Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20893
De la 07 Ianuarie 2003
93514943

Marina Lita: Basarabia tânără

  • 27 March 2012, 23:00
„Vrem să ne bucurăm de această zi frumoasă, nu să ne batem” „Am venit să sărbătoresc Unirea!”, îmi spune Sebastian, un băieţel de cinci anişori, care se ascunde după mamă-sa. „Suntem aici toată familia, doar soţul nu a reuşit să ajungă, lucrează. Ne creştem copiii în spiritul patriotismului adevărat”, spune Elena Ciorna în timp ce îi aşază fetiţei sale tricolorul la gât.
Marina LIŢA
Un pic mai departe, un alt micuţ se ţine de mâna bunicului, mişcându-se ba înainte, ba înapoi. „Am venit doar eu şi nepoţelul. Fiica mea e acasă cu nepoţica mea cea mai mică, nu a putut să vină. Şi la anul vom veni să sărbătorim această sărbătoare a neamului românesc”, spune bărbatul.
„Voi veni cât mă vor ţine picioarele”
În preajmă, îmbrăcat în haine naţionale, sprijinindu-se de un baston, un bătrânel singuratic zâmbeşte tuturor celor prezenţi, bucurându-se de fiecare dată când cineva se apropie de el şi îl roagă să se fotografieze. „Am 85 de ani, am venit de la Orhei. Sunt singur, soţia mi-a murit, iar copii nu am”, intră cu mine în vorbă Ion Burduja. „Nu e greu pentru mine să vin, cât mă vor ţine picioarele, voi participa. Nu sunt sigur că voi prinde unirea, dar sper ca aceşti copii minunaţi, care au venit azi aici, să facă ceea ce nu am reuşit noi”, spune bărbatul, schiţând un zâmbet senin.
Unul dintre organizatori anunţă că un grup de tineri de la Nisporeni şi Făleşti se apropie de AŞM. Un alt grup din peste o sută de persoane iese din subterană, scandând „Unire!”, este întâmpinat cu aceleaşi urale. Încet-încet, oamenii adunaţi formează o coloană ce porneşte cu pas vioi spre scuarul Teatrului de Operă şi Balet, însoţiţi de poliţişti.
„Noi suntem acasă!”
La fiecare intersecţie se opresc ca oamenii trecuţi de prima tinereţe să-şi tragă sufletul, după care pornesc din nou la drum, cântând: „Doar o ţară am şi pe ea o iubesc, Basarabia, Părmânt Românesc!”. „Ce zi frumoasă este astăzi!”
Suntem de la Orhei, venim de fiecare dată când are loc Marşul Unirii, vom veni şi pe viitor”, îmi spune Elena Stan din Orhei în timp ce împinge un scaun rulant în care se află soţul ei. „Sunt bucuros că am ajuns să simt atmosfera de sărbătoare românească împreună cu toţi aceşti oameni minunaţi. Nu e nimic imposibil când faci ceva din dragoste şi dăruire”, completează Alexandru Stan.
În timp ce coloana înaintează spre centru, în spatele Arcului de Triumf se adună în coloană „Patrioţii Moldovei” şi membrii Ligii Tineretului Rus şi se pornesc spre strada Puşkin. „Moldova!”, „Noi suntem acasă!”, „România, nu uita că Moldova nu-i a ta!”, scandează circa 200 de persoane, blocând calea de acces. „Dar unde este casa ta?”, întreabă unul dintre participanţii la Marşul Unirii. „Aici”, vine promt răspunsul. „Înseamnă că eşti român!”, conchide bărbatul şi începe a scanda: „Noi suntem români!”.
„Îi alungăm pe fascişti”
„Am venit să-i alungăm pe fascişti!”, îmi spune un bărbat care ţine steagul autoproclamatei republici nistrene. Când îl întreb cine sunt fasciştii, acesta cere ajutorul unui „camarad”. „Vorbeşte şi tu că eu nu ştiu ce să spun”, se adresează bărbatului de alături care strigă din rărunchi: „Idite domoi, Urodî!”.
În preajma PMAN, mai multe persoane scandează „Moldova!”. „Am venit aici să spunem că suntem la noi acasă şi că românii nu au ce căuta aici. Ţara noastră este Moldova, iar limba, moldovenească”, îmi răspunde o femeie în rusă ce se întoarce şi strigă: „Maldova!”. Atmosfera începe să se încingă.
Operatorii îşi potrivesc camerele, fotografii scot bliţurile. „Am venit să sărbătorim un act frumos. Celor care strigă că sunt moldoveni le sugerez să citească un manual de istorie şi apoi să ne întâlnim să discutăm, nu să ne batem. Bătaia nu va rezolva nimic”, spune Ion, un tânăr din Chişinău.
„Vom fi mai mulţi!”
La un moment dat, scandările „Moldova!” sunt acoperite de „Unire!”, iar coloana care vine dinspre Academia de Ştiinţe se opreşte, aşteptând ca forţele de ordine să elibereze bulevardul „Ştefan cel Mare”. „Filmează-i pe toţi, să-i prindem pe urmă şi să le arătăm ce înseamnă să vii cu idei unioniste”, i se adresează colegului unul dintre „moldovenişti”.
„Noi am venit să sărbătorim, nu să ne batem. Să mergem înainte”, îi îndeamnă organizatorii Marşului Unirii pe oamenii care vin de la AŞM. Cum ajung în PMAN, încing „Hora unirii”, scandând „Unire!”. În scuarul Teatrului de Operă şi Balet, manifestanţii sunt întâmpinaţi de imnul „Deşteaptă-te, române!” şi se avântă în hora unirii.
Marşul dedicat unirii Basarabiei cu România se încheie cu un concert de muzică populară, care a şters toată urma de oboseală. „La anul, vom fi mai mulţi şi mai puternici.”
Dosare penale
„Noi am ieşit să apărăm statalitatea Republicii Moldova”, explică Mihail Garbuz, liderul Partidului „Patrioţii Moldovei”, unul dintre organizatorii contramanifestaţiei. Silviu Muşuc, şeful Poliţiei Municipale, menţionează că un poliţist a avut nevoie de îngrijiri medicale şi că „au fost adunate materiale video, iar angajaţii Comisariatului de poliţie al sectorului Buiucani şi Centru au deschis dosare penale”.
Acesta a mai spus că va fi tras la răspundere în primul rând Mihai Garbuz, liderul partidului „Patrioţii Moldovei”, deoarece şi-a asumat angajamentul că mitingul va fi paşnic.
www.union.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Caricatura zilei
Horoscop
Bancul zilei: Popa şi înmormântarea
Zi de foc pentru pompierii botoşăneni
Caz unic în justiţia din România
judecătorii de la Înalta Curte primesc indemnizaţii de conducere şi după părăsirea funcţiei
Cum va fi vremea miercuri şi joi
UE nu ne permite să impunem condiţii de dezvoltare companiei care va cumpăra Cupru Min
Dmitri Medvedev l-a pus la punct pe Mitt Romney
Lege privind confiscarea extinsă a averilor ilicite a fost adoptată de Camera Deputaţilor
Perversiuni de ziua a şaptea
Ioan Rotundu
Botoşani: Consilierii judeţeni ai USL se joacă cu nervii şoferilor
Fete la cursurile Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Gheoghe”
Modernizat, Centrului Vechi îi atrage pe botoşăneni
Electroalfa gospodăreşte oraşul cu mobilier stradal
Botoşani: Spitalul judeţean a învins E.ON Electrica
IŞJ: Azi se stabilesc gradaţiile de merit pe specialităţi
Medicii tineri, chemaţi din nou la examen de specializare
Admiterea la facultate revine la normalitate
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă