Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
14035
De la 07 Ianuarie 2003
75045337

Maestrul Ioan Cobâlă omagiat pentru a doua oară la Păltiniş

  • Ioan Rotundu
  • 24 August 2018, 23:00
Sâmbătă şi duminică, respectiv în zilele de 18 şi 19 august, la Păltiniş s-a desfăşurat ediţia a II-a a Festivalului internaţional de muzică populară „Ioan Cobâlă”, în organizarea Asociaţiei Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa Dorohoi a cărei preşedinte este prof. dr. Vasile Adăscăliţei în colaborare cu Consiliul local şi Primăria Păltiniş.
De remarcat două aspecte importante. Profesorul Adăscăliţei, care a preluat conducerea Asociaţiei după decesul profesorului dărăbănean Constantin Moroşanu a continuat păstrarea tradiţiei de a fi omagiate valorile umane din partea de nord a judeţului Botoşani care s-au distins prin activităţile lor culturale, educaţionale şi de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare.
Al doilea aspect este faptul că primarul comunei Păltiniş, Costel Romanescu, a continuat colaborarea cu Asociaţia, colaborare începută cu Constantin Moroşanu, iar după două ediţii ale festivalului de muzică populară „Dan Chitic”, un acordeonist de forţă şi renume naţional din Darabani a iniţiat festivalul de omagiere a personalităţii compozitorului şi dirijorului de muzică populară, fondatorul Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”, maestrul Ioan Cobâlă.
La festival au fost invitaţi şi au participat autorităţi publice din Bucovina de Nord aflată sub autoritatea Ucrainei şi din Republica Moldova, cei veniţi din Ostriţa, Voloca, Cernăuţi – Ucraina şi Criva – Republica Moldova fiind însoţiţi de formaţii instrumentale, vocale şi de dansuri din zonele respective, dovadă a lor că flacăra culturii româneşti este mereu aprinsă chiar dacă zonele în care trăiesc sunt sub autoritate străină. Ca de obicei, maestrul Cobâlă s-a simţit onorat de festivitatea care-i poartă numele şi din nou a fost scump la vorbă, o modestie rar întâlnită, declarând că se simte mai bine în postura de dirijor şi compozitor, considerând muzica populară cel mai bun orator dintre el şi public.
Festivitatea a fost deschisă de profesorul Vasile Adăscăliţei şi primarul Costel Romanescu, ambii accentuând rolul important pe care maestrul Cobâlă l-a avut în a valorifica tezaurul folcloric al judeţului Botoşani şi a-l face cunoscut în plan naţional şi peste hotare.
Forţat de către conducerea USL a judeţului Botoşani să se pensioneze, deşi legal avea dreptul de a rămâne la conducerea orchestrei pe care a fondat-o, maestrul a revenit de curând la conducerea formaţiunii pe post de dirijor, la nivelul orchestrei simţindu-se deja o revigorare a activităţii muzicale, maestrul fiind invitat să participe la un festival de muzică populară la Tg. Mureş.
Din păcate, politicul şi-a făcut cunoscută prezenţa şi în acest domeniu cultural. Nici anul trecut, nici în acest an, Dan Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani n-a considerat să onoreze invitaţia Consiliului local Păltiniş de a fi alături la omagierea personalităţii maestrului. N-a fost prezent nici preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi, sau măcar un vicepreşedinte, deşi Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” se află în subordinea acestei instituţii, iar liderii PSD s-au folosit de ea ori de câte ori au considerat că le este utilă, mai ales în campaniile electorale, tratând orchestra ca pe un bun al partidului.
Integrat în cadrul Centenarului Unirii, festivalul a fost şi un prilej pentru o parte dintre liderii PSD să fie prezenţi, adoptând un discurs ipocrit despre solidaritate şi unire a tuturor românilor. Dar despre acest aspect voi veni cu un comentariu separat, pentru că aveţi a vă mira şi uimi de ce pot face aleşii noştri atacaţi de filoxera ideologiei roşii, numită „ciuma roşie”.
Trecând peste acest moment penibil, închei cu remarca metaforă a primarului de Păltiniş, Costel Romanescu: „Când cocoşul cântă la Păltiniş, cântecul său se aude la românii din Bucovina de Nord şi Basarabia”. Aluzie la faptul că în zona localităţii păltiniş, peste apa Prutului, este punctul de graniţă comun dintre Ucraina, România şi Republica Moldova.
Efortul şi strădania profesorului Vasile Adăscăliţei, a consilierilor locali şi a primarului din Păltiniş merită felicitările botoşănenilor şi respectul cuvenit pentru faptul că promovează şi onorează valorile noastre umane care şi-au închinat viaţa conservării şi valorificării tezaurului nostru cultural de invidiat pentru bogăţia şi diversitatea sa.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dumnezeu cu mila!
Senatorul „Papalete”! un eveniment editorial (II)
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 20 - 26 august 2018
Bancul săptămânii: Dorinţa poliţistului rutier
Catrenul săptămânii: Dilemă
ion Mamaische
Şleahta social-democraţilor pe scena de la Păltiniş
Ioan Rotundu
Carmen Dan a refuzat să spună dacă a discutat cu Viorica Dăncilă în ziua protestului Diasporei
PSD se mai poate salva doar prin sacrificarea președintelui său!
Mai multe organizații civice au sesizat DIICOT după ce Liviu Dragnea a susținut că a fost vizat de o tentativă de asasinat,
cerând începerea începerea urmăririi penale in rem pentru comiterea faptei de atentat care pune în pericol siguranţa naţională. De asemenea, organizațiile le cer procurorilor să stabilească dacă șeful PSD și iubita sa, Irina Tănase, sunt pasibili de a fi săvârşit fapta de nedenunţarea unor infracţiuni contra securităţii naţionale.
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unjirii - Comuna George Enescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă