Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13741
De la 07 Ianuarie 2003
122899390

Măsuri de luptă antisecetă şi anticaniculă

  • şeful CJ propune atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii
  • 29 May 2009, 23:00
Ieri, în cadrul şedinţei Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost aprobat planul de măsuri pentru diminuarea efectelor secetei sau caniculei pentru anul în curs. Acesta va fi transmis prin reţeaua VPN în teritoriu unităţilor teritorial administrative, tuturor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. Cu toate că la nivelul judeţului nu sunt încă probleme s-a stabilit adoptarea planului de măsuri.
„Am fost şi am văzut situaţia de pe ogoare. Nu e un procent foarte îngrijorător, dar ţinând cont de canicula ce se anunţă este bine să luăm măsuri”, a declarat prefectul Cristian Roman (foto). La rândul său, şeful DADR Botoşani, Cristian Delibaş precizează că în urma evaluărilor efectuate de specialiştii din instituţie, gradul de afectare a culturilor este de 30-40%. „Deocamdată nu este cazul, dar dacă nu plouă, da, producţia va scădea şi cantitativ şi calitativ. Probleme sunt la nivelul întregului judeţ. Nu putem spune că o anumită zonă este mai afectată decât cealaltă”, a punctat Delibaş.
Un alt aspect luat în atenţie a fost cel al sistemelor de irigaţii. Deocamdată, doar două organizaţii a utilizatorilor de apă, OAI Conceşti –Hudeşti şi OAI Curteşti au contracte cu ANIF care beneficiază de subvenţii anul în curs. „În momentul de faţă avem irigate 100 ha la Movileni, pe grâu şi cartofi. Staţiile de irigaţie sunt făcute cu 20-30 ani în urmă, unele dintre ele au fost deteriorate din cauza furturilor, altele fiindcă moral sunt îmbătrânite pompele, motoarele. Atunci e şi normal că ar trebui făcut un studiu, un proiect pentru reabilitarea lor”, a declarat Mihaela Leonte, inspector de zonă în cadrul ANIF Botoşani.
Preşedintele CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac a venit cu sugestia de a se accesa bani europeni şi în această direcţie. Nu fără a aduce unele critici în ce priveşte delăsarea referitor la sistemele de irigaţii. „Ne confruntăm cu probleme de secetă de mai multă vreme şi repunerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii nu a fost abordată suficient. S-a dat dovadă de puţină mepăsare şi neglijenţă. Dorim să ne implicăm aşa încât să se obţină ceva concret, să obţinem bani europeni în zona asta pentru investiţii. În fiecare vară avem de suferit, trece anul şi nu facem nimic şi pe urmă iar o luăm de la capăt. Aşteptăm popuneri de la ANIF, să centralizeze propuneri de la Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă”, a subliniat Mihai Ţâbuleac.
Printre măsurile prezentate se numără identificarea şi evaluarea permanentă a surselor de apă, inventarierea tuturor debitelor de apă disponibile pe cursurile de apă, evaluarea stării sistemelor de irigaţie existente pe teritoriul judeţului Botoşani şi prezentarea propunerilor pentru reabilitarea şi punerea în funcţiune a acestora, identificarea cantităţilor necesare şi asigurarea capacităţilor de stocare şi transport a rezervelor de apă potabilă în zonele afectate de caniculă, asigurarea rezervelor de apă pentru stingerea incendiilor, informarea populaţiei prin pliante informative afişate în locuri publice (afişierele de la primării, posturi de poliţie, puncte de trecere a frontierei, şcoli, magazine etc.) cu privire la măsurile ce se impun a fi luate de către cetăţeni pe timp de secetă sau caniculă şi altele. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXXXVI
(Ioan Rotundu)
Gheorghe Visu a suferit o interventie chirurgicala la plamani
Să trăim sănătos!
Friptură măruntă a la Braşov
Horoscop
Bunicul potent
Mica publicitate
Procurorii împiedică abuziv activitatea editorială a unor redacţii argeşene
A reacţionat SIE prin grupul PSD-PC din Camera Deputaţilor? Sau sunt jocuri electorale?
Mâine va fi prea Târziu
Comuna Colţi sau locul în care s-au descoperit cele mai multe nuanţe de chihlimbar din lume
405.213 buletine de vot pentru europarlamentare la Botoşani
Alte fonduri pentru sinistraţi!
Ucrainean ajuns din greşeală în România
Ziua porţilor deschise pentru copii la Poliţia de Frontieră şi Jandarmerie
300 sancţiuni la tulburarea ordinii publice
Campanie antitutun
După ce Nicolaescu a fituit banii Sănătăţii, acum este rândul lui Bazac
Ministrul Bazac ori este prost, ori se face!
el oferă pensionarii avantaje de care aceştia n-au cum beneficia
Altă găselniţă a Guvernului Boc: normă la internări în spitale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog