Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25638
De la 07 Ianuarie 2003
108298989

Maria Apăvăloaie – poeta ce s-a eliberat de povara talentului

  • Ioan Rotundu
  • 2 August 2021, 22:50
Până duminică, 25 iulie a.c., când am filmat la Călăraşi evenimentul cultural organizat de către Primărie şi Consiliul Local, nu aveam habar că din pleiada de scriitori şi poeţi lipseşte numele Mariei Apăvăloaie. Spre uimirea mea, în acea duminică toridă de vară, pe scenă a urcat o femeie ajunsă la vârsta maturităţii, îmbrăcată cu o bluză împodobită cu motive naţionale, despre care primăriţa Elena Vrajotis spunea că este călărăşeană şi proaspăt debutantă în căile întortocheate ale poeziei, volumul de debut fiind intitulat „Îngeri şi sfinţi”.
Cu un debut la vârsta de aproape 50 de ani, mă aşteptat să aud citind o poezie de eşec în dragoste, lipsită de frumuseţea metaforei şi de sensibilitatea misterului iubirii pe care poeţii îl descoperă la tinereţe, chiar din adolescenţă.
Dar contabila, că aceasta-i este profesia, cu vădită emoţie a citit o poezie care mi-a trezit interesul. Nu-mi venea a crede că din acele versuri nu răzbăteau lamentări şi plictisuri ale vieţii dusă pe parcursul a aproape cinci decenii, ci izbucneau, la concurenţă cu lumina puternică a soarelui, concepte despre filozofia vieţii, a liniştii sufleteşti, a echilibrului dintre înţelepciunea populară şi profunzimea gândirii filozofice despre credinţă.
Ulterior evenimentului ni-am solicitat primăriţei să-mi dea şi mie un exemplar din volumul de debut. Voiam să mă conving dacă prima mea impresie despre puterea talentului este una corectă şi nu pripită.
Da, Maria Apăvăloaie are talent cu carul dar a ieşit la lumină de sub nobila povară la o vârstă când raţiunea umană cedează înţelepciunii, când visurile tinereţii au trecut în uitare pentru a face loc meditaţiei profunde asupra divinităţii şi esenţei vieţii.
Deşi ajunsă la puterea maturităţii, poeta simte nevoia să-şi venereze părinţii, pentru că datorită lor suntem împliniţi în viaţă, dar de cele mai multe ori uităm să le arătăm recunoştinţa noastră.
„Cum altfel arată traiul când mai ai părinţi acasă.
Niciun greu din greul lumii nu-l mai simţi cum te apasă.”

Sunt primele două versuri din oda oferită părinţilor intitulată „Părinţii, sfinţii cei nesfinţiţi”. Metrica ne aminteşte de cele trei scrisori eminesciene dar cuvintele zugrăvesc nemaipomenit de expresiv ce înseamnă să ştii, să te bucuri că-ţi trăiesc părinţii. Poezia Înserare ne sugerează că sufletul poetei are un zbucium doar de ea cunoscut:
„Ia-mi din suflet greul, Doamne
Şi mi-l lasă în lumină!
Relele ce dau să crească
Smulge-le din rădăcină!”

Misterele vieţii poetei le regăsim şi în poezia Tăcere. Sufletul poetei pare măcinat de un dor adânc, ceva sau cineva îi macină interiorul sufletului, aşa că îşi caută liniştea folosind ca panaceu poezia:
„Uneori, către amurg,
Simt tăcerile cum curg.
Dar nu curg aşa, domol,
Cât să-mi umple câte-un gol
De pe inimă, sau suflet,
Pe unde doru-şi are umblet.”

Despre poezia Mariei Apăvăloaie am numai cuvinte de laudă. De mulţi ani nu am ţinut în mână un volum care să cuprindă poezie adevărată. De maculatură, toate editurile sunt sub asalt.
Sper că profesoara Silvia Lazarovici va citi această mică recenzie şi o va avea în vedere pe poetă pentru ediţia următoare a volumului bibliografic „Scriitori şi publicişti botoşăneni”. Merită şi ea un loc onorabil, cu condiţia să-şi sporească zestrea poetică cu cel puţin încă un volum.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii:Virilitatea românilor
BancHoroscopul săptămânii 2 – 8 august 021
Zilele comunei Călăraşi - 25.07.2021
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Drumurile naţionale, fata babei şi fata moşneagului
Ioan Rotundu
Discursul unui preot cu înaltă educaţie
Ioan Rotundu
Penalul Nechifor vrea să impună cenzură la Tele’M Botoşani
Ioan Rotundu
Pinochio, alias Florin Egner, minte de îngheaţă apele în zile toride
Ioan Rotundu
Polițistă cu instincte criminale americane de tip George Floyd
Gh. H.
Captură uriașă de țigări în Vama Stânca
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă