Însoţiţi de preşedinţii confederaţiilor, sindicaliştii s-au adunat la Prefectură în jurul orei 11.00 unde au stat timp de o oră. Având în vedere că prefectul judeţului, Gheorghe Sorescu, nu a fost în localitate sindicaliştii nu au avut cui să înmâneze protestul. Cu toate acestea ei l-au predat pentru a fi înregistrat la Instituţia Prefectului. Mai mult, sindicaliştii s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conat care le-a recomandat să meargă în faţa prefecturii. Asta pentru că iniţial sindicaliştii s-au aşezat în faţa Consiliului Judeţean.
"Eu vreau ca legea să fie respectată, dacă pichetează Prefectura atunci să meargă la Prefectură nu la Consiliul Judeţean", a precizat preşedintele CJ, Constantin Conţac. Acesta a purtat un dialog scurt cu sindicaliştii şi le-a explicat faptul că nu vrea ca trecătorii să înţeleagă că protestul vizează instituţia pe care o conduce.
Dacă o parte din protestanţi au considerat că pichetarea făcută nu va avea nici un ecou, alţii susţin că protestul reprezintă doar un prim semnal de alarmă. Reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi învăţământ susţin că în situaţia în care nu se va cunoaşte o îmbunătăţire a nivelului de trai prin creşterea salariului minim în cele două sisteme se va produce un colaps total.
Având în vedere faptul că a fost doar o simplă pichetare, liderul CNSLR Frăţia, Ştefan Ţarcă s-a arătat mulţumit de participarea membrilor. "Nu este un miting este o pichetare, care are rolul de a atrage atenţia guvernanţilor că avem o nemulţumire. Bănuiesc că reuşim să la atragem atenţia. La organizare ne încurcă o situaţie, în sensul că deja s-au înţeles, toată lumea ştie de la televizor, la un salariu minim pe economie. Noi acum vrem să fie şi scris, să apară într-o

Sindicaliştii cer recalcularea coşului minim de consum şi folosirea acestui indicator la stabilirea nivelului salariului minim pe economie. Trebuie ca salariul minim pe economie să acopere cel puţin nevoile de bază ale unui lucrător. Sindicaliştii s-au şi contrazis puţin în declaraţii. Dacă liderul BNS, Vasile Chiru a considerat că pichetarea a fost făcută degeaba, nu aceeaşi părere a fost împărtăşită şi de liderul LSI Gheorghe Constantinescu.
"Dacă nu există condiţii de a trăi minim decent înseamnă că trebuie să trecem la acţiuni de protest mai dure pentru că ceea ce facem noi astăzi aici e aşa ca să ne aflăm în treaba", a declarat liderul BNS Vasile Chiru. Preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Gheorghe Constantinescu a precizat că nu este de acord cu declaraţiile colegului său Chiru. În opinia sa, dacă protestul era făcut degeaba sindicaliştii nici nu mai veneau şi crede că acest protest se constituie într-un semnal de alarmă prin care îşi manifestă nemulţumirile vizavi de modul în care Guvernul înţelege să negocieze cu sindicatele.
Liderului sindical i se pare inadmisibil ca la salariul de încadrare salariatul să nu aibă nici un drept să îşi spună punctul de vedere. În condiţiile actuale salariul se negociază între angajat şi angajator. Maria Ţiprigan, liderul SIP Botoşani condamnă faptul că deşi am intrat în Uniunea Europeană încă se trăieşte româneşte în ceea ce priveşte salariile. "În învăţământ oamenii trăiesc cu patru milioane lei vechi. Să trăiască ei cu patru milioane lei vechi. Să vină să măture ei şcolile, să facă curăţenie, să servească elevii la masă, să o facă pe bucătarii. Ne-am adunat aici să protestăm şi să solicităm un buget suficient pentru învăţământ. Dacă nu o să facem o grevă generală şi sistemul învăţământului românesc o să intre în colaps total", a declarat Maria Ţiprigan, liderul SIP.
Şi sindicaliştii din sănătate aşteaptă votarea bugetului pentru a vedea în ce mod vor putea fi acoperite toate drepturile salariale pentru anul 2008. Dacă nu va avea loc o creştere salarială, liderii sindicatelor din sănătate consideră că inevitabil se va produse şi în sănătate un colaps. (Margareta NICHIFOR)