Contactat de UNIMEDIA, Cristian a oferit mai multe detalii despre evenimentele care au loc la Kiev. „În acest moment nu putem numi protestele de la Kiev un război civil. Este o luptă. Confruntarea a trecut la o etapă agresivă. Orice acțiune trezește o contra-acțiune. În Kiev e stare de alertă", a declarat tânărul.
„Ceea ce arată la televizor poate fi interpretat diferit. Protestatarii pot fi numiți de cei care vizionează televizorul - extremiști. Dar printre protestatari sunt mulți ucraineni din Kiev și din diferite regiuni ale țării, care cu siguranță nu pot fi numiți „extremiști". Sunt oameni simpli: bătrâni, fete, femei. Ei tot participă la proteste", a spus Cristian.
Tânărul a povestit despre cum a fost rănit: „Filmez chiar în centrul protestelor. Încerc să îi privesc în ochi pe cei care protestează. Nu este prima rană, dar e cea mai neplăcută pentru că nu pot să fac multe mișcări și nici să filmez. Dar sunt bine. Mă aflam în centrul protestelor când forțele de ordine s-au apropiat de mine. Să muncești în astfel de condiții este foarte dificil.
Explodează în continuu grenade, sunt aruncate focuri de artificii și grenade lacrimogene în direcția protestatarilor. Una din acele grenade a explodat la picioarele mele. Mi-a ars încălțăminte și hainele. Mi-au oferit ajutor medical în câteva minute", a subliniat tânărul.
Regizorul a recunoscut că polițiștii sunt imprevizibili. „Acum este periculos să te afli în orice colț al orașului. Acțiunile poliției sunt imprevizibile. Împușcăturile se efectuează nu doar în centrul Kievului.Poliția este extrem de agresivă. Mai mulți de 25 de oameni au fost uciși pe parcursul unei nopți, mai multe de 250 de persoane au fost rănite. Ei au un ordin, dar modul în care îl îndeplinesc ține de alegerea morală a fiecăruia", a spus sursa.
Totodată, tânărul a fost martorul ocular unei situații critice. „În timpul asaltului, câte 3-4 polițiști băteau persoanele care se aflau la pământ. În timpul filmărilor de pe strada Grușiovskaia am văzut un grup de polițiști de la Berkut care se îndreptau spre stadionul „Dinamo", acolo se află o clădire cu trei etaje unde erau protestatari. Polițiștii îi băteau, iar pe 2 oameni i-au aruncat de pe clădire", a recunoscut sursa. De asemenea, Cristian a declarat că cei care se află în acest momente în Maidan sunt gata la orice.
„Kievul susține Maidanul. Sute de oameni aduc ajutor social în zona protestelor. Chiar dacă nu participă la proteste, ei îi susțin pe cei care protestează. Sute de kieveni aduc produse alimentare în centrul orașului. Anterior, până la incendiul din Casa Sindicatelor, în instituție era o bucătărie imensă unde se gătea pentru protestatari. Pregăteau „euroborș" și tartine", a spus tânărul regizor.
Potrivit lui Cristian, printre protestatari se aflau circa 600 de persoane din Republica Moldova și Transnistria. Totodată, în zona Euromaidanului se află persoane din Letonia, Gruzia, Armenia, Moldova, Belorusia și chiar Rusia. „Filmez cu o grupă de regizori, operatori, regizori de sunet din Ucraina. Va fi un documentar din cadrul proiectului „Babilon 13", care a unit pe toți acești oameni. Noi filmăm oamenii, evenimentele care au loc în centrul Kievului", a conchis tânărul.
Precizăm că, operatorul și regizorul Cristian Jereghi este fiul renumitul regizor moldovean Valeriu Jereghi. Tatăl tânărului se află acum la Kiev, unde filmează un film artistic „Occupation" despre Operațiunea de la Kiev din 1920.
Romanian Global News