Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6365
De la 07 Ianuarie 2003
123140105
pnl

Marea păruiala pe liberalizarea la gaz natural

  • 10 March 2017, 23:00
In condițiile in care sectorul minier si cel al regenerabilelor sunt aproape de faliment daca nu se iau masuri urgente, finalizarea strategiei energetice sau clarificările la cadrul fiscal pentru petrol si gaz întârzie nepermis de mult, in ultimele săptămâni agenda Comisiei de Industrii din Camera Deputaților a fost ocupata de discuții intense si pline de patos despre OUG 64/2016, act normativ care vizează renunțarea, începând cu 1 aprilie 2017, la fixarea administrativa a preturilor gazului natural produs in Romania si o noua încercare de a impulsiona tranzacțiile cu gaz natural pe piețele centralizate, după tentativa blocata de ANRE in 2014.
Dezbaterile sunt intense si pline de emoții, formandu-se chiar niște tabere. Una este compusa din Guvern, producători si ANRE in timp in ce in cealaltă tabără s-au poziționat membrii Comisiei de Industrii care provin din partidul ce formează majoritatea guvernamentala si companiile de distribuție si furnizare.
De ambele părți s-au prezentat, in tentativa de a-si impune punctul de vedere, argumente pertinente dar si adevăruri – cum ar fi spre exemplu implicarea Comisiei Europene – spuse parțial sau trunchiat. In plus, nu puteau evident sa lipsească si abordările populiste, prezente, din păcate, din ce in ce mai mult in dezbaterile publice. Intensitatea discuțiilor a fost atât de mare încât s-a ajuns ca reprezentați ai majorității parlamentare sa facă gestul extrem de a-l da afara din sala pe reprezentatul Guvernului, Guvern pe care il susțin formal in Parlament.
Motivul invocat a fost ca a nu a distribuit membrilor comisiei parlamentare o serie de scrisori transmise de înalți reprezentați ai Comisiei Europene pe teme ce vizează conținutul actului normativ in condițiile in care o minima norma de etica instituționala spune ca nu poți distribui public comunicările primite de la o instituție europeana, fără acordul acestei, cel mult fiind acceptabil ca sa informezi de existenta si sa descrii conținutului acestora.
Adevărul in toate aceste dezbateri este pe undeva pe la mijloc. Producătorii au, prin legea petrolului si contractele de concesiune aferente acesteia, dreptul garantat de a-si comercializa liber ceea ce produc după ce își plătesc obligațiile fiscale fata de stat. Acest drept le-a fost îngrădit mult timp, in special, prin legea energiei si gazelor naturale.
Practic am avut doua legi cu prevederi contradictorii. Pe de alta parte companiile de furnizare care au obligația sa furnizeze pana in 2021 gaz natural la preț reglementat consumatorilor casnici ce nu optează pana la acea data sa intre in segmentul liber al pieței. Aceste companii se tem ca ANRE nu își va respecta propriile regulamente si va refuza, sub impusul valului de populism, recunoașterea unor costuri cu achiziția gazului necesar acestei categorii de consumatori. Intr-o astfel de ipoteza ei vor fi forțați sa înregistreze pierderi. Companiile însă in loc sa își unească eforturile pentru a ajuta autoritățile sa își facă treaba si sa aplice corect legile pe care nu le aplica, au ales sa se păruiască public intre ele.
Acest lucru reprezintă o greșeala din care vor pierde toți pe termen mediu si lung. In ceea ce privește autoritățile, toate sunt critice vis a vis de ce trebuiau sa facă ceilalți, fără nici un fel de impuls de auto-analiza. Membrii Comisiei de Industrii nu vorbesc deloc ca au lăsat de aproape un an si jumătate ANRE sa funcționeze șchiop, adică fără trei din cei șapte membri ai comitetului de reglementare pentru ca nu se înțeleg ce prieteni sa își numească in Comitet.
La rândul sau Guvernul tace mâlc când este întrebat de ce nu a definit consumatorii vulnerabili si de ce menține suprataxarea la gaz natural într-o forma aberanta care afectează funcționarea pieței, iar ANRE pare ca a uitat complet de consumatori, de proiectul privind comparatorul de preturi pe care l-a promis acum vreo patru ani sau de impulsionarea tranzacțiilor pe piețele centralizate care nici azi nu au o platforma de tranzacționare pentru ziua următoare. Romania are un potențial semnificativ in domeniul gazelor naturale, putând fi un jucător regional.
Este nevoie insa de guvernanta. Ne trebuie strategie, seriozitate si coerenta in ceea ce facem. O mica speranța mi-a venit in ultimele zile dinspre ministerul economiei acolo unde am constatat cu multa bucurie ca ministrul Tudose cunoaște bine problematica sectorului si pare a avea un plan realist si ambițios pe care sper sa îl pună in practica.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 11.03.2017
Bancul zilei: Spaima pakistanezului
Realegerea lui Donald Tusk: Varsovia a blocat summitul Uniunii Europene
Ce alte amendamente controversate pregatesc senatorii la proiectul legii gratierii
si ce legatura exista cu pedeapsa lui Dan Voiculescu
O tanara angajata la un dealer auto a pagubit sapte clienti cu 30.000 de euro.
Metoda prin care ii pacalea
Protest impotriva proiectului legii gratierii anuntat duminica in fata Parlamentului
Vremea in weekend
Romania Libera: Lista parlamentarilor care vor sa plece din ALDE.
Intre ei - copresedintele Daniel Constantin/ Ce ar putea risca Tariceanu
Michael Flynn, fost consilier de securitate nationala al lui Donald Trump, implicat intr-un nou scandal:
lobby pentru Guvernul turc prin discreditarea lui Fethullah Gulen
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 10.03.2017
Botoşani/Popăuţi: Deşi acuzat, „muntele de carne” Atanasiu continuă să ameninţe
Ioan Rotundu
Fac ce fac cu mândria că sunt botoşănean!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog