Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28281
De la 07 Ianuarie 2003
105973267

Marea Neagră rămâne lac rusesc

  • 21 August 2008, 23:00
La putina vreme dupa ce isi incepuse mandatul de presedinte, Traian Basescu lansa expresia "Marea Neagra - lac rusesc". Ca multe alte ziceri ale lui Basescu, si expresia de mai sus a intrat in gura analistilor. S-a brodat mult in spatiul public romanesc pe tema "i-am suparat pe rusi". Pana la urma rusii nu s-au aratat deranjati de vorbele lui Basescu - insa la prima ocazie au demonstrat militar ca Marea Neagra a fost si va ramane un "lac rusesc". Nimeni nu misca in zona Marii Negre fara voie de la Kremlin. Si mai ales nimeni nu misca pe traseele de resurse energetice.
De fapt, Marea NeagrA nu este suta la suta lac rusesc - este un condominium ruso-turc, stabilit in 1936 prin Tratatul de la Montreux care stabileste ca nimeni nu trece prin stramtorile Bosfor si Dardanele fara voie de la Ankara. Constantin Argetoianu spunea despre acest tratat ca "este o usa trantita peste degetele Romaniei" - si la aproape un secol de la incheierea lui in continuare avem degetele prinse. Marea Neagra a trecut prin mai multe faze: "lac grecesc", "lac roman", "lac genovez" si "lac turcesc" - in functie de cei care reuseau sa tina sub control rutele de transport si porturile cheie. Strapungerea tarista catre "marile calde" a dus la un lung sir de razboaie cu otomanii - si "lacul turcesc" a devenit un condominium ruso-turc.
Iar de la disparitia Imperiului Otoman si transformarea Rusiei in super-putere nucleara, Moscova detine puterea la Marea Neagra, iar Ankara detine cheile. Restul statelor riverane nu au multe de spus. Vom mai avea mult timp de asteptat pana cand vom auzi din Bulgaria o pozitie opusa Rusiei. Ucraina se zbate zadarnic pentru a iesi de sub vraja Moscovei. Georgia este un stat mic si curajos - dar curajul cu mainile goale nu-ti foloseste foarte mult in fata tancurilor ruse. Si cehii au fost curajosi in august 1968, insa nu le-a folosit foarte mult. Iar Romania a cautat un echilibru care sa nu insemne razboi sau intrare sub dominatia Kremlinului.
"Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat" de la Bucuresti din iunie 2006 a fost o initiativa generoasa - insa fara rezultate. Rusia si-a trimis aici doar ambasadorul de la Bucuresti, care a facut un simplu act de prezenta. Nici alte tari din regiune nu s-au inghesuit: Bulgaria si-a trimis ministrul de Externe, Turcia un ministru fara portofoliu, iar Grecia un ministru al ordinii publice. Rusia a refuzat sa semneze documentul final al intalnirii - care oricum nu deranja pe nimeni - doar pentru a arata ca stapanul nu sta la masa cu argatii. Acum cateva luni, Ministerul rus de Externe a calificat initiativele romanesti la Marea Neagra ca fiind numai bune de "contracarat". Marea Neagra trebuie sa ramana "lac rusesc", iar initiativele sunt bune doar daca vin de la Moscova.
DisoluTia imperiului sovietic nu s-a petrecut anarhic - trupele ruse au ramas bine proptite in punctele cheie din jurul Marii Negre. Si pentru a rezolva si cu "legalitatea internationala" au fost create "conflicte inghetate", iar cei din teritoriile in disputa au primit cetatenie rusa. Oricine va contesta stapanirea rusa si va tulbura linistea militarilor rusi din fortele de "detinere a pacii" sau pe cea a cetatenilor regiunilor separatiste va avea de-a face cu armata Federatiei Ruse. Moscova isi adapteaza si continua dominatia asupra Marii Negre.
Turneul de azi al lui Traian Basescu pare sa fie mai mult un fel de "v-am spus eu...". Intr-o adevarata goana prin Kiev, Chisinau, Baku, Tbilisi si Ankara, Basescu va incerca cu omologii sai "identificarea de solutii comune pentru securitatea la Marea Neagra", in neolimba de plastic diplomatica. Sau poate va transmite un mesaj de peste ocean - ca de la Bruxelles sigur nu prea are ce mesaj sa transmita. "Marile puteri" de talie mijlocie catre usoara din Europa sunt mult prea dependente de teava conductei ruse pentru a putea avea o atitudine fata de Marea Neagra. Romania nu prea mai are ce face decat sa incerce sa nu intre in deriva in aceasta noua furtuna.
George Damian, Ziua
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Căldura a afectat calitatea conservelor din carne
Topul băncilor procesomane
cele mai agresive bănci cu clienţii lor
Ce vrea de fapt să spună Voronin?
Regiunea transnistreană este la o scânteie de război
Cozonacul de la Boromir are 3 Euri şi chimicale cât să îţi arunce glicemia în aer
Pateul de pasăre de la PROFI este din slănină de…porc şi musteşte de chimicale
Program Tele'M Botoşani vineri, 22 august
Horoscop
De ce Papa este dator lui Iţic
Lacrimi de fericire şi ţigăneală printre sinistraţii din Baranca
Din birourile Mediului, birocraţii văd altfel situaţia localităţilor inundate
Medicul liberal Câmpanu, neputincios în faţa conducerii CJASS
Start la programul „Cornul şi laptele” pentru noul an şcolar
Preşedintele Ţâbuleac este tot mai uimit de aberaţiile unor legi
abia acum descoperă ce legi proaste a votat vreme de patru ani, ca senator
Cupa PNL la tenis de câmp
Certăreţii din CJ cad la pace, iar noi plătim oalele sparte
Se extinde secţia de cardiologie
Grecii ne acordă dreptul la muncă, nu şi la alocaţiile pentru copii
Trăiesc de pe urma unei legi comuniste
Românul şi vremurile (noi)
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă