Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
10445
De la 07 Ianuarie 2003
69847222
Marina LIŢA (Chisinau):

Republica secerii şi a ciocanului

  • 13 March 2013, 23:00
Orice aviz al Comisiei de la Veneţia este unul de recomandare, şi nu imperativ
Comisia de la Veneţia recomandă Republicii Moldova să declare neconstituţională legea privind interzicerea simbolurilor comuniste, altfel va mai pierde un caz la CEDO. Potrivit lui Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi (CJNI), Parlamentul RM a condamnat regimul totalitar comunist şi utilizarea simbolicii acestuia, şi nu simbolurile PCRM. În opinia comentatorului politic Oazu Nantoi, legea respectivă este o răfuială cu PCRM, şi nu o încercare de a lupta cu trecutul comunist.
Interzicerea simbolurilor comuniste contravine drepturilor omului și libertăţii de exprimare. Aceasta este poziția oficială a Comisiei de la Veneția. Christoph Grabenwarter, raportor al Comisiei de la Venetia în acest dosar, a declarat, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă", că a fost adoptată o lege care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi libertatea de exprimare.
Au fost condamnate simbolurile regimului comunist
„Dacă interzicerea se referă la un partid politic dintr-un stat democratic, acest lucru nu este permis. Candidaţilor trebuie să li se acorde posibilitatea să se identifice cu simbolurile partidului din partea căruia candidează", a menţionat Grabenwarter.
Potrivit preşedintelui CJNI, Victor Popa, a fost condamnat regimul totalitar comunist, care a comis crime împotriva populaţiei, prin urmare, a fost interzisă utilizarea simbolurilor acestui regim, şi nu ale PCRM. „Acestea sunt lucruri diferite, ne înscriem perfect în prevederile articolului 10 al Convenţiei", a declarat pentru JURNAL Popa.
„Incapabili de a edifica un stat democratic"
Totodată, comentatorul politic Oazu Nantoi opinează că evenimentele de la sfârşitul anilor '80 – începutul anilor '90 au demonstrat că cei care locuiau pe teritoriul fostei RSSM s-au dovedit a fi incapabili de a edifica un stat democratic.
„După colapsul URSS-ului, nu a fost adoptată legea lustraţiei şi foştii ofiţeri KGB, inclusiv cei din secţia a V-a care luptau împotriva 'naţionalismului românesc' au rămas în structurile de stat ale RM. Partidul Comunist, inclusiv organizaţia sa republicană, nu a fost interzis prin lege, ci printr-o decizie a Sovietului Suprem. La 25 februarie 2001, a avut loc revanşa PCRM-ului, care, exploatând nostalgia societăţii moldoveneşti, a revenit la guvernare", spune Nantoi.
Comuniştii au secerat sute de mii de oameni
Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, susţine că atâta timp cât comuniştii au fost la putere, chiar şi în Rusia, au secerat zeci de mii de oameni. „Sub acest simbol au fost împuşcaţi oameni, părinţii noştri au fost duşi în lagăre. Noi vom lupta ca secera şi ciocanul să nu se mai întoarcă în Basarabia", spune Sturza.
În opinia lui Nicolae Osmochescu, doctor în drept constituţional, trebuie de ţinut cont de faptul că orice aviz al Comisiei este unul de recomandare, şi nu imperativ. „Autorităţile RM pot ţine cont sau ignora acest aviz. Este poziţia Comisiei de la Veneţia, un organ auxiliar al Consiliului Europei", a declarat Osmochescu.
Jurnal de Chisinau

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Gastronomie: Ciorbă de văcuţă
Bancul zilei: Preţul recepţionerei
Guvernul ungar ameninţă cu preluarea băncilor străine
Românii au încredere în Mugur Isărescu şi Victor Ponta
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, urmărit penal pentru conflict de interese
De la scandalul cu aflatoxină la scandalul cărnii de curcan
Apocalipsa moralei
Ioan Rotundu
Cum a deschis Radu Stroe drumul poliţiştilor penali la funcţii de conducere
O nouă minciună a lui Ponta a avut picioare scurte
Credulitatea de care au dat dovadă o plătesc acum cu slujbele
DJDP Botoşani: Geanina a adunat suficientă zestre să se mărite
Cei de la Nova Apaserv îl spală pe Ghiorghiţă de păcatul apei
Treabă ţigănească a celor de la Nova Apaserv
Ce suprafaţă de cârpeli a inventariat DJDP la DJ
care este realitatea din judeţ
Botoşani: Patronul de fapt al Maternităţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă