Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5228
De la 07 Ianuarie 2003
76718607
Mediul de afaceri:

Problema României nu este că au plecat mulți cetățeni, ci că ritmul exodului nu scade

  • 5 June 2018, 23:00
Criza forței de muncă este mai gravă decât cea economică, iar situația din România este mai gravă decât cea a altor țări est-europene, consideră mediul de afaceri. Antreprenorii sunt de părere că românii plecați sunt o bogăție prin expertiza acumulată afară, iar dacă aceștia revin, pot transforma țara.
“Exodul este una dintre cele mai mari probleme ale României. Problema deja nu mai este doar că o parte din români au plecat, ci că pleacă în continuare, nu scade ritmul plecărilor, ritmul revenirii. Ritmul întoarcerii acasă este destul de redus, iar statisticile și prognozele arată destul de prost. Este ignorată cumva această problemă, dar este ignorată oportunitatea. Unde este o problemă, de obicei apare și oportunitatea. Aceasta este ignorată complet de administrație, Guvern. Aceste milioane de români sunt o bogăție.
Dacă noi evaluăm cunoștințele, expertiza lor câștigată în țările de acolo, nu numai partea financiară, a banilor trimiși, vedem că sunt cea mai mare bogăție a României”, a declarat, într- conferință de presă, Marius Bostan, inițiator al RePatriot, un proiectul de repatriere prin antreprenoriat adresat românilor din Diaspora, lansat de Fundația Romanian Business Leaders.
Potrivit acestuia, Romanian Business Leaders consideră că lipsa forței de muncă și criza forței de muncă este cea mai importantă problemă a României.
La rândul său, Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier, susține că dacă prin criza economică s-a trecut relativ ușor, cea a forței de muncă este mai gravă.
„Este o criză sâcâitoare și mult mai gravă decât cea economică. Dacă prin cea economică am trecut cu creșteri mai mici, în momentul de față avem o problemă gravă. În partea de vest a țării românii pleacă masiv în străinătate. A crezut că Brexitul va fi la un moment dat o barieră pentru ei. Nu, din contră, iar românii au devenit a doua nație din UK, în momentul de față. Criza economică poate fi de 2, 3, 5 ani, după care îți revii, dar depopularea României e foarte gravă”, a arătat Pătrășcanu.
Marius Bostan a spus că RePatriot face un apel către administrația publică să își îndrepte atenția către această resursă, iar în acest sens a fost redactată o scrisoare. „Nu poți avea o strategie de dezvoltare locală fără să ții cont de o resursă sau oportunitate, care este viața. Să vă uitați pe toate strategiile de dezvoltare locală, în 99% dintre ele este ignorată cea mai mare resursă a României (populația n.r.). E ca și cum nu ar exista, ca și cum nu există un plămân al României. Noi le dăm câteva idei și, în același timp, le oferim disponibilitatea noastră de a sprijini prin cunoștințe, expertiză, promovarea localităților și ceea ce fac în legătură cu viața. Dacă acești edili sunt interesați, înțeleg ceea ce scriem noi și citesc cele 3-4 pagini pot deschide un proiect remarcabil la 100 de ani, un proiect Centenar remarcabil”, a afirmat Bostan.
Conform unor informații prezentate în cadrul evenimentului, un studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite arată că 3,4 milioane români au plecat din țară între 2007 - 2017, fiind vorba despre 17% din populația țării.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop zilnic 6.06.2018
Bancul zilei: Trandafirul despărţirii
Primarii unioniști, apel către Dăncilă, Dragnea și Tăriceanu
Iohannis: CCR s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei
Soţul homosexual al unui cetăţean european are drept de sejur peste tot în Uniunea Europeană,
a decis justiţia europeană
Iohannis despre mitingul PSD:
O abordare caraghioasă și pur populistă / Într-o societate normală mitingurile sunt făcute de opoziție
Toader, despre scandalul judecătorului CCR cu mandatul depășit:
Mulți se bagă în seamă, ca să-i dați la televizor
Banca Mondială: Oraşul Iaşi, singura şansă de progres a Moldovei
Studiu: Peste jumătate dintre IMM-uri încă nu au implementat GDPR
Contract uriaș pentru înzestrarea Armatei:
737 de milioane de euro pentru 3.400 de camioane militare și platforme de transport auto multifuncționale
MRP: Românii din afara granițelor nu vor avea de suferit
prin Legea de raportare a sumelor mai mari de 2000 euro transferate în țară
Ministrul Finanțelor s-a războit marți cu UE, cu Schengen, cu SUA, cu senatorul Cîțu și cu bancherii.
Dar a venit și cu soluții: ”Parafrazez un conducător de țară: România first! Nu sunt naționalist!”
Florin Iordache: Sancțiunile pentru nerespectarea deciziei CCR
privind revocarea lui Kovesi vor fi trecute în motivarea Curții
Sentință definitivă în dosarul Gala Bute:
Elena Udrea, șase ani de închisoare cu executare / Rudel Obreja, cinci ani de închisoare
Finanțele se pregătesc de „marea recuperare”.
Neruşinaţii se vor aduna pe furiş, noaptea ca hoţii
Ioan Rotundu
Neruşinaţii se vor aduna pe furiş, noaptea ca hoţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă