Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
28057
De la 07 Ianuarie 2003
76571674

Medicul Oprişanu vrea să-şi lege numele de externalizarea serviciilor

  • 12 August 2007, 23:00
De ceva timp la nivelul sistemului sanitar se tot vorbeşte de externalizarea serviciilor din cadrul unităţilor sanitare cu paturi. Odată cu externalizarea acestor servicii se consideră că la nivelul spitalelor s-ar pune şi mai mult accentul pe asigurarea calităţii actului medical în favoarea pacientului. Autoritatea de Sănătate Publică Botoşani a început să facă primii paşi pentru a duce la bun sfârşit acest demers. Gabriel Oprişanu susţine că poartă discuţii cu managerii de spitale pentru a identifica acele servicii care se pretează externalizării. „În principiu managerii de spitale privesc cu o oarecare rezervă această externalizare a serviciilor”, a precizat Gabriel Oprişanu, care consideră că într-un anumit fel reţinerea managerilor este justificată. Acesta susţine că prin externalizare personalul care se ocupa de acel serviciu trece în mediul privat. Astfel, este posibil ca după trei luni firma care a preluat serviciul să constate că afacerea nu este rentabilă şi să renunţe la contract. În acest context, managerii spitalelor se tem că pot rămâne şi fără personal şi fără serviciul pe care l-au externalizat.
Cu toate acestea, Gabriel Oprişanu consideră că managerii spitalelor trebuie să aibă grijă să evite acest lucru. "Acest lucru ţine de activitatea fiecărui manager atunci când realizează caietul de sarcini, când pune condiţiile în încheierea contractului de externalizare. Ei trebuie să aibă grijă să elimine acest inconvenient. Noi avem de la Ministerul Sănătăţii modele de caiete de sarcini pentru fiecare serviciu în parte pe care o să le punem la dispoziţia managerilor", a afirmat directorul adjunct al ASP, Gabriel Oprişanu.
Din punctul de vedere al lui Oprişanu ideea externalizării serviciilor este foarte bună pentru că permite unui manager să controleze mult mai uşor activitatea dintr-un spital. Externalizarea serviciilor se va face la Spitalul Judeţean "Mavromati", Spitalul municipal Dorohoi, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Spitalul de Copii, Spitalul de Recuperare şi cel de Psihiatrie Botoşani. Oprişanu susţine că la unităţile sanitare mici nu prea se justifică externalizarea serviciilor pentru că, în principiu, numărul de angajat este egal cu numărul paturilor.
În opinia directorului adjunct al ASP, în cazul Spitalului Judeţean "Mavromati" Botoşani este recomandată externalizarea serviciului de laborator. Această recomandare este justificată de faptul că laboratorul Spitalului Judeţean are un număr foarte mare de angajaţi, respectiv 188. De asemenea, laboratorul are luate o serie de aparate în baza unor contracte foarte scumpe pentru spital. "Trecerea în privat ar avea şi alte avantaje pe lângă reducerea cheltuielii, ce ar trebui să fie cu 15% mai mică decât cea actuală. Externalizarea ar însemna reabilitarea pe cheltuiala privatului a spaţiului, obţinerea avizului sanitar de funcţionare, dotarea şi plata salariaţilor. Practic spitalul scapă de o investiţie foarte mare şi transferarea cheltuielilor de către stat către privat. Privatul câştigă un contract pe cinci ani cu posibilitatea de prelungire încă doi ani", a justificat Gabriel Oprişanu.
În demersul de a externaliza serviciile din unităţile sanitare cu paturi, conducerea ASP se mai confruntă cu reticenta sindicaliştilor din sistemul sanitar vis a vis de personalul care trece în mediul privat. În opinia directorului adjunct al ASP personalul din spitale nu ar trebui să privească cu reticenţă trecerea în privat. Oprişanu susţine că angajaţii care îşi văd de treaba lor şi care muncesc corect vor avea numai de câştigat. Cu toate acestea, directorul adjunct al ASP crede că odată cu trecerea în mediul privat cel puţin 30% din personal, indiferent de serviciu, va rămâne fără un loc de muncă. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


S-au stabilit firmele care şi-au împărţit Cornul şi Laptele
O dângeniancă râvneşte la banii lui Voiculescu
Nouă comisie de monitorizare a ajutoarelor europene
Flutur a mai închis o gaură neagră la Termica
serele de la Cătămărăşti Deal îşi închid porţile
Indiferenţă soldată cu aplicare de lacăt
Baban crede într-un al patrulea mandat de parlamentar
Peremiştii abia acum au observat că Monumentul Eroilor are probleme
Furia liberală tinde spre ridicol
Festivalul „Cântecului, Jocului, Portului şi Meşteşugurilor” la doua ediţie
Democraţii se plâng că le sunt marginalizaţi primarii
Peste 5000 de volume s-au adăugat bibliotecii Penitenciarului
Programul de analize se desfăşoară cu multe necunoscute
Prestigioasa societate Danilux are probleme cu angajările
Ghinionul hoţului
Răsturnat, cu maşina firmei
Şi-a găsit fiul spânzurat de un copac
Laura Cosoi si-a schimbat look-ul pentru a fi “Cu un pas inainte”
Şiretenia unei bombe
Horoscop
Vă oferim posibilitatea să alegeţi între minciună şi adevăr
De ce nu poate înţelege Câmpanu huzmetul fără ruşfet al lui Roman?
(Cârcotaşul)
Lustraţie, dar pentru cine?
Ioan Rotundu
Mulţumire către cititori
Program TELE’M Botoşani, luni, 13 august
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei" Iaşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă