Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11582
De la 07 Ianuarie 2003
120806855

Mihai Eminescu: Escrocherie sadea sau eroare de tehnoredactare?

  • Ioan Rotundu
  • 27 September 2016, 23:00
Gicu Luca ( foto) este locuitor al satului Cătămărăşti Vale, comuna Mihai Eminescu. În toamna anului trecut a fost contactat de către arendaşul Mihai Sebastian Moroşanu pentru a-i arenda terenul în suprafaţă de 0,85 ha teren arabil.
Afacerea s-a perfectat prin contractul de arendă înregistrat la Primăria comunei Mihai Eminescu sub nr. 218/2.12.2015 fiind girat prin semnătură şi de către secretarul Primăriei Bogdan-Gabriel Suhăreanu.
Gicu Luca susţine că în momentul semnării contractului, neavând ochelarii la el, totul derulându-se în graba mare, nu a citit conţinutul. A mers pe încrederea că secretarul este corect cu el. Nu i s-a dat un exemplar din contract pentru acasă spunându-i-se că-l va primi ulterior semnării.
Lunile de iarnă au trecut, au trecut şi cele de primăvară iar Luca tot nu ştia ce conţine contractul de arendare încheiat cu Moroşanu. Până la urmă a insistat la acesta, deşi de câte ori îl suna Moroşanu se arăta deranjat, şi a primit un exemplar prin luna iulie pe care l-a citit şi a rămas înmărmurit.
El ştia că a arendat terenul pentru un an dar în contract erau trecuţi 10. Se vede limpede că ulterior semnării contractul a fost modificat unilateral de Moroşanu care a semnat alături de modificare şi a pus ştampila.
A mai descoperit Luca că pentru arendarea celor 85 ari de teren arabil va primi anual colosala sumă de 10 lei (da, zece lei) pentru cei 10 ani urmând a primi suma de 100 lei, cifre scrise foarte clar în contract şi fără vreo modificare ulterioară. La un calcul sumar, numai subvenţia pentru această suprafaţă de teren, primită de Moroşanu conform contractului, depăşeşte anual suma de 500 lei. Apoi, în satul Cătămărăşti Vale oamenii au arendat terenul contra unei arende de 30%. Scoate nu scoate arendaşul producţie, arendatorul trebuie să primească 30% din producţia convenită sau echivalentul în lei.
Văzând cum a fost păcălit, Gicu Luca s-a adresat emisiunii Lumea lu’ Rotundu pentru a-şi căuta dreptatea. M-a căutat personal în mai multe rânduri şi n-a renunţat până ce nu m-a contactat faţă în faţă pentru a-mi prezenta cazul său şi a-mi arăta contractul. Gicu Luca este un cetăţean extrem de cerebral, judecat şi sintetic la vorbă şi uşor îţi dai seama că omul nu are gânduri ascunse.
Potrivit preambulului din contract, Mihai Sebastian Moroşanu locuieşte în Botoşani, pe Calea Naţională şi este persoană fizică autorizată care se ocupă cu arendarea de terenuri agricole. Mi s-a spus că soţia sa ar fi avocat, afirmaţie ce pare a fi reală dacă am în vedere forma în care a fost redactat contractul. Gicu Luca l-a contactat din nou pe Moroşanu şi l-a luat la întrebări însă acesta i-a replicat că există un contract semnat şi el îl respectă. Luca l-a avertizat că nu este dispus să se lase înşelat şi că-şi va căuta dreptatea.
Cu ceva timp în urmă Moroşanu l-a contactat pe Luca şi i-a propus să-i acorde o arendă anuală de 300 lei.
Ieri, l-am contactat telefonic pe Sebastian Moroşanu care mi-a explicat că suma de 10 lei consemnată în contract ar fi o eroare de tehnoredactare. „S-a greşit la tehnoredactarea contractului dar l-am contactat pe domnul Luca şi urmează să ne înţelegem asupra unei arende de 300 lei” – a declarat Moroşanu.
Îmi vine greu să cred că a fost o eroare de tehnoredactare de vreme ce este precizată în clar şi suma de 100 lei cuvenită pentru cei zece ani de arendă dar, în condiţiile în care nu mai sunt şi alte cazuri poate că într-adevăr a fost o eroare de tehnoredactare.
L-am sunat pe Gicu Luca şi i-am rezumat dialogul mei cu Moroşanu. Omul mi-a spus sincer că nu crede în nicio eroare dar că aşteaptă ca Moroşanu să-l contacteze pentru a se înţelege asupra arendei de viitor.
Admiţând că Moroşanu are dreptate şi că s-a comis o eroare de tehnoredactare, mă întreb de ce secretarul Primăriei, Gabriel Suhăreanu, a semnat ca primarul tractorist actual deputat Verginel Gireadă şi n-a citit conţinutul actului, aşa cum îl obliga legea? La Primărie comunei Mihai Eminescu, cât a fost primar Verginel Gireadă, s-au comis multe abuzuri şi ilegalităţi, fostul primar şi actual deputat liberal fiind condamnat cu suspendare şi având pe rolul instanţelor de judecată şi alte dosare în curs de soluţionare.
Acum primarul comunei este soţia lui Gireadă, Aneta Gireadă, ajunsă la al doilea mandat. Oamenii spun că ce n-a reuşit să ducă la bun sfârşit Verginel duce Aneta, nevastă-sa. Nu cred într-o complicitate de afaceri între Moroşanu şi cei din Primărie dar având în vedere faptele trecutului n-o exclud. Cazul lui Gicu Luca devenind public, aştept să vedem evoluţia ulterioară.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fenomen ciudat. Baroni gata sa lase mosia judetului, influenta locala si bugete generoase
pentru un loc in Parlament
DNA cere incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a deputatului PMP Adrian Gurzau,
finul Elenei Udrea, acuzat de trafic de influenta
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Ministrul Agriculturii, ingrijorat de mancarea aruncata la gunoi:
Se spunea ca singura solutie de a reduce consumul de combustibil este sa creasca pretul, probabil ca la asta se va ajunge si la alimente
Hienele penaliste îşi unesc forţele s-o devoreze pe Koveşi
Ioan Rotundu
Replica lui Iohannis, dupa ce Tariceanu i-a cerut garantii ca va respecta votul romanilor cand va numi premierul:
"Nu am ce garantii sa ii dau. Orice punere sub semnul intrebarii este o obraznicie politica"
Deputatii din Comisia de munca au majorat valoarea tichetului de masa pana la 15 lei
Hilary Clinton a cîștigat puncte importante după prima dezbatere electorală
Rusia nu mai crede in dialogul cu SUA si a optat pentru razboiul total in Siria -
Horoscopul zilei de 28.09.2016
Bancul zilei: Emoţia… soţului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă