Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17670
De la 07 Ianuarie 2003
122903319

Marian Iancu, condamnat definitiv la 12 ani de inchisoare in dosarul RAFO

  • 14 October 2014, 23:00
Omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, marti, la 12 ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cunoscut ca "RAFO", dupa un proces care a durat opt ani, anunta Mediafax.
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a marit astfel cu doi ani pedeapsa primita de Iancu, in urma judecarii cauzei la Tribunalul Bucuresti.
Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit de asemenea o pedeapsa mai mare, de la 9 la 10 ani. Si Constantin Margarit, condamnat de tribunal la 9 ani, va face tot 10 ani de detentie.
Gheorghita Iancu si Marius Turica au ramas cu pedeapsele de 7 ani date de tribunal. Si Silviu Neacsu a ramas cu pedeapsa initiala, de 3 ani de inchisoare cu suspendare.
In schimb, pedeapsa lui Alex Martin (Akaroglu Cuneyt) si a lui Elenkalan Hayrettin au crescut, cu doi ani, la 9 ani de inchisoare.
Ultimul inculpat din dosar, Basaran Kadri Mazhar, a fost condamnat definitiv de CAB, in martie, la 5 ani de inchisoare cu executare, dupa ce Tribunalul Bucuresti ii daduse 9 ani.
In 28 noiembrie 2011, Marian Iancu, pe atunci patronul al clubului de fotbal Poli Timisoara, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la zece ani de detentie in dosarul Rafo, in timp ce fratele sau, Octavian Iancu, si Constantin Margarit au primite cate noua ani. Decizia Tribunalului a fost constestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei de condamnare a lui Iancu, faptul ca acesta este vinovat de faptele retinute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si ca o serie de vicii grave de forma, precum si atitudinea omului de afaceri fata de complicii sai au dus la "dejucarea" planurilor ilegale ale acestuia.
"Inculpatul Marian Alexandru Iancu este cel care, fara a detine calitatea de asociat sau administrator al societatii VGB Impex, dar conducand in fapt aceasta societate comerciala, beneficiind in acest sens de colaborarea inculpatilor Octavian Iancu, Constantin Margarit si apoi Mazhar Kadri Basaran, care au detinut pe rand calitatea de asociat si/sau administrator al acestei societati comerciale, a pus la punct si, apoi, in aplicare, ampla strategie de actiune avand ca scop crearea unei anumite aparente, contrare realitatii, sub aspectul provenientei unei cantitati impresionante de uleiuri minerale intrate in gestiunea VGB Impex, cu consecinta deducerii din veniturile obtinute de VGB Impex, a cheltuielilor pretins efectuate cu achizitionarea acestei cantitati de uleirui minerale, ajungandu-se la diminuarea sumelor datorate bugetului statului cu titlu de taxa pe valoare adaugata si impozit pe profit", a notat judecatoarea Anca Saru, cea care a decis condamnarea lui Iancu.
Trimisi in judecata in 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Margarit, Octavian Iancu, Gheorghita Iancu, Marius Turica, Silviu Neacsu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin si Basaran Kadri Mazhar au fost judecati pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani.
Acuzatiile in acest dosar au fost formulate in baza concluziilor din procesul-verbal intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Ministerul Finantelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Margarit Constantin si Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, in 2000-2004), impreuna cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societati) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultind un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au stabilit ca Margarit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica au derulat activitati comerciale ilicite in care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinaria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA.
Anchetatorii au stabilit ca membrii gruparii constituite pentru savarsirea de infractiuni, al carui scop era spalarea banilor proveniti din comiterea anumitor infractiuni economice. Grupul alcatuit din cele noua persoane au uzat in activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL si SC Test Petrol SRL.
Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu au fost arestati in seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberati in acelasi an, la 24 iunie, de catre Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca cei trei pot fi cercetati de procurori in stare de libertate.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: O anume perversitate
Castraveţi muraţi (în saramură)
Horoscopul zilei
Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa (IIII
Pasărea pe limba ei piere!
Ioan Rotundu
Florine, poartă-ţi singur crucea!
Ioan Rotundu
Fostul polițist Zmău a ieșit la atac pentru calomnie
Ministrul delegat pentru Buget vine sâmbătă la Botoşani
Sistem de alimentare cu apă inaugurat de hramul comunei Mihălăşeni
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Ponta a fost huiduit la Iaşi, de Sf. Parascheva
Klaus Iohannis: Eu voi castiga presedintia si PSD il va scoate pe dl Victor Ponta din joc
Va fi retras din viata politica, ceea ce inseamna ca se va putea intoarce la raliuri
Klaus Iohannis explica de unde a avut bani sa cumpere cele 6 case
Cazul Ponta - ofiter acoperit SIE: Patru motive pentru care e esential sa aflam adevarul
Cristian Pantazi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog