În dimineaţa zilei de 17 ianuarie a.c., procurorii DNA şi DIICOT din România şi cei din Republica Moldova au efectuat percheziţii în punctele vamale de trecere a frontierei, respectiv pe partea Prutului la Stânca, Sculeni, Oancea şi Albiţa dar şi pe partea de vest a României la Borşa.
Procurorii aveau informaţii strânse în mai multe rânduri despre cum vameşii şi poliţiştii de frontieră români i-au mită de la moldovenii care vor să ajungă în ţările europene din Occident, cu preferinţă în Germania.
În Jurnalul sunt postate mai multe articole pe parcursul anilor 2020 2022 prin care am arătat cu subiect şi predicat cum vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Stânca iau mită la greu de la moldovenii care vor să traverseze România. Am prezentat tarifele practicate pe persoană, autoturism, microbuz şi autobuz, am dezvăluit locul unde se depozita mita până la ieşirea din tură, cine se ocupa de gestionarea miilor de euro strânşi într-o tură de serviciu.
Se pare că şi aceste articole i-a ajutat pe procurori să-şi orienteze percheziţiile, nu şi pe judecătorii botoşăneni care vor neapărat ca aceste articole să fie şterse de pe site-ul jurnalului, ei fiind un fel de umbrelă a acestor forme de corupţie şi contrabandă cu ţigări. Nu toţi judecătorii, numai vreo 2-3. Aştept un răspuns de la CSM, după care le voi dezvălui public numele acestora.
Revenind la percheziţia din 17 ianuarie a.c., în urma ei, la Vama Stânca au fost puşi sub control judiciar 2 agenţi de poliţie de frontieră şi un vameş. Imediat ce s-a cunoscut rezultatul percheziţiei, în jurul numelor acestora s-a făcut un zid al tăcerii ca nu cumva să afle Rotundu.
Numele vameşului Viorel Iftimie l-am aflat a doua zi, adică miercuri 18 ianuarie a.c. Numele celor doi agenţi de poliţie mai greu, pentru că disciplina şi solidaritatea de breaslă este mai puternică în rândul lor.
Până la urmă am descoperit că pe unul dintre ei îl cheamă Constantin Căliman, este de loc din Bobuleşti, cartier al oraşului Ştefăneşti. El a contestat măsura controlului judiciar care se va judeca la Tribunalul Iaşi în ziua de 25 ianuarie a.c. (Dosar nr. 339/99/2023).
Se pare că pe cel de-al doilea agent de poliţie l-ar chema Sandu (Săndel) şi ar fi din Botoşani. Deocamdată, nu a apărut pe portalul Tribunalului Iaşi în calitate de contestatar.
Despre corupţia din vămile de pe malul Prutului (Rădăuţi Prut, Stânca, Sculeni, Oancea, Albiţa etc.) zonă aflată sub autoritatea dorohoianului comisar şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Victor Mariniuc, s-a scris mereu în presa naţională şi în Jurnalul,dar deocamdată interesele Statului Mafiot care conduce România, a ministrului plagiator Bode, sunt să-l menţină în funcţie.