Asociaţia Română a Cărnii(ARC) a anunţat, marţi, că procesatorii vor majora preţul produselor din carne, principala cauză fiind costul ridicat al materiei prime, care a înregistrat o creştere de până 25 %-30% în această vară.
"O multitudine de factori au condus la decizia de majorare a preţurilor la preparatele din carne, printre care preţul materiei prime şi cel al energiei electrice", a declarat, marţi, pentru NewsIn, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii(ARC), Sorin Minea. Acesta a precizat că în această perioadă se poate discuta despre cel mai mare preţ al cărnii din ultimii ani.
"Ţinând cont de faptul că materia primă reprezintă aproximativ 50-70 % din compoziţia preparatelor din carne, pe baza scumpirii cărnii cu până la 25%, se poate vorbi o creştere de circa 10% la produsele din carne", au declarat, pentru NewsIn, surse din industria de procesare a cărnii.
Producătorii de carne îi contrazic însă pe procesatori şi spun că îşi vând marfa chiar mai ieftin decât anul trecut. " Preţul cărnii a rămas constant în acest an, procesatorii pot afirma orice, însă nu este adevărat", a spus preşedintele Patronatului Producătorilor de Carne, Gheorghe Caruz. Acesta a arătat că un producător vinde în prezent un kilogram de carne de porc cu maxim 75.000 lei vechi, în timp ce anul trecut se putea ajunge şi la 95.000 lei vechi pentru un kilogram. Totuşi, a precizat Caruz, carnea de porc din România este un pic mai scumpă faţă de cea din pieţele europene.
Procesatorii justifică această majorare a preţurilor, argumentând că este singura cale de supravieţuire. De asemenea, ei solicită sprijinul autorităţilor, anume anularea taxei vamale la carcasa de porc. Scumpirea anunţată se va resimţi la nivelul consumatorului în maxim două săptămâni. (NewsIn)