Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7371
De la 07 Ianuarie 2003
106107462

Martiriul monumentelor istorice romanesti

  • 22 May 2009, 23:00
In editia din 24 mai a emisiunii “Te vezi la Stirile Pro Tv” difuzata incepind cu ora 13:15, telespectatorii Pro Tv il vor urma pe Cristian Tabara la manastirea Bistrita, locul unde staretul acestui lacas de cult i-a marturisit despre martiriul monumentelor istorice romanesti.
Fara a dori sa realizeze o ancheta, ci doar sa constate care este situatia reala in care se afla monumentele istorice ale patrimoniului national, Cristian Tabara a ascultat confesiunea parintelui Luca Diaconu, staret licentiat si in arta crestina, care, mai bine de 20 de ani, s-a luptat cu o “caracatita” mai putin vizibila si cunoscuta: mafia restaurarilor de monumente istorice.”Pot sa spun ca e o traditie in acest domeniu, o traditie a coruptiei”, crede staretul Diaconu, care descrie drumul sinuos al banilor catre firmele restauratoare, care apoi subcontracteaza alte si alte firme, pina cind urma lor dispare si banii care trebuiau sa fie folositi pentru restaurarea propriu-zisa se diminueaza simtitor.
Este cazul bisericii Strei, din Tara Hategului, superba ctitorie atestata inca din anul 1392, construita din porunca cneazului Ambrozie, un boier roman al locului. Ceea ce a construit boierul cu mare truda, in secolul al XIV-lea, a naruit delasarea si coruptia urmasilor lui din secolul XX. Caci, in 1999, Ministerul Cuturii si Cultelor aloca 460 de milioane pentru restaurarea acoperisului bisericii din Strei. Firma autorizata din zona si-a insusit suma si pentru 60 de milioane subcontracteaza lucrarea unui antreprenor din Strei, care, la rindul lui angajeaza un muncitor pentru suma de 20 de milioane de lei. Garantia acordata lucrarii a fost de un singur an, dupa care tot ceea ce s-a reparat s-a stricat din nou. Drept pentru care, in momentul actual, prin acoperis ploua, bate vintul, sau soarele, iar unul din importantele monumente istorice din tara se apropie cu pasi repezi de ruina.
In aceeasi situatie se gaseste si biserica din Santamaria Orlea, care are cea mai veche picture murala din tara, dar biserica din Colt, situata linga cetatea Colt, care se presupune ca l-ar fi inspirat pe Jules Verne pentru “Castelul din Carpati”.
Despre asezaminte de spiritualitate martirizate de coruptie, bani care nu ajung acolo unde este nevoie de ei, stareti care trebuie sa accepte cu durere o realitate injositoare, dar si alte subiecte legate de aceasta tema, telespectatorii Pro Tv vor afla din editia din 24 mai a emisiunii “Te vezi la Stirile Pro Tv”. (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tot mai multe cazuri de violenţă şi indisciplină la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu"
Utilizarea elevilor minori în propaganda liberală a fost sesizată IŞJ Botoşani
Resfinţirea bisericii din Miorcani
Monografia Bisericii „Sf. Dimitrie”
Reţeaua locală de gaze, un vis, deocamdată, îndepărtat
Voronin se apropie cu paşi repezi de... mulţi ani de închisoare
De ce Opoziţia nu poate renunţa la alegeri anticipate?
Moldova: scenariul următoarei escaladări
23 mai Ziua Românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Balcani
Hanibal ante portas
ACER invită să sesizaţi încălcarea drepturilor legitime
Comunicat de presă
Made in BoToşan i– acţiunile vor fi stopate perioada campaniei electorale pentru Parlamentul Europei
Horoscop
Soţ şi soţie la poarta raiului
Preschimbarea buletinelor în regim de urgenţă
Căminul de bătrâni de la Leorda intră la reabilitare
Belgian dat în urmărire generală prins la frontieră
Femeie de 77 ani găsită moartă în fântână
Încă un amator de peşte
Românul şi graba
Directorii de şcoli refuză anchetele pe seama anonimelor
Au smuls ministerului Sănătăţii promisiuni mulţumitoare
dar va respecta ministerul ce-a promis?
Munteanu pune las care un nou proces cu CAS
Bani mai puţini pentru fermierii leneşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă