Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9694
De la 07 Ianuarie 2003
122869761

Mâine va fi prea Târziu

  • 29 May 2009, 23:00
Despre problema manualelor românesti s-a scris si se va mai scrie mult. Dar, din păcate, nu despre îmbunătătirea, cât despre inexistenta acestora. Până prin 2002, am participat personal la mai multe dezbateri organizate pentru profesori pe tema învătământului românesc din Ungaria.
Până prin acei ani chiar mai existau si idei, conceptii de specialitate despre manualele de care au nevoie scolile noastre românesti. De atunci, însă, principala problemă a scolilor de nationalitate a devenit supravietuirea financiară, căutarea fondurilor suplimentare pentru functionarea propriu-zisă a institutiei. Iar de când se vorbeste numai despre bani, s-a cam uitat de celelalte elemente fundamentale ale unei scoli: profesorul si manualele.
Educatia este unul din domeniile vitale ale unui popor. În cazul unei minorităti, rolul scolii si al învătământului este poate si mai important. Starea acestora arată sansele de supravietuire a comunitătii respective. Satele mici românesti din Ungaria care nu au grădinită si scoală, în care să se predea limba minoritătii, sunt pe cale de asimilare totală si definitivă. În acele sate, dacă mai există biserică românească, aceasta va deveni în scurt timp doar un simplu muzeu. O dovadă moartă a trecutului românilor din Ungaria.
Responsabilitatea fată de scoli a celor care stau la cârma comunitătii noastre este extrem de rare. Dar, din păcate, de un deceniu suntem cârmuiti de o conducere care nu întelege acest lucru. Sau dacă îl întelege si totusi se simte comod stând cu mâinile în sân, înseamnă că tot ce se întâmplă se face cu îngăduirea si binecuvântarea lor. Singurul for cu putere decizională si de influentă în problema învătământului românesc este Comisia de Învătământ a Autoguvernării pe Tară a Românilor din Ungaria. Aceasta însă, practic, nu functionează. Pe hârtie s-ar putea că da, dar în realitate nu. Această comisie este singura, care poate face propuneri către Ministerul Educatiei în legătură cu orice problemă legată de scolile românesti. Inclusiv în problema manualelor. Dacă însă scolile nu sunt nici măcar consultate, nu ne putem imagina care sunt solicitările comisiei de la ATRU către Minister.
Probabil, nu prea se îmbulzesc ai nostri cu nici o cerere. Iar Budapesta nu are decât să se bucure, că românii se asimilează singuri, fără ajutorul lor. Sigur, în general, nu sunt fără vină nici scolile noastre, pentru că găsim si printre profesori multi care sunt mari maestri în a căuta scuze pentru calitatea scăzută a învătământului românesc. Principala scuză este lipsa manualelor sau starea depăsită a manualelor vechi, din care nu se mai poate preda la începutul mileniului trei. De zeci de ani, profesorii se plâng de lipsa manualelor, dar statisticile arată că majoritatea scolilor românesti nu prea comandă nici din manualele scrise în ultimii ani. Pe bună dreptate se pune întrebarea: atunci din ce se predă? Rugăm cititorii să găsească singuri răspunsul.
Momentul de fată este prielnic pentru învătământul de nationalitate. Zilele trecute s-au publicat noi concursuri pentru sprijinirea editărilor de manuale si pentru îmbunătătirea învătământului de la scolile de nationalitate. Noi, românii, oare vom sti să ne folosim de astea sau vom sta în continuare cu mâinile în sân, căutând noi si noi motive si scuze pentru propriile noastre incapacităti. Avem mult de recuperat. Să ne gândim doar că sârbii din Ungaria au editat în ultimii cinci ani 25 de manuale (e un număr mare si dacă stim că acestia au avut mult de recuperat după separarea limbilor croată si sârbă), iar noi, românii, doar 3!!! Ar fi timpul să ne punem la treabă. Acum. Altfel... mâine va fi prea târziu.
Eva Iova, Foaia Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXXXVI
(Ioan Rotundu)
Gheorghe Visu a suferit o interventie chirurgicala la plamani
Să trăim sănătos!
Friptură măruntă a la Braşov
Horoscop
Bunicul potent
Mica publicitate
Procurorii împiedică abuziv activitatea editorială a unor redacţii argeşene
A reacţionat SIE prin grupul PSD-PC din Camera Deputaţilor? Sau sunt jocuri electorale?
Comuna Colţi sau locul în care s-au descoperit cele mai multe nuanţe de chihlimbar din lume
Măsuri de luptă antisecetă şi anticaniculă
şeful CJ propune atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii
405.213 buletine de vot pentru europarlamentare la Botoşani
Alte fonduri pentru sinistraţi!
Ucrainean ajuns din greşeală în România
Ziua porţilor deschise pentru copii la Poliţia de Frontieră şi Jandarmerie
300 sancţiuni la tulburarea ordinii publice
Campanie antitutun
După ce Nicolaescu a fituit banii Sănătăţii, acum este rândul lui Bazac
Ministrul Bazac ori este prost, ori se face!
el oferă pensionarii avantaje de care aceştia n-au cum beneficia
Altă găselniţă a Guvernului Boc: normă la internări în spitale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog