Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4600
De la 07 Ianuarie 2003
122576539
Maria Bulat-Saharneanu:

Referendumul, înfrângere planificată?

  • 8 September 2010, 23:00
Se pare că cel mai grav lucru care a indus în eroare pe politicieni, dar mai cu seamă pe electorat în campania pentru scrutinul din 5 septembrie a fost sondajul IMAS, care anunţa câştig total cu 2 săptămâni înainte de ziua referendumului.
Dat publicităţii cu porţia, gest nici azi explicat de către autorii sondajului, investigaţia cu rezultate mai mult decât optimiste a relaxat atât pe politicieni, cât şi pe electorat, fiecare dintre ei înşelându-se că referendumul se va desfăşura de la sine şi încă cu rezultatele dorite. Astfel, pe fondul respectivelor rezultate ale sondajului, partidele Alianţei pentru Integrare Europeană şi-au redus agitaţia privind participarea populaţiei la referendum doar la spoturi publicitare, care în majoritate au avut un mesaj potrivit mai mult pentru etapa imediat următoare referendumului - alegerile prezidenţiale, decât pentru referendum. Iar aceste lucruri se întâmplau deja după mai multe greşeli produse de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, care şi până, dar şi în plină campanie pentru referendum păreau mai degrabă oponenţi decât aliaţi, fapt care nu le-a făcut faţă nici unuia dintre ei, asigurându-le eşecul la plebicitul constituţional.
Cu toate acestea trebuie spus că înfrângerea din 5 septembrie nu se datorează doar AIE, care şi-a recunoscut partea ei de vină. Pentru înfrângere s-a lucrat mult şi cu nebănuite metode, cărora nu se ştie de ce nu le este acordată atenţia cuvenită. Să luăm, spre exemplu, organizarea blocării secţiei de votare din satul Corjova din stânga Nistrului, organizată fără doar şi poate cu concursul Federaţiei Ruse. Oare pe câţi dintre alegători, şi nu doar din raioanele de est ale Republicii Moldova, i-a întors acest incident din drumul spre secţiile de votare?
Să luăm apoi şi căderea în plină zi a sistemului electronic de colectare a datelor privind participarea la referendum, anunţată confuz de către Comisia Electorală Centrală, care şi-a dezvăluit opţiunile prin interzicerea spotului cu mesaj unionist al PNL.
Oare cui dintre cei care au urmărit desfăşurarea referendumului nu i-a trecut prin cap că asta e „trebuşoara" CEC, slujitoare fidelă până nu demult a fostului partid de guvernământ al comuniştilor şi că referendumul se duce de-a berbeleacul? Mai ales, că la puţin timp după această veste apare şi Voronin cu declaraţia că referendumul nu va fi valid, încălcând în acest mod orice prevedere legislativă privind comportamenttul în ziua scrutinelor oficiale.
De unde ştia el în jur de orele 13.00, 14.00, când mai rămânea încă jumătate din timpul rezervat votării, că referendumul nu va aduna suficiente voturi pentru a fi validat? Ce a făcut, de fapt, Voronin prin această declaraţie, dacă nu a influenţat direct alegătorul în ziua plebiscitului? Şi de unde să fim siguri, că rezultatul negativ al referendumului nu a fost coordonat, în baza vechii colaborări, între Voronin şi CEC? Or, se prea poate din pură coincidenţă, în mesajul de boicotare a referendumului, Voronin se referea la pericolul unirii cu România în caz că scrutinul va fi câştigat de Alianţa de guvernare.
Dacă la acest tablou adăugăm şi supoziţiile unor jurnalişti, care se întreabă cu bună dreptate de unde s-au luat peste o 100 de mii de alegători mai mulţi pe listele pentru referendum decât pentru scrutinul din anul 2009, pe care, se cunoaşte, figurau foarte mulţi oameni decedaţi, apoi chiar se prefigurează bănuiala că referendumul din 5 septembrie a fost sabotat intenţionat. Şi în atare situaţie, desigur, e firesc să întrebăm: cine va trage la răspundere făptuitorii acestor flagrante încălcări? Cine va avea curajul, care precum s-a văzut nu a fost întotdeauna propriu Alianţei în anul ei de guvernare, să elucideze cauzele înfrângerii plebiscitului din 5 septembrie?
Iar răspunsurile la întrebările care frământă minţile alegătorilor consecvenţi sunt mai mult decât necesare tocmai în acest moment, când credibilitatea AIE se clatină amplificat.
Vocea Basarabiei
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Boala din fire n-are lecuire
Program Tv SOMAX, joi, 9 septembrie
Mărfurile contrafăcute, benefice pentru consumatori şi industrie
Contribuţiile sociale la Persoane Fizice Autorizate. Un nou episod de bâlbâieli
Germania, ţara UE cu cele mai mici creşteri salariale in ultimii 10 ani
În condiţiile actuale mingea se află la preşedintele Ghimpu
Prietenii şi pacienţii Clinicii Novaoptic sunt încântaţi de noul format al site-ului
www.novaoptic.ro.
Smart blindat cu ţigări de contrabandă
Senatorul Câmpanu filozofează pe seama sănătăţii noastre
Accident rutier la Brăeşti
Un locuitor din Dângeni bătut măr de un puşti
omul a avut nevoie de 90 de zile de îngrijire medicală
Parcul Curcubeului va fi reabilitat
Banii de la Ministerul Economiei au fost împărţiţi
Moartea bădiei Dumitru trebuie să fie învăţătură de minte cîruţaşilor
Directorii de şcoli pot sancţiona neştiinţa de la Bac
Generala Macovei una spune şi alta face cu directorii de şcoli
De la anul vom avea card de sănătate
Cadrele medicale iar se joacă de-a protestele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog