Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1133
De la 07 Ianuarie 2003
123134873
pnl

Măsurile economice ale Guvernului Ponta

  • Ce a promis şi ce a realizat
  • 6 December 2012, 23:00
Cresterea substantiala a gradului de absorbtie a fondurilor europene, imbunatatirea performantelor companiilor de stat, privatizari si introducerea managementului profesionist si modificarea si operationalizarea Legii Parteneriatului Public Privat, sunt doar cateva din multele promisiuni incluse in programul de guvernare USL, program prezentat Parlamentului in luna mai. HotNews face un scurt bilant al guvernarii din ultimele 7 luni, prezentand principalele masuri adoptate de Guvernul Ponta vs. principalele promisiuni lansate in luna mai. Principalele masuri adoptate
Cea mai aclamata masura a Guvernului Ponta este denuntarea a 6 contracte din 10 incheiate intre Hidroelectrica si celebrii "baieti destepti". De altfel, denuntarea acestor contracte reprezinta si tema de campanie a USL. Partea mai putina pozitiva a acestei masuri este ca denuntarea contractelor nu a putut fi facuta decat cu pretul intrarii companiei in insolventa. Pentru iesirea din insolventa, compania trebuie sa lupte, mai intai, cu creditorii care au depus contestatii impotriva tabelului preliminar al creantelor. Abia dupa ce vor fi rezolvate procedurile juridice de solutionare a contestatiilor, va putea fi aprobat un program de reorganizare si de iesire din insolventa.
O alta masura este plata TVA la incasarea facturii, incepand de la 1 ianuarie 2013. Plata TVA la incasarea facturii se vrea o masura care sa vina in sprijinul IMM-urilor, ce achitau TVA fara sa fi incasat contravaloarea facturilor, ceea ce punea presiune pe fluxul lor de lichiditati. Insa si aceasta masura a starnit ceva controverse. De altfel, Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), membra a Taxpayers Association of Europe (Asociatia Contribuabililor din Europa), a cerut, recent, abrogarea sistemului de TVA la incasare, transmitand deja Ministerului Finantelor Publice o scrisoare prin care atentioneaza asupra faptului ca sistemul nu respecta principiile de neutralitate si nu aduce reduceri semnificative de costuri pentru agentii economici. Mai mult, ARSIT a mentionat in aceasta scrisoare ca, pentru a reprezenta o facilitate, sistemul trebuia sa fie optional, lasat la libera alegere a contribuabilului si nu impus.
Alte masuri au mai fost reintregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2012 si restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor.
Tot la capitolul masuri ar mai putea fi trecuta finalizarea autostrazilor Bucuresti-Ploiesti si Bucuresti- Constanta, chiar daca sunt lucrari realizate in cea mai mare parte in guvernarile anterioare.
Implementarea legislatiei europene in domeniul energiei (Pachetul 3 energie) si asigurarea independentei reglementatorului, prin trecerea ANRE in subordinea Parlamentului. In privinta ANRE exista anumite controverse. Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a transmis, luna trecuta, catre premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, o scrisoare prin care isi exprima preocuparile sale profunde fata de modul in care au fost selectati, recent, de catre Parlament, membrii Comitetului de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In luna octombrie, Parlamentul a desemnat un comitet de reglementare, in baza unui proces de selectie controversat din cauza lipsei de transparenta si din cauza eliminarii de la vot a unor persoane cu experienta in domeniul energetic.
Ce urmari au avut principalele promisiuni
Realizarea unui mix eficient intre politicile de stimulare a cresterii economice si obiectivul asigurarii stabilitatii economice si financiare a tarii. Politici de stimulare a cresterii economice nu au existat, iar economia Romaniei a scazut cu 0,5% in trimestrul III din acest an.
Elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri si intarirea clasei mijlocii. Pana in acest moment nu a fost realizat niciun cadru bugetar multianual. De altfel, nici bugetul pe 2013 nu a fost intocmit. Se asteapta adoptarea acestuia abia in ianuarie 2013.
Cresterea substantiala a gradului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune pana la 31 decembrie 2012. Gradul de absorbtie a crescut extrem de putin, de la 7,46% in momentul preluarii guvernarii la 9,72% la sfarsitul lunii noiembrie.
Pe partea de infrastructura, au fost facute mai multe promisiuni, care au ramas doar la stadiul de promisiuni: Realizarea studiului de prefezabilitate pentru constructia Autostrazii Sudului: Bucuresti - Alexandria - Slatina - Craiova - Timisoara; Demararea procedurilor in vederea atribuirii contractului de concesiune pentru realizarea mai multor proiecte de infrastructura, precum Centura Bucuresti la profil de autostrada, Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni, Autostrada Comarnic-Brasov etc. Mai mult, bugetul Ministerului Transporturilor a fost redus cu 1,25 miliarde lei in urma rectificarii bugetare din vara.
Modificarea si operationalizarea Legii Parteneriatului Public Privat. De asemenea, Guvernul isi propune dezvoltarea de parteneriate strategice cu companiile private in care statul este actionar minoritar. In privinta parteneriatului Public Privat nu s-a realizat nimic.
Pentru agricultura, s-a promis accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole si implementarea unui program special de refacere a infrastructurii de irigatii cu finantare din fonduri europene. Sunt masuri care au ramas, deocamdata, la stadiul de discutii.
Imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat, prin restructurare. Companiile de stat nu au fost restructurate pana in prezent. Nici macar in cazul Oltchim nu a fost pus in aplicare, pana acum, un plan de restructurare.
Continuarea procesului de privatizare. Singura incercare de privatizare a fost in cazul Oltchim, actiune care s-a soldat cu un esec. Alte privatizari/listari la bursa au fost amanate, precum cea a Transgaz, fapt care a starnit nemultumirea FMI.
Implementarea prevederilor legii guvernantei corporatiste, prin eliminarea politizarii managementului si prin profesionalizarea actului de conducere in principalele intreprinderi de stat. Nu exista rezultate notabile in aceasta privinta, cu exceptia Tarom. Ministerul Economiei a reluat procesul de selectie a managementului privat la companiile de stat abia luna trecuta. Deocamdata, managementul companiilor din subordinea Ministerului Economiei este inca politizat.
Accelerarea procesului de finalizare a proiectelor nationale de interes strategic in domeniul energiei hidrocentrala Tarnita-Lapusesti, Unitatile 3 si 4 Cernavoda, noile grupuri energetice de la Rovinari, Isalnita, Iernut, Braila, Galati, Borzesti etc. Nu au fost facute progrese in niciunul din aceste proiecte.
Regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare. Elaborarea unui pachet de masuri, inclusiv fiscale in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, privind redeventele si reglementarea pentru sectorul petrol, gaze naturale si energie electrica. Pana in acest moment, nu a fost luata nicio decizie.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul yilei: Cadoul neveste-si de… Moş Crăciun
Gastronomie: Cârnaţi de casă
Compania suedeza Usitall nu mai vrea sa investească în România lui Ponta
Victor Ponta l-a împins la sinucidere pe procurorul Panait
Eu cu cine votez? Și unde?
Politica - o frază de dânşii inventată
Ioan Rotundu
COMUNICAT – PER Botoşani
Anita a câştigat preşedinţia Tribunalului Botoşani
Botoşani: Primăria a găsit leac pentru ca HSR să se cuminţească
Trei şantajişti au ajuns după gratii
Suliţa: Şoferul care a provocat accidentul mortal era băut
Botoşani: Primul Club al pensionarilor a fost inaugurat
Banii pentru ajutorul la încălzire pe noiembrie au intrat în Trezorerie
mai trebuie ca primarii să-i ridice
Mănăstirea Popăuţi: Mirarea mitropolitului Teofan
Botoşani: Zăpada căzută n-a ridicat probleme
prefectul Macaleţi a stat pe poziţie
Delibaş recunoaşte că avem pământuri atractive pentru străini
zeci de mii de hectare de teren agricol au ajuns la aceştia
Mulţi botoşăneni se arată nemulţumiţi de service-urile auto
Botoşani: Au venit ajutoarele pentru încălzire, fix înainte de alegeri
Cerc Pedagogic la Şcoala 7 Botoşani cu directorii din municipiu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog