Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15712
De la 07 Ianuarie 2003
78484912

Mere „din plastic” de Polonia pentru copii cu livada sub nas

  • 18 May 2010, 23:00
Merele „din plastic” , în gramaj standard de 90 de grame, fără defecte, fără pigmenţi, sunt preferate de elevii botoşăneni în locul laptelui oferit în cutii din plastic, care nu o dată a folosit drept minge pe drumul către casă.
„Vedetele” caietului de sarcini pus la dispoziţia firmelor care vor să acceadă „balonul de oxigen” pe timp de criză şi anume distribuţia în şcoli, sunt contestate de autorităţile în domeniu care văd mai la îndemână mărul viermănos din livezile autohtone.
Peste 44.000 de elevi din judeţ primesc câte un măr la şcoală, în completarea Programului guvernamental „Lapte şi corn”. Firmele Five Continents Group Răchiţi şi Spicul Dorohoi, cele care oferă şi paharul cu lapte, au câştigat licitaţiile fiind singurele ofertante, urmând ca prima societate să se ocupe de distribuirea merelor în municipiu şi zona Flămânzi în timp ce a doua se va ocupa de Dorohoi, Darabani, Săveni, Truşeşti şi Suliţa.
Preţul câştigător în cazul ambelor firme a fost de 0,25 lei de elev pe zi. Producătorii autohtoni nu s-au înscris la licitaţie. Unii motivează că nu au fost anunţaţi de licitaţia de pe SEAP, iar aţii că nu s-au încadrat în parametrii legali. Unul dintre aceştia este cel de la Roma, fiul actualului viceprimar al comunei, care de la pupitrul societăţii comerciale pe care o deţine a concesionat zece hectare de livadă din patrimoniul şcolii, oferind, prin licitaţie, suma de 1100 euro anual, bani care intră în fondul instituţiei şcolare.
„Sunt mere care merită să fie consumate, dar licitaţiile se vor face la scară mare şi elevii vor mânca mere poloneze. De fapt, porţiunea de livadă a fost concesionată fiului viceprimarului din comună. La data concesionării, titlul de proprietate era pe şcoală, acum este în proprietatea publică, după ce a trecut prin Consiliul Local” a spus primarul Romei, Constantin Humelnicu.
Directorul Şcolii Roma, profesorul Rodica Butnaru (foto), susţine ideea înlocuirii merelor poloneze, toxice şi fără gust cu cele din producţia livezii care se întinde pe o suprafaţă de o sută de hectare pe drumul Roma –Cotârgaci. „Este un lucru bun că s-a prelungit şi cu măr, dar numai la primar şi gimnazial şi poate că ar fi trebuit şi la preşcolari. Noi avem clasele de grădiniţă în aceeaşi clădire, în aceeaşi şcoală şi nu mi se pare firesc ca aceia de la învăţământul primar să primească şi cei de la preşcolari, nu. Deocamdată, merele se aduc din Polinia din câte am înţeles” a spus directorul Şcolii Roma.
Aceasta a recunoscut că livada care a aparţinut şcolii, cu titlu de proprietate a fost concesionată, în ciuda faptului că la Roma, clasele a noua şi a zecea sunt profil horticol şi practica este obligatorie. „A fost concesionată pentru 1100 de euro anual, care intră în fondul şcolii. Agentul economic de aici nu este împotrivă, dar nu cred că îi permitea legea să participe la licitaţia de pe SEAP, care este pe globală. Mi se pare anormal ca mărul să vină din Polonia, pentru că Roma are livadă proprie, mere bune, sănătoase. Şi agentul căruia i-am concesionat livada ar fi de acord să distribuie, am şi avut o discuţie preliminară” a adăugat directoarea Rodica Butnaru. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Replica soţului
Horoscop
Dezvăluire şoc în tragedia de la Smolensk
PSD se pregăteşte să încingă strada în scopuri politice
In 1990 aveam 800.000 de bugetari iar Statul funcţiona
acum avem 1,4 milioane şi ne întrebăm unde e problema
Alegerile anticipate ar fi o soluţie
Mircea Geoană despre liliacul rătăcit în Senat:
Numai Batman poate salva România!
Senatul a votat pentru acordarea de mere în şcoli
Romanii abia acum şi-au dat seama că trebuia suspendat Traian Basescu, acum 3 ani
Ţurcanu va primi puteri sporite
Tributul noastru se numără în morţi
Ioan Rotundu
PNL depune moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor
Parlamentari ai PDL au boicotat Guvernul la legea Educaţiei
ei au respins propunerea privind predarea geografiei si istoriei in limba maghiara
Românii şi respectul faţă de alţii
Elevii de la SAM Vlădeni Deal caută soluţii pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
Pompierii îi învaţă pe copii cum să protejeze pădurea de incendii
Comunicat de presa – AJOFM
Subvenţia la păşune, un tort pe care băieţii deştepţi l-au împărţit frăţeşte
România va ieşi din criză la sfârşitul acestui an
Hidroconstrucţia trebuie să lucreze cu responsabilitate
La Şcoala Populară de Artă politicul şi-a impus voinţa
liberalul Liviu Andronic a fost uns director aflat în umbră, Florin Ţurcanu a învins din nou
Festivalul „Satule, mândră grădină” la start
La toamnă, nu toţi copii vor putea merge la grădiniţă
Fermierii mai pot cere subvenţii agricole, dar cu penalizări
Aiureli ministeriale despre abandonul şcolar
Zece autocare de protestatari au plecat spre Bucureşti
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă