Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14649
De la 07 Ianuarie 2003
114773082

Marele exercitiu militar Zapad 2017 s-a incheiat cu un mare dezacord intre Rusia si Belarus

  • 25 September 2017, 23:00
Frăția de arme pe care au demonstrat-o soldații ruși și belaruși, distrugând „diversioniștii occidentali” la manevrele militare Zapad 2017, a contrastat clar cu răceala politică ce a dominat între Vladimir Putin și Aleksander Lukașenko. Este pentru prima dată când președinții ambelor state nu au observat împreună desfășurarea lor, scria ziarul polonez Gazeta Wyborcza, preluat de Rador.
Pe poligonul de lângă Borisov, președintele Aleksander Lukașenko a urmărit singur cum unitățile subordonate lui și soldații ruși au fost atacați de o coaliție guvernamentală a trei state fictive. Au oprit atacul și apoi au trecut la contraofensivă. Militarii au distrus toate mijloacele diversioniștilor și au oprit armata occidentală – așa a arătat finalul manevrelor ruso-belaruse Zapad 2017, care au început în 14 septembrie. “Obiectivele propuse au fost realizate, manevrele au fost realizate la cel mai înalt nivel. A fost îndeplinită cu succes sarcina apărării comune” – a informat Lukașenko, aducând laude soldaților belaruși și ruși.
Manevrele Zapad 2017 au fost criticate de toți vecinii Belarus. În opinia experților occidentali, ele au avut un caracter clar antioccidental. Lukașenko s-a referit la această critică: “Spuneți oamenilor voștri să trăisacă liniștiți. Nu vom intra în război, dacă nu ne va ataca nimeni. Nu suntem un stat agresiv” – a spus președintele și a subliniat că Belarus nu are intenții de a ataca Polonia, Lituania și Ucraina. A anunțat de asemenea că unitățile militare ruse, care au participat la manevre, vor părăsi teritoriul Belarus în curs de o săptămână.
Zapad sunt cele mai mari manevre militare ruso-belaruse. Fără a ține seama de importanța mare pe care Minskul și Moscova le-o acordă, este pentru prima dată când președinții ambelor state nu au observat împreună desfășurarea lor. Vladimir Putin le-a urmărit în 18 septembrie în unul din poligoanele ruse din regiunea Leningrad. Manevrele din Belarus au fost ignorate de asemenea de către ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, mai scrie sursa citata.
“Am planificat mai înainte să observăm împreună manevrele, dar pe parcursul lor am afirmat că vom vedea mai bine, observându-le separat. Oamenii trebuie să-și vadă președinții la lucru” – a explicat Lukașenko.
Expertul militar belarus Aleksander Alesin consideră această explicație puțin convingătoare. “Putin i-a arătat lui Lukașenko unde îi este locul” – spune Alesin pentru “Wyborcza”. A atras atenția asupra faptului că Rusia, fără a se consulta cu Belarus, a mărit numărul trupelor sale care au participat la manevrele în poligoanele rusești și le-a deplasat spre centrul Rusiei, ceea ce în mod clar nu i-a plăcut lui Lukașenko.
“Lukașenko în calitate de gazdă l-a invitat pe Putin la finalul manevrelor, dar a devenit brusc un partener de rangul doi. S-a supărat și a preferat să urmărească singur manevrele lângă Borisov”, spune Alesin.
Manevrele ruso-belaruse Zapad 2017 au durat din 14 până în 20 septembrie. Potrivit relatărilor oficiale, la ele au participat circa 13.000 soldați, între care 3000 ruși. Scenariul a prevăzut simularea conflictului între coaliția Statelor Nordice (Belarus și Rusia) cu Statele Occidentale, o coaliție a țărilor: Vesnoria (parte a separatistă a Belarus, dominată de populație poloneză), Vesbaria (țările baltice), Lubenia (care cuprinde în principal Polonia).
Manevrele au avut loc în șase poligoane belaruse: Ruzano, Domanovo, Osipovice, Borisov, Lepiel și Losvido, precum și în împrejurimile localităților Strugi Krasnîie și Pravdinski, care se află în regiunile Laningrad, Pskovski și Kaliningrad.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zile: Recompensăpe motiv de soacră
Horoscopul zilei de 26.09.2017
Comunicatorii PSD ii vor face responsabili de campania de "lichidare politica" a lui Liviu Dragnea pe Iohannis, Maior, Ponta, Coldea si Kovesi
Gafa a ministrului Turismului: Dobre a "mutat" casa lui Ion Creanga in Botosani
Cum va fi vremea in urmatoarele 3 luni:
Temperaturi in limitele normale ale perioadei si precipitatii in general excedentare
Comisia de la Venetia: "In niciun caz nu e vorba de un prag financiar la abuzul in serviciu"
Petre Daea: Oaia, acest animal care ne strabate istoria ca un fir rosu
Dan Sova, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul CET Govora
. Decizia nu este definitiva
Ungaria a anuntat oficial ca va sustine candidatura Romaniei la OCDE
Sebastian Ghita, achitat in prima instanta in dosarul in care este acuzat ca l-a mituit pe fostul primar al Ploiestiului
pentru a finanta echipa Asesoft
Vasilescu (BNR): Romania nu are inca o crestere economica sustenabila
Carmen Dan ii raspunde sefei DNA:
Mi-e greu sa cred ca activitatea DNA este blocata, pentru ca n-am detasat noi cinci politisti. Unii cauta mereu justificari si rezolvari la altii
Inspectia Judiciara a dispus inceperea cercetarii judiciare fata de procurorii Laura Codruta Kovesi, Marius Iacob si Gheorghe Popovici
Taurul comunal poliţist” Gorgan, acuzat de hărţuire sexuală
Ioan Rotundu
Greşeala care ar putea-o costa pe Koveşi funcţia
Ioan Rotundu
„Taurul comunal poliţist” Gorgan, acuzat de hărţuire sexuală (II)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă