Ziua de ieri, 5 mai, a fost una importantă pentru Yasuyuki Shimura, voluntarul Japoniei în cadrul Instituţiei Prefectului Botoşani. Pentru o oră, ieri a fost adusă în Instituţia Prefectului atmosfera unui mese tradiţionale japoneze. Micul eveniment japonez a fost organizat datorită faptului că în tradiţia din Japonia ziua de 5 a lunii a cincia reprezintă "Ziua Băieţilor". "De asemenea, în tradiţia japoneză există şi Ziua Fetelor organizată în a treia zi a lunii a treia. Cu ajutorul voluntarului japonez de la Şcoala Profesională şi cu ajutorul voluntarului din cadrul Prefecturii am pus la punct detaliile acestui mic eveniment pentru a face cunoscută bucătăria japoneză ca o componentă a culturii japoneze", a precizat Constantin Urigiuc, şeful Biroului pentru Integrare Europeană. El consideră că acest eveniment reprezintă un pas în integrarea europeană având în vedere că după 2007 va exista o relaţie mult mai strânsă cu tradiţia japoneză. Un alt motiv pentru care a fost organizată masa este că Yasuyuki Shimura a împlinit un an de zile de când a venit în Botoşani. Această masă a fost organizată cu sprijinul Şcolii de Cooperaţie Botoşani şi a bucătarului
bucătarului japonez, care instruieşte elevii de acolo. Directorul Şcolii de Cooperaţii, Antonela Molocea, a apreciat faptul că şcoala pe conduce are "un mare noroc de acest bucătar japonez, care este un specialist nu numai în bucătăria japoneză ci şi în bucătăria europeană. El este foarte interesat şi de bucătăria românească şi chiar a învăţat să facă mâncare specific românească". Au fost pregătite patru feluri de mâncare cum ar fi sushi, salată de piept de pui cu sos de soia, spanac fiert cu peşte, costiţă de porc. La masă au fost invitaţi funcţionarii publici ai Instituţiei Prefectului, care s-au arătat foarte încântaţi să guste din delicatesele japoneze. De asemenea la un astfel de eveniment nu au putut lipsi înalţii funcţionari publici prefectul Cristian Roman şi cei doi subprefecţi David Şalgău, respectiv Mihai Elvădeanu. Aceştia au dorit să înveţe să mănânce cu ajutorul beţişoarelor japoneze, dar în ciuda insistenţelor lui Yasuyuyi Shimura să-i înveţe aceştia au renunţat alegând varianta furculiţelor tradiţional româneşti. În acest sens subprefectul David Şalgău a precizat că trebuie să se înveţe cu lucrurile noi, iar el a început cu tradiţia japoneză. (Margareta NICHIFOR)