Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6818
De la 07 Ianuarie 2003
122578757
Mariana Gheorghe, Petrom:

Îngheţarea preţurilor la carburanţi este permisă de legislaţie

  • dar e temporară şi cu consecinţe
  • 14 April 2011, 23:00
Legislatia romaneasca permite inghetarea preturilor la carburanti, insa o astfel de masura are caracter temporar si consecinte ulterioare, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al OMV Petrom, citata de Mediafax.
"Inghetarea preturilor este permisa de legislatia romaneasca, dar nu exista niciun precedent de acest fel pe o piata libera", a spus Mariana Gheorghe, intrebata cum comenteaza o eventuala masura de inghetare a preturilor la carburanti decisa de guvern.
Oficialul Petrom a explicat ca astfel de masuri nu pot avea decat un caracter temporar avand in vedere ca acesta este spiritul unei interventii administrative in politica de preturi comerciale, iar dupa expirarea respectivei interdictii "vor urma consecintele".
Pe de alta parte, Mariana Gheorghe a precizat ca OMV Petrom va respecta toate prevederile legislatiei, facand referire si la conformitatea cu legislatia europeana. Ea a tinut sa precizeze ca Petrom respecta in primul rand regulile cererii si ofertei si ale concurentei.
Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze, impreuna cu Departamentul pentru Afaceri Europene, daca preturile la carburanti pot fi inghetate in Romania in baza unei legi care prevede o astfel de masura in cazuri exceptionale, dar care este adoptata inaintea aderarii la UE.
In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.
Premierul Emil Boc a declarat atunci ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.
Potrivit Institutului National de Statistica, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.
De la inceputul acestui an companiile petroliere au scumpit carburantii de mai multe ori. Cea mai recenta majorare a avut loc vineri, cand preturile au urcat cu 9 bani pe litru, unele sortimente depasind pragul de sase lei/litru
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Ţâbuleac îi va chestiona pe oficialii PDL de la Bucureşti
Iniţiativă populistă cu scop electoral?
Prefectul a premiat vedetele de la „Românii au talent”
Bătălie mare pentru funcţii de conducere în PDL Botoşani
Permis de conducere fals obţinut în Italia
Finaliştii concursului „Micii Pompieri”
Caricatura zilei
Bancul zilei: Civilizaţie românească
Rezervele valutare ale Chinei au depăşit 3.000 de miliarde de dolari
Borbely: E clar că nu vom desfiinţa taxa auto
Rata şomajului din Grecia a depăşit pragul de 15%
România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la Schengen
Murături scoase la licitaţie de Poliţia Vrancea
preţ de pornire pentru un kilogram - 2,8 lei
Preţurile produselor alimentare au ajuns in "zona periculoasă"
Profesorii grevişti verificaţi cum recuperează orele restante
Autorităţile botoşănene se lipsesc de parteneriatul cu Cseke
Generala Macovei a dezbătut soarta Programnului "Laptele şi bcornul"
Programul EURO 200 pe ultima sută de metri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog