Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16261
De la 07 Ianuarie 2003
122876328

Madalina Dobrovolschi, despre posibilitatea unei noi cereri DNA in cazul lui Gabriel Oprea:

  • Asteptam etapele procedurale si constitutionale
  • 26 September 2016, 23:00
Purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Dobrovolschi, a afirmat, luni, cu privire la posibilitatea unei nou cereri DNA dupa demisia lui Gabriel Oprea din Senat, ca Presedintia asteapta sa se desfasoare toate etapele procedurale, regulamentare si constitutionale in acest caz, urmand ca apoi seful statului sa aiba un punct de vedere. Gabriel Oprea a anuntat ca va demisiona din Senat, dar nu a depus inca o instiintare oficiala, precizeaza News.ro.
"Evident ca sunt etape procedurale pe care le asteptam si noi aici, la Administratia Prezidentiala, sa aiba cursul normal si cursul natural. (...) Sunt pur si simplu etape procedurale care tin de regulament, de Constitutie, care trebuie sa se desfasoare sub auspiciile Parlamentului. Asadar, din acest punct de vedere, eu pot sa spun doar ca asteptam sa decurga toate lucrurile in modul natural, etapele procedurale si cu siguranta ca, in linia modului in care a comunicat de obicei pe acest subiect, domnul presedinte va avea un punct de vedere", a explicat Dobrovolschi, intrebata daca Iohannis asteapta o noua solicitare din partea DNA dupa demisia lui Gabriel Oprea.
Renuntarea lui Gabriel Oprea la calitatea de senator nu conduce automat la urmarirea sa penala pentru ucidere din culpa in cazul politistului Bogdan Gigina, fiind necesare noi acte procedurale pentru o eventuala punere a sa sub acuzare, dat fiind ca, la momentul accidentului, Oprea detinea functia de ministru de Interne.
Potrivit articolului 109, alineatul 2 din Constitutie, "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor".
Semnificatia acestui articol a fost explicata prin Decizia 270/2008 a Curtii Constitutionale care a statuat ca, in cazul ministrilor care, la data cererii procurorilor de incuviintare a urmaririi penale, retinerii sau arestarii preventive, sunt si parlamentari, cererea va fi trimisa Camerei din care face parte. Daca respectivul ministru nu este parlamentar, cererea va fi trimisa presedintelui Romaniei.
"Cat priveste conjunctia "si", in textul art. 109 alin. (2) ea semnifica sfarsitul unei enumerari, care confera fiecareia dintre cele trei autoritati o competenta proprie. Textul constitutional exclude atat competenta cumulativa a cererilor celor trei autoritati publice, cat si competenta alternativa intre cele trei autoritati", se arata in decizia CCR.
Astfel, este discutabil din punct de vedere juridic daca procurorii pot trimite la Cotroceni cererea care le-a fost respinsa in Senat, fara a administra probe noi in cazul lui Gabriel Oprea. Cert este ca procurorii vor trebui in continuare sa tina seama de calitatea lui Oprea de fost membru al Guvernului, fapt care necesita o incuviintare speciala care este stipulata atat in Constitutie, cat si in Legea 115/ 2009 a raspunderii ministeriale.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Explicaţie logică
Horoscopul zilei de 27.09.2016
Prognoza meteo pentru marti si miercuri
PNL va cere comisie de ancheta la Radioul public
dupa cercetarea disciplinara a doi jurnalisti, declansata saptamana trecuta
Fiica lui Vadim Tudor candideaza la Camera Deputatilor din partea PRM
Klaus Iohannis se va afla miercuri in Germania,
unde va primi un premiu pentru sprijinirea statului de drept si a luptei anticoruptie
Patru din cinci rusi simt efectele problemelor economice ale tarii
Un senator ALDE i-a cerut demisia lui Tariceanu, lider ALDE, din functia de presedinte al Senatului,
pentru ca este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului
Mihai Razvan Ungureanu a demisionat de la SIE.
Iohannis a cerut sefilor Parlamentului sa declare functia vacanta
Mihăileni: Bătrână mde 82 de ani aflată în dificultate în prag de iarnă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog