Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15001
De la 07 Ianuarie 2003
112836847

Mariana Vizoli, secretar de stat in Ministerul Finantelor, urmarita penal de DNA

  • in dosarul de evaziune Murfatlar. Vizoli a demisionat din minister
  • 21 October 2016, 23:00
Mariana Vizoli, secretar de stat in Ministerul Finantelor, este urmarita penal, alaturi de alte patru persoane, la data faptelor directori in cadrul ANAF si al Ministerului Finantelor, pentru abuz in serviciu in dosarul in care Directia Nationala Anticoruptie acuza un prejudiciu total de 597 de milioane de lei cauzat de patru societati ce produc si comercializeaza bauturi alcoolice prin evaziune fiscala, ancheta cunoscuta ca "dosarul Murfatlar".
Ora 11:57: Mariana Vizoli a demisionat din functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor la scurt timp dupa ce DNA a anuntat ca este urmarita penal.
Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 20 octombrie 2016, fata de:
Ana Jarda - la data faptelor, director in cadrul Directiei generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finantelor Publice, membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor (sedinta 12.03.2010).
Daniel Diaconescu - la data faptelor, directorul general al Directiei generale de informatii fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, membru al comisiei anterior mentionate.
Mariana Vizoli - la data faptelor, director al Directiei de legislatie in domeniul TVA din cadrul Ministerului Finantelor Publice, membru al comisiei anterior mentionate. In prezent, Mariana Vizoli este secretar de stat in minister.
Ciprian Badea - la data faptelor, directorul general al Directiei generale juridice din cadrul Ministerului Finantelor Publice, vicepresedintele comisiei anterior mentionate.
Monica Negrutiu - la data faptelor, directorul general al Directiei generale de reglementare a colectarii creantelor bugetare - ANAF si membru al membru al comisiei (sedinta din 30.01.2012).
De asemenea, Cornel Potirniche si Viorel Potirniche, administratori a doua societati comerciale, sunt urmariti penal si au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile pentru evaziune fiscala in forma continuata.
Ce spun ordonantele procurorilor DNA:
In perioada 2010-2014, patru societati cu activitate de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, detinute sau controlate de Ivanescu George, Bucura Catalin, Zlotea Gheorghe si de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale. Activitatea infractionala s-a desfasurat in conditiile in care functionarii publici din cadrul autoritatilor fiscale si vamale competente fie nu au indeplinit actele la care erau obligati prin atributiile de serviciu, fie au indeplinit asemenea acte in mod defectuos.
Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate in ancheta, sunt:
- autorizarea, cu incalcarea dispozitiilor legale, a trei antrepozite fiscale de productie alcool si bauturi alcoolice detinute de societati;
- sustragerea de la plata taxei pe valoarea adaugata, a accizelor si a altor obligatii fiscale prin inregistrarea unor operatiuni fictive, care au marit taxa deductibila;
Cu referire la participarea penala a functionarilor publici anterior mentionati, facem precizarea ca acestia au facut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finantelor Publice. In cazul a doua dintre antrepozitele fiscale de producere a bauturilor alcoolice, acestia au incalcat legea in procedura de autorizare, prin adoptarea unor solutii de admitere a cererilor in alte conditii decat cele legale (sedintele din datele de 12.03.2010 si 30.01.2012).
Prin aceste demersuri, functionarii publici au contribuit la crearea unui folos necuvenit in favoarea a doua dintre cele patru societati de producere si comercializare a bauturilor alcoolice vizate de ancheta, avand si o contributie la producerea prejudiciului in dauna bugetului de stat, determinat de activitatile celor doua societati.
Ce obligatii trebuie sa respecte inculpatii din dosar pe perioada controlului judiciar:
a)sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala si la unitatea de politie din raza de domiciliu, ori de cate ori sunt chemati;
b)sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala si unitatea de politie din raza de domiciliu cu privire la schimbarea locuintei;
c)sa se prezinte la unitatea de politie din raza de domiciliu conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati
d)sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organului de urmarire penala;
e)sa nu ia legatura, direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar
f)sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;
In cazul functionarilor publici Jarda Ana si Diaconescu Daniel, procurorii DNA au dispus si obligarea acestora de a nu participa la sedintele Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, activitatea in exercitarea careia a savarsit faptele.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 22.10.2016
Bancul zilei: Sinceritate de primă întâlnire
A aparut legea care schimba fundamental modul de functionare si inregistrare a PFA, Intreprindere Individuala sau familiala
PNL vrea desfiintarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale si revenirea la Academia de Stiinte Militare
Maghiarii din Romania prefera ca UDMR sa guverneze alaturi de PNL decat alaturi de PSD
Gorghiu sustine ca va demisiona de la conducerea PNL
daca liberalii nu vor fi cei care vor propune viitorul premier
ONU denunta crime de razboi de anvergura istorica in Siria: Alepul a devenit un abator
ANAF a inceput controale la bancile comerciale si sunt "consecinte majore"
Primul balet Iohannis - Ciolos
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 21.10.2016
Patru posturi scoase la concurs la ISU Botoşani
Muzeul Judeţean Botoşani: Trăsura tatălui lui George Enescu
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: In memoriam - Constantin Morosanu
Răzbunarea preotului Nicodim Nichita pe profesorul Moroşanu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă