Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
17200
De la 07 Ianuarie 2003
75088335

Marele jaf bugetar

  • primesc intre 30 si 180 de salarii compensatorii; adica intre 2,5 si 15 ani de stat acasa si primit salariul
  • 23 June 2010, 23:00
Strategia de restructurare si modernizare a Companiei Nationale Posta Romana SA, aprobata de Guvernul Romaniei saptamana trecuta, nu prevede disponibilizari de personal, au declarat intr-un comunicat remis HotNews.ro, oficialii companiei.
"Conform Contractului Colectiv de Munca 2008-2018, in conditiile in care CN Posta Romana SA ar dispune concedieri colective, salariatii concediati ar urma sa beneficieze de salarii compensatorii in functie de vechimea totala in sistemul postal. Astfel, numarul maxim este de 30 de salarii de baza de incadrare a persoanei respective, la o vechime de peste 30 de ani de munca", se mai spune in textul comunicatului.
30 de salarii compensatorii? Se intampla la Posta Romana, insa asta e hotie pe fata. Din munca, taxele si banii mei? ca ce chestie?
Pai cum sa nu faca greve si mitinguri daca au asemenea privilegii nesimtite ? Sincer sa fiu 30 de salarii mi se pare enorm.
Asta inseamna 2 ani jumate de salariu. Iar in acesti 2 ani primeste si ajutor de somaj !!!!! Astia sunt bugetarii aparati de PSD si PNL !
Asta e firma de stat cu monopol in piata, cu pierderi de milioane de euro si cu famillii intregi angajate - de la mama, sora frate, sot terminand cu copii. Ca asa-i la stat nu te da nimeni afara daca nu muncesti, esti angajat pe viata si salariul merge. Astfel de Contract Colectiv de Munca se incadreaza la categoria "Cronica unei morti anuntate" anuntand dezastrul in care ne aflam.
Sincer nu stiu cine a fost incompetentul din partea statului roman care a aceptat sa semenze ca la disponibilizare bugetarul sa primeasca 30 de salarii compensatorii ! 2 ani jumate poti sta acasa fara nici o grija si fara sa muncesti o ora ! Cu astfel de prevederi ne miram ca nu mai merge nimic in tara asta. Daca la privat de da afara zici sarutmana daca primeste 1 salariu compensatoriu si ala un caz de exceptie. Nu , daca esti angajat la stat primesti 30 !
Sumele plătite concediaţilor de la stat le asigură un trai dulce. Poşta acordă 48 de salarii compensatorii, iar ROMATSA, 60 ne arata un alt material publicat in Romania Libera. Plăţile compensatorii acordate disponibilizaţilor din unele companii şi instituţii de stat asigură acestora un trai dulce ani buni după întreruperea contractelor de muncă. Deseori efectul urmărit prin disponibilizare, anume obţinerea economiilor la bugetul de stat, nici nu mai există, deoarece degrevarea bugetului de sarcina salarială este anulată de obligaţia plăţilor compensatorii. Potrivit ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, angajaţii Poştei Române primesc în caz de disponibilizare 48 de salarii compensatorii, adică lefurile lor pe patru ani.
„La Poşta Română există un asemenea contract colectiv de muncă încât la concediere se acordă 48 de salarii compensatorii - este incredibil - şi au sporul de fidelitate pe care îl primesc pentru că merg la serviciu", a declarat el sâmbătă. Guvernul a adoptat un plan de restructurare a companiei, măsură care se va solda cu disponibilizări de personal. Poşta are 36.000 de angajaţi şi a avut pierderi de aproape 40 de milioane de euro anul trecut.

ROMATSA dă salariul pe 5 ani
Angajaţii Poştei nu sunt singurii care în caz de disponibilizare obţin consolări financiare consistente. Salariaţii Regiei Autonome de Trafic Aerian, ROMATSA, subordonată Ministerului Transporturilor, au prin contractul de muncă prevăzute 60 de salarii compensatorii în cazul în care regia renunţă la serviciile lor, afirmă surse neoficiale din ministerul menţionat. Luând în calcul faptul că salariul mediu lunar în instituţie este de 3.000 de euro, rezultă că o persoană trimisă în şomaj de ROMATSA trăieşte regeşte ani buni. Oficiali ai companiei nu au putut confirma sumele, însă au precizat că nivelul plăţilor se stabileşte pe baza unui algoritm complex care ia în calcul veniturile celor disponibilizaţi.

Recordul în materie, 180 de salarii
De departe recordul în materie l-a deţinut anul trecut vicepreşedintele PD-L Hunedoara, Marian Mihalache, fost director al Eco Sid SA, firmă subordonată consiliului local din acest judeţ. Un act adiţional semnat chiar de Mihalache la contractul său de muncă prevedea nu mai puţin de 180 de salarii compensatorii (veniturile lui pe 15 ani) în cazul desfacerii contractului. Cât priveşte cei 10.000 de salariaţi ai societăţilor de cale ferată care îşi vor pierde locurile de muncă în 2010, în urma restructurării companiilor, aceştia primesc între 12 şi 15 salarii compensatorii, în funcţie de vechime, la care se va adăuga un venit de completare, astfel încât acesta împreună cu ajutorul de şomaj să nu depăşească salariul mediu net pe economie. La nivel european, plăţile compensatorii variază între 3 şi 12 salarii nete (până la 12 salarii în Cehia, până la 6 în Danemarca şi Elveţia).
Senator PDL Iulian Urban


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 24 iunie
Bancul zilei: Un altfel de rasism
Bucătăria Jurnalul: Macrou cu ceapă
Mica publicitate
Magda Palimariu a luat lecţii de Tae Bo cu Zmarandescu
Revoltaţi de faptul că MAI vrea să dea un teren gratuit în folosinţă ENEL
“Happy Hour” si Earnest Valentino aduc un omagiu lui Michael Jackson
Diaconescu este mijlocul, scopul este altul!
Ioan Rotundu
Misteriosul Darie îl lucrează pe Baltă
Despre vuvuzele
Barack Obama, deranjat din nou de o muscă în timpul unui discurs
Expoziţie: Cine sunt aromânii?
Germania şi Rusia negociază în spatele Europei
La Botoşani, orgolii şi interese meschine pe memoria lui Ştefan Luchian
Spectacolul care a spălat ruşinea Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani
Botoşănenii sunt invitaţi la spectacol la Grădina de vară, intrarea liberă
Ţâbuleac vrea ca ministrul Cseke Attila să fie mai generos cu Maternitatea Botoşani
Domonco s-a pus pavăză în calea realegerii lui Marcu preşedintele PSD
Cod Roşu pe râul Prut
Pompierii au intervenit pentru înlăturarea efectelor vântului puternic
Pensii micşorate şi pentru viitori pensionari
Guvernul Boc le-a tăiat dascălilor calea spre distincţiile aducătoare de bani
cu docilitatea cunoscută, dascălii vor răbda şi această batjocură
Ministrul Cseke Atilla tot promite, dar nu trece şi la fapte
Şef nou, dar interimar, la AJPS Botoşani
Bolnavii cronici au mari probleme cu schemele de tratament
mai ales cei care n-au bani să-şi completeze valoarea reţetei compensate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă