Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
222
De la 07 Ianuarie 2003
112822068

Mămăliga moldovenească

  • 17 July 2011, 23:00
Multora dintre noi li se pare că cel mai uşor lucru de pe pământ este să pui de-o mămăligă. Ore aşa să fie? Ia să vedem! În primul rând, apa de mămăligă musai trebuie să fie dintr-o fântână adâncă, cu ghizdele de lemn. Ciutura, plină de muşchii verzi, va aduce la suprafaţă apa rece, în stare să te taie la dinţi.
Pui apa în ceaun, presori un pumn de făină, galbenă precum numai hanganul moldovenesc poate da o astfel de făină şi faci cele trei cruci, după cum cere tradiţia. Adaugi şi sarea grunzuroasă, nu multă, exact cât s-o faci pe soacră să se simtă-nghimpată. Acum vine partea grea. Când apa începe să se certe cu praful de făină, trebuie căutată o vădană, stătută din dragoste de vreo zece ani.
Ciudoasă pe vecina măritată, dornică de amor, vădana va pune restul de făină în apa fierbinte şi-o va mesteca cu ură. Numai aşa nu va mai rămâne nici un ghemuleţ de făină, iar mămăliga se va încropi într-un boţ auriu ce va aştepta cu neastâmpăr să fie răsturnat pe fundul de lemn aşezat pe scăunelul cu trei picioare din mijlocul odăii. Odată răsturnată mămăliga, iute pe fundul fierbinte al ceaunului se va răsturna laptele proaspăt muls de la vaca din staul.
Cât se va aştepta ca laptele să se înmulţească, fără a fi lacomi, lăsându-l să se înmulţească până se va pierde în foc, cu aţa de la coada fundului vom împărţi mămăliga în felii dolofane şi aburinde. Din strachina de alături vom îngropa într-o felie, două câteva bucăţi de brânză de oaie, care se vor transforma în renumitul şi gustosul urs. Ei, ce ziceţi, mai credeţi că orice poate pune de-o mămăligă?
(Lucullus)
JD 1827/ 17.07.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Diversiune cu câştig politic şi financiar
Ioan Rotundu
Putem s-o mierlim, scârnăviilor nu le pasă!
Ioan Rotundu
Caricatura zilei
Dealu Mare - DN prabusit - video
Când preotul nu mai sfinţeşte locul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă