Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7582 lei
1 USD = 4.3186 lei


Număr accesări
Astăzi:
1334
De la 07 Ianuarie 2003
71329571
Magistraţii au făcut multe lucruri trăznite

Topul aberaţiilor din Justiţia Română

  • 4 January 2009, 23:00
Ajunşi în custodia poliţiştilor sau trimişi după gratii de judecători sub diverse acuzaţii, românii “spun lucruri trăsnite”. Pentru a-şi scăpa pielea, oamenii folosesc, fie la instanţă, fie în faţa organelor de anchetă, pretexte dintre cele mai ciudate. Culmea este că, de cele mai multe ori, unii chiar reuşesc să-i convingă pe oamenii legii de nevinovăţia lor. Astfel, multe dintre susţinerile bizare invocate de cei suspectaţi de încălcarea legii sunt reţinute în hotărâri judecătoreşti sau în soluţii ale procurorilor. Iată căteva exemple.
Un informator al Securităţii, achitat pe motiv că în comunism nu existau drepturile omului
1. Locul 1 al topului motivărilor trăznite aparţine unei instanţe din Capitală. La Tribunalul Bucureşti o persoană suspectată de colaborare cu Securitatea a scăpat de acuzaţii pe motiv că în comunism nu existau „drepturile omului”. Dan Trancotă, cu nume de cod Dobrin, fost prefect de Mehedinţi, ar fi dat, potrivit CNSAS, informaţii despre un profesor de istorie, o familie care făcea parte dintr-un cult religios şi mai mulţi medici. Trancotă ar fi fost recrutat informator prin anii 1979. Ajuns la judecată, fostul prefect de Mehedinţi a scăpat de acuzaţiile de colaborator al Securităţii. Potrivit instanţei, atitudinea lui „Dobrin” de acceptare a colaborării este reprobabilă şi poate fi considerată neconformă cu normele de bun simţ şi cu cele privind dreptul la o viaţă privată şi intimă. „Dar se pune întrebarea, retoric, dacă exista în acea perioadă recunoaşterea unui astfel de drept sau unor norme de bun simţ. Răspunsul este de la sine înţeles”, se arată în motivarea instanţei pentru achitare.
Judecătoarea care, împreună cu inculpatul, a atacat „haita magistraţilor”
2. Năucitoare de-a dreptul a fost atitudinea judecătorei Simona Iordănescu, de la Tribunalul Bucureşti. Magistratul, care avea de soluţionat o cerere de eliberare din arest a lui Csibi Istvan, a pactizat cu inculpatul şi a înfierat „teroarea securistă” a DNA. Mai mult, judecătoarea a acuzat „haita magistraţilor” că o lucrează din interior. „Ce porcării se fac aici...”, a spus judecătorul în plină şedinţă. A doua zi, Simona Iordănescu şi-a luat concediu medical.
Apărarea „măcelarului” Sile Pietroi – ratele la bancă care trebuie plătite
3. Cazul lui Sile Pietroi, un alt interlop celebru, a fost unul aparte. Prins după ce poliţiştii au tras cu focuri de armă, Vasile Fierbântu s-a internat ulterior la cardiologie. După ce a fost arestat, omul a tot invocat motivul cu boala până a ieşit din puşcărie. Printre motivele pe care Sile Pietroi, zis şi „Măcelarul din Glina”, le-a adus în apărarea sa au fost ratele la bancă, familia numeroasă pe care o are de îngrijit şi leasingul de zeci de mii de euro la maşini. Pâna la urmă a scăpat pentru că nu prezintă pericol social. Curios, pentru că, spun procurorii, lui Fierbântu „îi place să se bată în stradă, să ştie lumea că el este Sile Pietroi”.
Nuţu Cămătaru – jurnalist la revista penitenciarului Jilava
4. În luna iunie, temutul interlop Nuţu Cămătaru a fost liberat condiţionat din puşcărie. Judecătorul care a luat această decizie l-a „lăudat” pe Ion Balint că a devenit băiat bun. „A avut un comportament corespunzător” a spus judecătorul care s-a arătat impresioant şi de faptul că Nuţu începuse să cocheteze cu jurnalismul – devenise redactor la revista Penitenciarului Jilava!

Spiritul Constituţiei, desprins din litera ei, pe principiul „pe jumătate gravidă”
5. Bizară este şi motivarea deciziei Curţii Constituţionale prin care a dat câştig de cauză preşedintelui Băsescu în conflictul cu premierul Tăriceanu, referitor la refuzul numirii de către şeful statului a senatorului Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei. Motivarea deciziei debutează cu o explicare a „metodei” folosită de judecători, care au dat textelor din Constituţie „o interpretare corespunzătoare, pentru a desprinde din litera acestora spiritul care guvernează această materie”. Afirmaţia magistraţilor potrivit căreia au reuşit să desprindă „spiritul” legii fundamentale este aproape de domeniul paranormalului. Şi aceasta pentru că aceeaşi judecători recunosc faptul că situaţia pe care au trebuit să o soluţioneze nu este prevăzută în Constituţie: „Legea fundamentală nu răspunde în mod explicit la aceste probleme”. Cele două probleme luate în discuţie erau următoarele: „de câte ori are dreptul Preşedintele să procedeze în acest mod şi dacă primul-ministru este îndreptăţit să repete prima nominalizare”. Cu alte cuvinte, dacă litera Constituţiei nu spune nimic despre aceste situaţii, judecătorii au făcut apel la... spirit şi au găsit soluţia.
Procurori, avansaţi prin decizii judecătoreşti
6. Tot la capitolul ciudăţenii poate fi trecută şi decizia instanţei supreme prin care zeci de procurori au fost promovaţi fără concurs. Practic, Consiliul Superior al Magistraturii a fost înfrânt în instanţă pentru că a respins cererea mai multor procurori de avansare profesională fără a mai da examen. Supăraţi, magistraţii cu pricina s-au plâns la Înalta Curte şi au câştigat! Motivul reţinut de judecătorii de la „supremă” a fost că, în momentul numirii în funcţii a respectivilor procurori, de către ministrul Justiţiei, nu era necesară susţinerea vreunui examen. Mai mult, s-a arătat în motivare, prin numirea procurorilor s-a înregistrat un drept câştigat, în a cărui componenţă ar intra şi gradul profesional solicitat.
Funcţionara somnabulă, care nu ştie ce fură
7. Dosarul funcţionarilor de la o primărie din Capitală, reţinuţi pentru escrocheri imobiliare, a lăsat cu gura căscată o întreagă sală de judecată. „Sunt somnambulă” a declarat cu nonşalanţă o angajată de la Direcţia de Taxe şi Impozite de la Sectorul 2 care a mai spus că nici nu ştie cu cine vorbeşte la telefon! Motivul invocat nu i-a impresionat pe magistraţi care au sancţionat imediat „batjocura şi esinceritatea” funcţionarului. În dosar mai era cercetat şi interlopul Gigi Boeru, apărat în instanţă chiar de fiul său, avocat de profesie.
Ioana Maria Vlas, „mama FNI” a avut şi o pledoarie originală în încercarea de a scăpa de programul de supraveghere impus de judecători. În instanţă, femeia a susţinut că este urmărită de Poliţie ca un „serial killer”. Mama FNI s-a mai plâns şi că este filată de oamenii legii 24 de ore din 24. „Le-am şi vorbit într-o zi. I-am întrebat, dacă tot stau după mine, de ce nu mă duc şi acasă.”
Un cuţitar, pus în libertate pe motiv de „termen rezonabil”
8. În mai 2008, un cuţitar a fost pus în libertate de Curtea de Apel Bucureşti pentru „depăşirea termenului rezonabil”. Arestat pentru că a înjunghiat o persoană, „Nicos”, un apropiat al temutului Sandu Geamănu a fost eliberat din arest. Iniţial, judecătorii au dispus arestarea şi prelungirea mandatului emis pe numele lui „Nicos” timp de opt luni de zile. Apoi, brusc, doi judecători ai Curţii de Apel Bucureşti au decis eliberarea cuţitarului. „Termenul rezonabil necesar efectuării urmăririi penale şi strângerii de probe a fost atins” au spus magistraţii. O soluţie comodă pentru cei doi, mai ales că o asemenea decizie nu trebuie riguros motivată. Interesant este că cei doi judecători au fost contrazişi chiar de colegul lor de complet care s-a opus eliberării cuţitarului. „Nu se poate invoca depăşirea termenului rezonabil al judecăţii din moment ce cercetarea judecătorească este la început” arată cel de-al treilea magistrat.
Metro – declarat falit pentru neplata unor ouă
9. Secţia de falimente a decis ca gigantul german Metro să fie băgat în faliment! Suma – 50.000 de euro! Totul a pornit de la o firmă producătoare de ouă, din Buftea, care a cerut în instanţă recuperarea creanţei. Judecătorii au fost „nemiloşi” şi au declarat grupul miliardar Metro falimentar.
[email protected]


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Votca şi chiloţeii
Cultura Lenuţei Condrei porneşte de la grajd
Horoscop
Păcătoşi de Bobotează
Românul şi placajul
Capricorn - previziuni pentru luna ianuarie 2009
Horoscop pe întreg anul 2009: femei şi bărbaţi
Solistul Mihai Traistariu are planuri mari pentru anul 2009
vrea să deschidă un centru de cercetare
Comentariul comentariilor I
(Ioan Rotundu)
Anul nou a început cu evenimente cu…foc
Profesia armelor – o atracţie reală pentru tinerii botoşăneni
peste 1.100 tineri botoşăneni şi-au manifestat dorinţa de a intra în armată
Cu ochii-n patru pe cinematografe!
La Botoşani tradiţia se respectă spontan, nu forţat
Politica redacţională pentru anul 2009
Trimişi acasă, să-şi vadă de pensia lor
O modernizare care aşteaptă banii de la ARDNE Piatra Neamţ
Apa Grup a încheiat anul 2008 cu o bătaie de joc generală faţă de botoşăneni
La maternitate, anul 2009 s-a dovedit plin de rod
Chef cu tărie şi vin spumos la doar… 13 ani
Un scandal politic de sfârşit de an, cu continuitate şi în noul an
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă