Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
58145
De la 07 Ianuarie 2003
73978550
Mihnea Costoiu:

Legislatia nu permite accesul fara Bacalaureat la studiile superioare

  • 12 September 2014, 23:00
Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, a declarat ca Ordonanta de Urgenta nr. 49/2014 si Metodologia-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar "nu permit accesul fara Bacalaureat la studiile superioare". Afirmatiile ministrului vin in contextul in care Legea Educatiei prevede, la articolul 44 aliniatul 10, urmatoarele: "Creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta". De asemenea, mai multe universitati private si de stat au anuntat ca daca un cursant ia bacalaureatul dupa primul an de colegiu, il trec direct in anul II de Facultate.
Declaratiile integrale ale ministrului Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, remise HotNews.ro prin intermediul unui comunicat de presa:
"Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a facut mai multe precizari cu privire la impactul Ordonantei de Urgenta nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, asupra sistemului educational: 'Cele doua documente nu modifica in niciun fel conditiile de acces la studiile superioare. Conditia esentiala, respectiv promovarea examenului de Bacalaureat, ramane fundamentala pentru admiterea absolventilor de liceu la cursurile organizate de universitatile de stat sau de cele private'.
Ministrul a aratat, de asemenea, ca legea nu face nicio mentiune cu privire la 'echivalarea' anilor de studiu din cadrul colegiilor: 'Legislatia in vigoare nu permite sub nicio forma echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate. Orice declaratie in acest sens este speculativa si lipsita de temei legal. Legea 1/2011, Ordonanta de Urgenta nr. 49/2014, Metodologia-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, alaturi de Hotararea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului national al calificarilor, fac imposibile si ilegale aceste asertiuni'.
Mihnea Costoiu a aratat de ce functionarea colegiilor postliceale in cadrul universitatilor reprezinta o solutie pentru sistemul educational romanesc: 'Tendinta sistemelor de educatie europene este de a incuraja invatamantul tertiar nonuniversitar. Exista domenii si specializari, mai ales cele tehnice, unde universitatile au resursele de infrastructura si resursele umane pentru a instrui absolventi de liceu. Atentie, este vorba de obtinerea unor calificari care nu sunt echivalente studiilor universitare de zi', a mai declarat Mihnea Costoiu."
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Împăcarea dintre Ion şi Maria
Horoscopul zilei
Portariuc acuzat că face vraişte bugetul nostru local
Mulțime de școli fără autorizație de funcționare
Marius Oroșanu despre trădarea lui Florin Ghiorghiță
Florin Ghiorghiţă, marele trădător al opoziţiei din CLM Botoşani
Cadou muzical pentru pompierii botoşăneni
din partea colegilor din Republica Moldova
Un pui de urs se joaca si danseaza pe un teren de golf din Canada
Protest ACL la Alba Iulia fata de Guvernul Ponta
Manifestantii au adus cu ei o barca plina cu popcorn
Construirea unei baze NATO in Romania constituie o provocare grava pentru Rusia
Victor Ponta a fost desemnat candidat la Presedintie
Discutiile Guvern - CE si FMI, de la Bruxelles, vor viza cea de-a doua rectificare bugetara
Botoşani: Personalităţi ale culturii trimise la pensie fără vreo mulţumire oficială
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă