Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11272
De la 07 Ianuarie 2003
87712661

Măria Sa Ştefan cel Mare a fost mândru de moldovenii săi

  • 4 May 2014, 23:00
Pe scena amenajată în curtea mănăstirii Popăuţi din Botoşani, duminică 4 mai 2014, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi s-a simţit şi duhului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
După slujba de sfinţire a Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din curtea Mănăstirii Ştefaniene „Sfântul Ierarh Nicolae” Popăuţi, care s-a terminat pe la ora 9,30 întregul sobor a urcat pe scenă şi a început Sfânta Liturghie.
Rândul de mireni format pentru a intra în Biserica sfinţită şi în Sfântul Altar a fost „instruit” de jandarmii puşi să vegheze ordinea. Apoi, să se convingă că instruirea a avut efect la cei instruiţi, românii creştin-ortodocşi de-ai Lui Ştefan, s-a purces la intrarea în biserică. Chiar şi pe frig şi ploaie adevăraţii creştini sunt aşa cum Îi place Lui Dumnezeu – răbdători, iubitori de bine şi frumos. Da, a fost ordine la intrarea în biserică!
Scena amenajată s-a diferenţiat de celelalte scene construite în curţile bisericilor. S-a văzut, de departe, harul părintelui stareţ al mănăstirii, Părintele Ioan. Scena a fost amenajată ca o biserică, pe mijlocul scenei s-a săvârşit Sfânta Liturghie cu tot tipicul iar Taina Sa – a fost Taină, în dreapta scenei a fost un separeu pentru cor iar în stânga acesteia un separeu pentru politicieni. Nici un mirean nu a încurcat preoţii la săvârşirea Sfintei Liturghii. Icoanele de pe scenă au făcut ca şi credincioşii participanţi să fie liniştiţi şi să asculte cu evlavie sfintele cuvinte. Icoana Învierii Mântuitorului nostru, de deasupra scenei, a fost flancată de Icoana Sfântului Ştefan cel Mare – ctitorul bisericii monument şi patronul bisericii Sfântul Ierarh Nicolae. În lateralele scenei de mijloc a fost aşezată Icoana Maicii Domnului şi cea a Mântuitorului, iar pe fundalul scenei a fost icoana „Deisis”, formată din cele trei icoane care o alcătuiesc.
Soborul, pe lângă ierarhi, a fost format din părinţi stareţi de la mănăstirile şi schiturile judeţului Botoşani şi părinţi parohi de la unele biserici din Botoşani şi, cred, că toţi au avut de învăţat cum trebuie construită o scenă pentru săvârşirea Sfintei Liturghii în curtea unei biserici. (Am descris scena pentru a fi luată aminte şi în alte judeţe ale ţării noastre)
. Vântul începuse „să-şi facă de cap”, ploaia – atât de dorită de pământul uscat – cernea uşor, credincioşii, care aveau umbrele au primit sub ele pe cei ce nu le aveau, îi „îmbrăţişau” cei mai gros îmbrăcaţi pe cei care sperau la o zi cu soare.
A fost citit, la sfârşitul Sfintei Liturghii, Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul sfinţirii noii biserici, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, a Mănăstirii Popăuţi din Municipiul Botoşani, din care cităm: „Cu ocazia sfinţirii acestei biserici noi din Mănăstirea Popăuţi, felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pe Părintele Arhimandrit Ioan Harpa, stareţul actual al mănăstirii, şi pe fostul stareţ al ei, Părintele Arhimandrit Luca Diaconu, dimpreună cu întreaga obşte a Mănăstirii Popăuţi. De asemenea, felicităm pe toţi ctitorii şi ajutătorii acestui sfânt locaş, dar şi pe toţi clericii şi credincioşii prezenţi la acest eveniment sfânt, plin de solemnitate, spiritualitate şi demnitate creştină, amintindu-ne cu bucurie şi cu admiraţie de evlavia profundă, jertfelnică şi pilduitoare a credincioşilor botoşăneni, evlavie care a rodit atât de bogat în viaţa plină de sfinţenie a Sfântului Ioan Iacob, de la Crăiniceni, Dorohoi – nevoitor la Mănăstirea Neamţ şi în Ţara Sfântă, a Părinţilor Paisie Olaru din Stroieşti şi Cleopa Ilie din Suliţa – vieţuitori la Mănăstirea Cozancea şi apoi nevoitori şi mari duhovnici în Munţii Sihăstriei Neamţului, a Părintelui Dionisie Ignat din Vorniceni, nevoitor în Sfântul Munte Athos, ca şi în viaţa multor ierarhi, preoţi, monahi şi credincioşi îmbunătăţiţi şi plăcuţi lui Dumnezeu de pe aceste plaiuri”.
Cu sufletele încălzite creştinii, unii au mers la rândul de intrare în biserică alţii la casele din oraş, unii la maşinile cu care au venit din satele nemţene, de la Bistriţa – ucenicii părintelui Luca, alţii la autogările botoşănene spre a ajunge la Rădăuţi Bucovina, Suceava, Maramureş şi în satele judeţului nostru. (I.C.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Vizită la psihiatrie
Comunicat de presă PDL Botosani
Stanga a gresit fugind de intalnirea de la Ambasada SUA
Ponta vrea sa propuna o discutie in CSAT privind Ucraina
Basescu raspunde: S-a discutat demult, dar nu si-a dat seama cand
Politician ultranationalist britanic, in campania pentru europarlamentar
Admiterea Romaniei in UE a facilitat extinderea infractionalitatii organizate
Comunicat de presă – Andreea Paul Vass şi Cătălin Predoiu
Lumea lu' Rotundu: Meşterii populari
Dinamica economiei: Afacerile primarului din Şendriceni
Botoşani: Târgul Agro-Zoo, o manifestare care s-a bucurat de succes
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă