Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5100
De la 07 Ianuarie 2003
90612369
Mediafax:

Romania va avea, in premieră, un vicepreşedinte la BEI

  • 25 March 2012, 23:00
Fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu va fi numit vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), pentru un mandat de sase ani, in locul grecului Plutarchos Sakellaris, pozitie pe care Romania o va detine in premiera, au declarat pentru Mediafax surse din mediul financiar.
Din pozitia de vicepresedinte al BEI, Mihai Tanasescu, in prezent reprezentantul Romaniei la FMI, va coordona activitatea bancii in Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe si Pacific) si Africa de Sud. BEI are opt vicepresedinti.
Toti oficialii romani contactati de Mediafax, inclusiv Tanasescu, au refuzat sa discute pe acest subiect.
Banca Europeana pentru Investitii este o institutie europeana creata in 1958, prin Tratatul de la Roma. Actionarii BEI sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. In afara finantarii proiectelor din statele UE, BEI activeaza si din Africa, Asia si Rusia, acoperind in total peste 150 de tari.
Institutia este cea mai mare banca internationala nesuverana atat din punct de vedere al finantarilor acordate, cat si al emisiunilor pe pietele de capital.
In 2010, aproape 90% din finantarea BEI de 72 miliarde de euro a fost alocata pentru proiecte din UE. BEI a semnat in perioada 2007-2011 contracte de finantare de 4,09 miliarde de euro in Romania.
Despre Mihai Tanasescu
Tanasescu este din 2007 reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International si ocupa pozitia de director general adjunct in Constituanta Olandeza.
In varsta de 56 de ani, Tanasescu este absolvent al facultatii Finante-Contabilitate de la ASE si a urmat mai multe specializari in strainatate, dintre care doua chiar la FMI - "Statistica Finantelor Publice" si "Politici macroeconomice si finante publice".
La inceputul anilor '90, el studiaza timp de un an politica bugetara, executie si control la Paris, Ecole Nationale d'Administration (ENA), pentru ca in 1998 sa urmeze un curs de politici economice executive la Harvard Business School.
Tanasescu a activat in ministerul Finantelor incepand din 1990 ca director general al mai multor departamente, coordonand, pe rand, Departamentul Veniturilor Statului-impozite directe, Departamentul Bugetului de Stat si Departamentul Datoriei Publice.
In 1997, el este numit reprezentant al Romaniei la Banca Mondiala, iar in 2000 preia pozitia de ministru al Finantelor Publice, pe care o detine pana la alegerile din 2004.
Tanasescu ramane unul dintre cei mai apreciati ministri ai Finantelor de dupa '90, perioada in care a condus ministerul fiind caracterizata de o puternica disciplia financiara.
El a fost primul demnitar in functie care a vorbit de introducerea cotei unice in Romania, in anul 2003, cand a propus un nivel de 23%. Tanasescu a fost decorat Cavaler al Legiunii de Onoare in grad de Comandor de catre presedintele Frantei in 2002 si, in acelasi an, primeste Steaua Romaniei in grad de Cavaler, conferita de presedintele Romaniei.
El este unul dintre cei trei romani care fac parte din Comisia Trilaterala, una dintre cele mai influente organizatii la nivel mondial.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Infidelitatea soţiei
Elegie. Pentru Blaga.
Platforma Civic㠓Acţiunea 2012”: Marşul pentru Unire de la Chişinîu
De ce ICR-ului de la Chişină i se permite trădarea intereselor româneşti!
Şofer împuşcat de un poliţist în misiune
Slovenia: Guvernul va tăia din salarii şi ajutoare sociale
Bulgarii protestează la pretenţiile noastre teritoriale
Victor Ponta: vrea premier, dar după alegeri
ANAF declanşează controlul marilor averi
Barack Obama va închide fereastra diplomatică spre Iranul
Botoşani: Noile aventuri ale preotului Ivasuc
Dinamica economiei - Constantin Bursuc, om de afaceri dorohoian
Ioan Rotundu
Valeriu Zgonea ne-a dat lecţii de demagogie politică
demnitarul PSD s-a făcut de râs, necunoscând realităţile de prin partea locului
Meditaţii gratuite pentru tinerii care vor să dea bacaul
Potenţialii directori şi inspectori şcolari se vor cunoaşte după 30 aprilie
Botoşani: Scoli împovărate cu datorii imense la constructori
Şcolile botoşănene sunt lipsite de pericole
Cine mistifică adevărul?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă