde lei, respectiv 1,17 % din PIB fata de - 12,97 miliarde lei respectIv 2,24% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent, potrivit datelor MFP.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 125,6 miliarde lei, reprezentand 20,7% din PIB, au fost cu 8,0% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,6 pp ca pondere in PIB. Asta in vreme ce cheltuielile - in suma de 132,8 miliarde lei, reprezentand 21,9% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 2,7% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,5 pp.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 10,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,4), accize (+9,5%), impozit pe venit (+13,5%), impozit pe profit (+6,5%). Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr. 77/2011.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+4,4 %) si venituri nefiscale (+12,2%)
Contributiile de asigurari au fost in suma de 34,2 miliarde lei, in crestere cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Veniturile nefiscale au crescut de asemenea, fata de aceeasi perioada din anul precedent la bugetul de stat cu 24,1% si la institutiile autofinantate 14,0%. Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 43,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 132,8 miliarde lei, reprezentand 21,9% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 2,7% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,5 pp. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 36,2%, dobanzi cu 28,9%, bunuri si servicii cu 6,6%.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.
Cheltuielile de personal au crescut cu 3,5%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012.
De asemenea, in luna ianuarie la bugetul de stat ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2011 este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,9 miliarde lei (3,3% din PIB), crescand in termeni nominali cu 7,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Logica femeii căsătorite
Șevciuk vine la Chișinău. De ce nu este arestat?
Bruxellesul vrea să înfiinţeze o echipă europeană de procurori
Plăţile în numerar între persoane fizice ar putea fi limitate
plafoanele la firme scad şi de 5 ori
CCR a admis sesizarea PDL privind Consiliul de Administraţie al SRTv
membrii CA îşi pierd calitatea odată cu publicarea hotărârii în Monitorul Oficial
Parlamentul nu poate decide cine reprezintă România la Consiliul European
în cazul in care preşedintele şi premierul nu se înţeleg
Unde candidează mogulii media
Bolnavă suspectă de meningită virală acută
E.On Gaz atenţionează că monoxidul de carbon omoară
Azi, bursa locurilor de muncă la Sala polivalentă
MS pregăteşte pachetul care le va reduce gratuităţile la sănătate
„În Iad, cărţile sunt făcute!”, duminică la Teatrul Mihai Eminescu
Vrabia mălai visează şi Cristescu victorie
Gică Manole este OTV-ist convins, după ce PDL-ul nu i-a mai plăcut
Boroşani: Primarul Portariuc neag㠄golănia” de la Summer Fest
Declaraţii menite să ne îmbrobodească
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă