Considerat cu niciun an în urmă unul dintre medicii de familie de top din judeţul Botoşani, medicul primar Romică Coşovanu a ajuns în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea profesională. El dă vina pe Carmen Rodica Nicolau (foto), directorul general al CAS Botoşani pe care o acuză că a interpretat unilateral şi restrictiv un tex de lege. Cum s-a ajuns ca medicul de familie Romică Coşovanu să devină şomer în plină pandemie de coronavirus redau mai jos acest context.
Romică Coşovanu este medic de familie în comuna Avrămeni din anul 1992. De atunci a tot făcut demersurile necesare pentru ca în comună să fie înfiinţat un centru medical de permanenţă care să deservească şi comunele din jur, respectiv Manoleasa şi Adăşeni. Aşa a luat fiinţă SC Redmedica Santex SRL Avrămeni pe care a condus-o în calitate de administrator şi care societate a devenit parte contractuală cu CAS Botoşani pentru prestarea de servicii medicale.
Ghinion în afaceri sau dorinţă de afirmare profesională, Coşovanu, în intervalul de timp iulie 2013 iunie 2016 a angajat la cabinet, forţat de nevoile de a acoperi medical comunele Adăşeni şi Manoleasa, doi medici de familie, respectiv pe Greta Breban care s-a arătat disponibilă pentru a lucra pe comuna Adăşeni şi pe Carmen Văculişteanu pentru a o ajuta pe Breban. Numai că aceste angajări au fost considerate ilegale de către cei de la CAS Botoşani care au stabilit că medicul Coşovanu a consumat ilegal din fondurile Casei suma de 161.009.48 lei. Suma a fost imputată iar Coşovanu, Breban şi Văculişteanu trimişi în judecată.
În luna decembrie 2019, la Curtea de Apel Suceava, dosarul a fost soluţionat prin decizie definitivă şi irevocabilă iar cei trei medici condamnaţi penal cu suspendarea executării pedepsei. Romică Coşovanu a primit 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare.
Din momentul condamnării la instanţa de fond, pentru medicul Coşovanu începe o perioadă extrem de dificilă. Pentru că societatea sa Redmedica SRL a fost şi ea condamnată de către instanţa de fond la amendă penală, medicul Coşovanu se angajează la societatea Siromedica Group Consult SRL, societate aflată în demers pentru relaţii contractuale cu CAS Botoşani.
Cei de la CAS Botoşani, cu adresa nr. 15.447/29.06.2019 comunică societăţii Siromedica că prin angajarea medicului Coşovanu societatea nu mai poate avea relaţii contractuale cu CAS, temeiul legal fiind art. 36 din HG972/2006 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care s-a stabilit că
Persoanele care prin activitatea desfăşurată au adus SNAS sau caselor de asigurări prejudicii constatate şi dovedite potrivit actelor normative în vigoare nu pot fi membri ai Consiliului de administraţie al CNAS, ai consiliilor de administraţie ale caselor de asigurări ori angajaţi ai acestor instituţii şi nu pot intra în relaţii contractuale cu CNAS sau casele de asigurări.
Numai că interpretarea făcută de CAS Botoşani este una discutabilă. Condamnată penal a fost societatea Redmedica SRL administrată de medicul Coşovanu nu şi societatea Siromedica SRL unde Coşovanu s-a angajat ulterior.
Instanţa de judecată nu i-şa interzis medicului Coşovanu dreptul de liberă practică, deci el poate presta în continuare munca de medic de familie, un drept pe care CAS Botoşani nu i-l poate anula printr-o adresă administrativă. De altfel, medicul Coşovanu se consideră o victimă a răzbunării directorului general al CAS Botoşani, Carmen Rodica Nicolau, neconsiderându-se a fi singurul medic de familie din judeţ care se simte marginalizat şi umilit profesional de această Nicolau.
Dar marea problemă este de ordin medical şi primarii comunelor Avrămeni, Adăşeni şi Manoleasa s-au trezit în plină pandemie de coronavirus că nu mai au medic de familie. În 20 martie a.c. ei s-au adresat cu un memoriu către conducerea CNAS Bucureşti dar încă n-au primit un răspuns. Probabil că cei din conducerea CNAS aşteaptă trecerea pandemiei.
În 27 martie a.c., cei trei primari au deschis o acţiune civilă la Tribunalul Botoşani acuzând abuz incalificabil al CAS Botoşani, respectiv restricţionarea exercitării dreptului de practică medicală pentru singurul medic de familie din această zonă, Coşovanu Romică.
O astfel de cerere de chemare în judecată nu va putea fi soluţionată cu celeritatea cu care pandemia de coronavirus îşi face efectul. Dar soluţionarea cererii poate avea efecte pozitive pentru viitorul relaţiilor contractuale dintre societăţile medicale şi CAS , medicii de familie condamnaţi fără a li se interzice libera practică având dreptul să-şi continue munca profesională în beneficiul pacienţilor Iar faptul că de la nivelul CAS Botoşani s-a impus unei societăţi medicale pe cine să angajeze şi pe cine nu, chiar este un abuz incalificabil care trebuie pedepsit.
În ce-l priveşte pe medicul Romică Coşovanu, propus, nu se ştie de cine, pentru funcţia de director al DSP Botoşani, acesta a declarat că numai de aşa ceva nu-mi arde mie acum.
Ioan Rotundu