Ingrediente: 1 kg carne porc, 1 buc creier (se pot pune şi 3), 5-6 bucăţi ceapă, 4 căţei usturoi, 3 linguri mari de untură, 1 linguriţă boia, sare, piper după gust.
Preparare: Ceapa se taie mărunt şi se pune cu untura şi carnea deodată la foc. Se amestecă mereu până ce îşi lasă un pic de zeamă. Se adaugă apă cât să fie bine acoperită carnea, se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert la foc domol. Dacă apa scade şi carnea nu e moale încă se mai adaugă un pic.
Când carnea e pe jumate făcută adăugăm usturoiul pisat, 1 linguriţă boia, sare, piper după gust şi lăsăm să fiarbă mai departe. Când carnea a fiert şi zeama e scăzută adăugăm creierul de porc dacă avem şi lăsăm să dea câteva clocote împreună. Creierul este facultativ, dar mâncarea e mult mai gustoasă cu el în compoziţie.
Acum când totul e gata, facem o mămăligă frecată.
Carnea cu sosul format se serveşte alături cu mămăliga. Această mâncare se serveşte cu moarea dela varză murată sau cu murături.
Pofta Buna!