Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
11646
De la 07 Ianuarie 2003
71019638

Masă călugărească

  • 26 July 2006, 23:00
Într-o mănăstire se pot servi mâncăruri de care nici nu vă puteţi imagina. Neluând în seamă ce zic preoţii, dar atenţi la ce fac aceştia, călugării sau călugăriţele de la mănăstirile mai căpătuite nu se dau înlături, atunci când se ivesc prilejuri de-a pune de-o masă îmbelşugată, chiar şi în post. Iată un prânz, servit într-o mănăstire botoşăneană, în chiar postul Sf. Mării, cu ceva timp înainte ca Ceauşescu să clacheze. Mai întâi, pe un platou destul de măricel, s-au adus felii de slănină afumată, felii de telemea de oaie, frunzuliţe de pastramă de ied iar, în mijlocul platoului, stivuite, pârjoale moldoveneşti, late cât palma şi bine usturoiate. N-au lipsit nici măslinele, mari şi negre, cu sâmburele mic, probabil de Tesalia. Ţuica, ceva dumnezeiesc, a fost aducă într-o carafă, iar în jurul carafei, pe tavă, erau puse pahare din cele mici, butucănoase. Eram pentru prima dată invitat la masă la acea mănăstire, însoţind două persoane importante ale Botoşanilor. M-am mirat de bucatele puse pe masă, ştiind că-i post. Mi s-a făcut cu ochiul, spunându-mi-se că există dezlegare de la Dumnezeu. Au urmat şi alte bucate, una mai gustoasă decât alta, totul asezonat cu un vin negru sec. Nici un fel de post. Eu mi-am concentrat atenţia asupra feliilor de slănină. Erau străpunse la distanţe ciudat de egale de către straturi de carne. Nu mai văzusem aşa ceva. Am întrebat gazda, în sutană, care-i secretul. Mi-a spus că porcul este hrănit bine până pe la vreo patru luni, după care vreme de vreo săptămână este înfometat. În acest interval de timp, în slănină se depune un strat de carne. La opt luni se repetă înfometarea şi se obţine al doilea strat de carne. La un an se taie, obţinându-se acea slănină specială, de care nu te mai saturi mâncând. N-am încercat niciodată această reţetă de a creşte porcii, dar nici n-am mai întâlnit astfel de slănină în peregrinările mele culinare. Îndată intrăm în postul Sf. Marii. Poate am să vă ofer ceva reţete cu specific de post. (Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Horoscop
Comentariu la comentarii (CXXI)
(Ioan Rotundu)
Porcul astronom şi cuptorul doctor
Săvinenii se află în plină refacere a infrastructurii rutiere
Primarul Flutur va lua contact cu Jonathan Scheele
Furtună solicită Curţii de Conturi să se aplece asupra DGASPC
Se caută râvnitori la şefia Poliţiei Comunitare
Executivul primăriei felicitat pentru lucrările demarate
În octombrie, cetăţenii din Săveni vor avea pietonal
A început recoltarea grâului
Vrei să fii voluntar de Mediu?
Frontieră trecută ilegal cu o barcă pneumatică
Angajaţii DSV s-au pregătit pentru a da piept cu pesta porcină
Prin prezentarea la examen, unii profesori au de pierdut
SIP îi învaţă pe profesori şmecherii
De la spital la poliţie
Accidentată uşor
Cartierul ANL Bucovina II începe curând
Răbdarea crapă în timp
Noi locuri de muncă pentru românii din Spania
Vor fi eliminate permisele de transport între România şi Bulgaria
Panourile de securitate sau de sănătate la locul de muncă
Noul statut al CNAS
Tinerii cu idei de afaceri vor fi premiaţi
Administraţia Prezidenţială - stat ineficient
Din septembrie, microîntreprinderile vor plăti impozitele trimestrial
Hora Unirii de la Slatina a intrat oficial în Cartea Recordurilor
Bătălie între firmele ce vor să se înfrupte din programul „Laptele şi Cornul”
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă