Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7382
De la 07 Ianuarie 2003
122867449

Medici cu probleme de etică profesională

  • 25 February 2008, 23:00
Într-o perioadă, prin controalele ordonate să fie efectuate de către Inspecţia Sanitară de Stat în judeţ, am avut impresia că şeful Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, medicul Gaberiel Oprişanu are o răfuială de ordin personal cu medicii de familie şi stomatologi moldoveni, care îşi practică profesia prin diferite comune ale judeţului. Pentru a mă convinge dacă am sau nu dreptate, am pornit propria investigaţie, adică m-am deplasat în mai multe comune cu medici moldoveni şi am stat de vorbă cu populaţia, pentru a mă convinge personal cum stau lucrurile. Cel mai mult am fost intrigat de faptul că inspectorul medic Beleca, în urma unui control, a închis cabinetul stomatologic din Coţuşca, cabinet deservit de medicul moldovean Valentina Pârţac.
Sâmbătă, în jurul orei 11, am fost la uşa medicului de familie şi stomatolog, soţii moldoveni Pârţac. Uşa era închisă, aşa că am început a întreba în stânga şi în dreapta, de trecători, unde i-aş putea găsi. Mi s-a spus că ea ar fi în acasă, o locuinţă de serviciu vecină cu clădirea dispensarului. Am bătut la uşă, dar nici un semn de viaţă. Vecina de peste gard mi-a zis că nu i-a văzut. Un cetăţean mai spălăcel mi-a recomandat să intru în barul de peste drum, că domnului doctor îi cam place să stea pe acolo.
Cât discutam cu cetăţeanul în cauză, de după casă a apărut şi doctorul. Când l-am interpelat şi i-am spus că vreau să dialogăm, mi-a spus repezit „Am o urgenţă medicală. Trebuie să plec imediat” Am reuşit să obţin de la el informaţia că „treburile cu Oprişanu s-au reparat şi este bine”. Oamenii au dreptate. Doctorului Pârţac îi cam place să stea la bar, iar în dialogul cu mine a fost foarte agitat, semn că ar cam trebui s-o rărească cu vizitele prin astfel de locuri. N-am văzut dotarea cabinetului stomatologic deservit de soţie, pentru că n-avea cine să mi-l prezinte. Dar după cum arăta doctorul, adică „petecul”, nu cred că „sacul” este mai de Doamne ajută.
I-am lăsat pe Victor şi Valentina Pârţac şi am trecut dealul la Rădăuţi Prut. În comuna Rădăuţi Prut familia de medici moldoveni Cucută s-a oploşit de mai mult timp. El a devenit cam tupeist faţă de pacienţi, adică are un comportament cam arogant. Oamenii spun că are „aerul lui Voronin”. Cert este că familia s-a înstărit, a prins cheag, iar acum şi-a cam luat nasul la purtare. Cucută a declarat cu ceva timp în urmă că el i-a scăpat pe localnici de pureci, pureci, păduchi şi lindine. O jignire care i-a supărat aprig pe târgoveţi. Pentru că localitatea Rădăuţi Prut a fost cândva considerată un fel de târg, locuită de mulţi evrei. Podul de peste Prut îi leagă de târgul moldovenesc Lipcani, iar oamenii speră ca localitatea să-şi recapete vechiul prestigiu de târg însemnat. Numai familia de medici Cucută n-a înţeles, deocamdată, că în România sunt alte libertăţi decât cele acordate de Voronin moldovenilor lui Ştefan cel Mare ce continuă să vieţuiască între Prut şi Nistru. Cei cu care am stat de vorbă mi-au relatat cazul unui bolnav de inimă, care a ajuns la uşa cabinetului lui Cucută cu tensiunea 20, iar medicul l-a dat afară, pentru că avea o discuţie cu o altă persoană. Abia când omului i s-a făcut rău, medicul a considerat să-i acorde primul ajutor.
Nu departe de Rădăuţi Prut, la Păltiniş, găsim o altă familie de medici moldoveni. Marcel Vertinschi, când a devenit medic de familie la Păltiniş, era un umil doctoraş de ţară, spăşit în comportament, amabil cu păltiniştenii. Anii au trecut, iar moldoveanul nostru şi-a cumpărat apartament în Iaşi, locuit de copiii care învaţă în acest prestigios centru universitar. Şi acest medic şi-a schimbat comportamentul faţă de pacienţi, adică a devenit mai rigid, mai distant şi mai pretenţios. Altfel spus, familia de medici moldoveni Vertinschi se consideră aparţinând clasei de sus, motiv să privească cu dispreţ către clasa de jos.
Altfel stau lucrurile la Hudeşti, unde o altă familie de medici moldoveni, Novac, se bucură de aprecierea întregii comune. Ei au reuşit să amenajeze un dispensar nou, pentru care au făcut multe sacrificii. Numai că munca lor a devenit zadarnică în momentul în care spaţiul, aparţinând unei vechi familii de boieri, a fost revendicat. Acum vor lua munca de la capăt, chiar dacă vreme de zece ani au muncit în zadar. Această familie de medici aduce cinste medicinii moldoveneşti de dincolo de Prut, aşa cum cinste îi fac şi familia de medici Luca, din Tudora. Căci la Tudora, medicul moldovean George Luca s-a integrat perfect comunităţii, a reuşit să modernizeze dispensarul, a obţinut programe cu finanţare europeană, a devenit mândria tudorenilor.
Ca o concluzie, că se cere aşa ceva, pot spune că şeful ASP, Gabriel Oprişanu, are dreptate în unele privinţe, privind comportamentul şi competenţa profesională a unor medici moldoveni. Faptele lor o confirmă. Dar, în acelaşi timp, trebuie să fie respectată şi apreciată munca acelor medici, tot moldoveni, care îşi onorează cu cinste profesia şi sfinţesc locul unde muncesc. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Poliţiştii din Flămânzi au început să ia măsuri speciale
Comentariul comentariilor (LIX)
(Ioan Rotundu)
Din mijlocul sărăciei se ridică, cu multă trudă, biserici maiestuoase
Recidivist prins ...cu gâsca-n traistă
Plăcere în mijlocul naturii, amendată de agenţii comunitari
Zice că trăieşte un film de groază
Crede că a împăcat şi varza lui Conţac şi capra lui Flutur
Prin autoritatea de director Oprişanu caută să acopere un abuz
Cei de la APM se dau cocoşi, dar rămân claponi în decizie
Îi crişcă măseaua după strungari, dar aceştia n-au chef de muncă
Cosmetizarea procentelor nu scade mortalitatea infantilă
Prea puţini asistenţi medicali comunitari
Interpretarea unui gest
Horoscop
Omul are un hobby pentru care plăteşte oricât
Se face parţial lumină în cazul MobConf Flămânzi
Moştenitorii iazului Dracşani s-au înecat în apele tulburi ale legii
Scriitorul Spiridon, cetăţean de onoare al comunei Albeşti
Se ţine Festivalul „Mărţişorului”, dar în mai
Mai nimic nu scapă de vigilenţa inspectorilor de la Urban Serv
Câmpanu îi trimite lui Flutur bezele epigramistice
ce-i drept, talentul nu-l dă afară din PNL
Se întorc oare şi baronii?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog