Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
14872
De la 07 Ianuarie 2003
69455525
Maria Bulat Saharneanu -

Republica Moldova: o victorie mare la început şi 20 de ani de continuă risipă

  • 17 August 2011, 23:00
Cine şi-ar fi închipuit că după 20 de ani de la proclamarea independenţei de către milionul de basarabeni din Piaţa Marii Adunări Naţionale vom stărui în aceleaşi probleme, vom discuta aceleaşi subiecte şi deosebit de acel an vom înregistra în loc de victorii, pierderi una după alta?
Şi poate că pierderile nu se înregistrează la capitolul venit pe cap de locuitor sau la cel al milionarilor care s-au folosit în mod strălucit de libertăţile dobândite acum 20 de ani, ci la capitolul indentitar, cel care ne asigură dăinuirea, atunci când există şi cel care ne dă pierzaniei, atunci când, ca şi în cazul nostru, îl vindem pe mică pe ceas sau îl cedăm fără să ni se ceară acest lucru.
Or, noua concepţie de educaţie istorică, făcută nu se ştie de ce în taină, că nu s-a pus în discuţie publică, ci ni s-a propus drept fapt împlinit, e una dintre pierderile pe care va trebui să le plătim cu generaţii de elevi, care, spre deosebire de cele precedente, nu vor şti nici cine sunt, nici de unde se trag. Iar acest fapt, asumat de bună voie de către guvernanţii actuali, ne demonstrează că se poate face târg şi cu cea ce nu se poate prin alte părţi.
Mai mult, cei cu decizia pot fi foarte uşor bănuiţi că au făcut pact cu comuniştii şi că le promovează politica clocită de mai multe decenii prin birouri KGB-iste – cea de a ne recrea, dar nu conform lungului drum al istoriei, ci după bunul plac al unor demenţi, care au făcut ravagii întro bună parte a lumii.
Ei ne oferă otravă în hârtie strălucitoare şi spun în mod nevinovat că ar corespunde cerinţelor organismelor internaţionale şi standardelor europene, deşi pe acolo, prin Europa, încă nu s-a auzit ca cineva dintre guvernanţi să recompună identitatea vreunui popor. Ei ne modifică etnogeneza şi ne-o prezintă drept act democratic, menit să împace moftul asupritorilor noştri şi să ne nimicească pe noi.
Ei renunţă la nume, fără să-şi dea seama că în acest mod renunţă la tot, făcându-se a uita sau a trece cu vederea că nimeni nu le-a dat voie s-o facă.
După o săptămână de stupefacţie, însă, şi de luare de atitudine întro situaţie similară cu cea de a fi sau a nu fi, iată că se aud voci care încearcă să îndreptăţească alchimia acestei concepţii. Că, chipurile, nu s-a întâmplat nimic, că în acest fel doar ne-am aliat standardelor europene, fără a se lua în seamă faptul că nici unui popor din Europa nu i s-a aplicat politica diabolică a deznaţionalizării, aşa cum s-a întâmplat în acest spaţiu rupt de atâtea ori din arealul lui firesc.
Mai spune-i moldoveanului, bătut la cap de 200 de ani de ideologia rusească, că el e altul decât fraţii lui, că trebuie să înveţe pur şi simplu o istorie şi nicidecum istoria neamului său şi tot ce şi-au pus în gând duşmanii de veacuri ai identităţii lui, se va realiza, mai ales, că ne cer acest lucru democraţii, pe care i-am ales pentru a face o altă politică decât au făcut-o comuniştii şi serviciile secrete de prin alte părţi. Sau poate că e şi politica lor şi noi nu am înţeles?
Poate că la alegeri şi-au învelit şi ei mesajul în hârtii strălucitoare, care ne-a luat ochii şi mintea?
Şi de nu am crede acest lucru, dacă de când sunt la putere nu i-am auzit să spună statului Republica Moldova că este cel de-al doilea stat românesc, dacă nu văd integrarea europeană a noastră prin şi cu ajutorul României, recurgând umil la serviciile altor ţări, dacă lasă numele incorect al limbii în Constituţie, dacă nu se ating de concepţia naţională a lui Voronin, care-i declară pe români minoritari în proporţie de 2 la sută, dacă tot ce ţine de românism pe aici este ridiculizat, marginalizat , aşa încât nimeni să nu-şi mai dorească afinitatea cu neamul din care fac parte, dacă ... şi iată că, de mai bine de o săptămână, ne spun că nu e cazul să învăţăm istoria românilor, fiindcă istoria naţiunii nu mai este la modă, nu mai corespunde actualităţilor europene, de parcă în Europa francezii au renunţat să mai fie francezi, englezii – englezi şi germanii – germani.
Acolo, o simplă Constituţie europeană, care zgândărea în mod insignifiant valorile naţionale, nu a avut sorţi de izbândă, chiar dacă era vorba de Uniunea Europeană, unde legile şi drepturile omului au supremaţie.
Acolo, unde popoarele s-au constituit de veacuri şi adevărata democraţie e la ea acasă, nimeni nu-şi permite să facă experimente pe conştiinţă şi identitate, fiindcă există întotdeauna pericolul de a greşi, de a le distorsiona soarta şi mersul firesc al lucrurior.
Pe când la noi, abia ieşiţi din oul unui stat artificial, făcut graţie circumstanţelor istorice, dar şi intereselor străine, dar şi laşităţii celor aflaţi la putere în acele vremuri, dar şi în cele de azi, se poate să le faci, se poate să experimentezi pe denumirea pilonilor unui popor : limbă, istorie, credinţă.
Or, după o astfel de abordare nu va mai fi de mirare dacă ni se va spune că tricolrul nu mai e drapelul nostru, dacă denumirea limbii va rămâne cum vor comuniştii, dacă creştinismul vine de la ruşi şi trebuie să fim cu toţii supuşii lui şi tot aşa în tot ce ţine de firea şi fiinţa noastră.
Doamne, oare pe cine am ales?
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Bancul zilei: Nou slogan turistic
Caricatura zilei
„Zilele Orașului Flămânzi”s-au terminat... comentariile continuă
Întreruperi furnizare apă
Modern Calor a premiat și câștigătorii lunii august
lista câştigătorilor
Femeie muşcată de câine la Cătămărăşti Deal
Bărbat bătut transportat la spital de paramedici
Acoperiş aprins de un coş de fum neprotejat
Alţi 50 de elevi instruiţi la şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă
Raport de activitate ANAF Botoşani pentru semestrul 1 2011 (I)
evoluţia principalilor indicatori de performanta ai Activităţii de Metodologie si Administrare a Veniturilor Statului - D. G.F.P.J. Botoşani
În momentul de faţă România nu trebuie să îşi mai reducă cheltuielile
Investiţiile Rusiei in obligaţiuni americane s-au redus în ultimele 12 luni
Venezuela îşi transferă rezervele valutare în bănci din Rusia, China şi Brazilia
Evreii consideră că decizia Academiei Române privind termenul "jidan" nu este suficientă
Ritli Ladislau la functia de ministru al Sanatatii
Despre viitoarea politică redacţională
Ioan Rotundu
USL-iştii s-au plictisit de schimbat viceprimari
Viceprimarul Cătălin Alexa îşi cere scuze de la botoşăneni
Sărbătoare la Vovidenia
S-au stopat concursurile pentru director de şcoală
Nici jumătate din şcoli n-au autorizaţii de funcţionare
Bani greu de restituit
Mii de odrasle chiulangii şi-au lăsat părinţii fără bani
Grupul Școlar „Nicolae Bălcescu” a câştigat finanţarea unui proiect
Paul Onişa implicat într-un nou scandal
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă