Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24501
De la 07 Ianuarie 2003
122884568

Mileanca – Şezătoare de partid organizată pe bani publici

  • Ioan Rotundu
  • 22 February 2020, 18:55
Săptămâna trecută, la Mileanca, Primăria condusă de primarul PSD Alexandru Azamfirei a organizat o şezătoare populară. Şezătoarea a fost organizată sub ochiul atent la partidului aflat în fruntea Centrului Judeţean de Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Botoşani în persoana cântăreţei de muzică populară Cornelia Ciobanu.
Cântăreaţa face parte din categoria celor care nu-şi pot susţine cântecul şi cu un minim bagaj de cultură generală. Fac afirmaţia pentru că am avut ocazia să o aud vorbind oficial şi în public la Călăraşi şi Păltiniş şi n-a fost în stare să lege coerent două vorbe. Cât despre valorile culturale ale judeţului pe care ar fi trebuit să le mediatizeze de la nivelul funcţiei sale, imposibil aşa ceva.
La şezătoarea organizată în incinta primăriei, mai exact în sala de şedinţe a consilierilor locali, potrivit spuselor sătenilor, primarul a invitat numai apropiaţi ai PSD, cu recomandarea să vină îmbrăcaţi în costum popular.
Din partea primăriei, de organizarea evenimentului s-a ocupat Ionuţ Carabulea, angajat director de cămin cultural, deşi în Mileanca nu există aşa ceva. Dar cum tatăl lui Ionuţ este consilieri9 PSD devotat partidului, conform cutumei din PSD, tata şi-a făcut şi fiul lefegiu la stat.
Cum Cornelia Ciobanu nu s-a deplasat la Mileanca pe banii proprii, ci pe cei ai Centrului, avem în faţă confirmarea faptului că PSD-ul îşi face campanie electorală pe banii publici şi pe seama instituţiilor de cultură pe care le are sub control prin Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, lider de frunte al PSD. Dacă şezătoarea ar fi fost destinată comunei, şi nu membrilor PSD, aş fi apreciat cheltuiala ca fiind o investiţi în creşterea gradului de civilizaţie şi de mediatizare a culturii tradiţionale din partea locului. O astfel de şezătoare, denumită „Şezătoare din moşi strămoşi” s-a organizat duminică la Călăraşi, unde primarul Elena Vrajotis şi-a făcut o tradiţie din a respecta valorile culturale locale şi a le face cunoscute în plan judeţean şi naţional.
Poate că totul ar fi rămas în interiorul fiefului PSD dacă nu s-ar fi consumat un eveniment anticultural, eveniment supervizat cu brio de Cornelia Ciobanu care ar fi avut nu numai datoria funcţiei deţinute, dar şi obligaţia morală faţă de cultura botoşăneană, să nu permită să se întâmple aşa ceva.
La şezătoare s-a prezentat şi formaţia Fanfarei Mileanca, formaţie fondată cu zeci de ani în urmă de către regretatul maestru al muzicii de fanfară Gheorghe Mitoceanu. Maestrul a decedat de curând iar fanfare este coordonată provizoriu de Andreea şi Alexandru Stoian, fraţi şi copii ai Irinei Azamfirei din prima sa căsătorie. Andreea este profesoară de lb. franceză la Şcoala Drăguşeni, comună vecină, iar Alexandru, îndrăgostit de muzica de fanfară, la vârsta sa de 20 de ani a ales să continue munca prestigioasă şi preţioasă a maestrului său Gheorghe Mitoceanu. Problema a apărut când cei din conducerea PSD Mileanca au descoperit că familia Stoian şi părinţii unor copii ce cântă în fanfară nu sunt credincioşi PSD-ului şi nu percutează la comanda venită din mediul politic.
Aşa că, deşi formaţia de famfară s-a prezentat la şezătoare, nu i s-a dat voie să-şi prezinte programul. Gestul primarului Alexandru Azamfirei şi a umilei sale slugi de partid numit director de cămin cultural fără cămin, Ionuţ Carabulea, au stârnit în comună un întreg scandal şi nemulţumiri din partea susţinătorilor fanfarei.
Şezătoarea s-a organizat duminică, 16 februarie iar ca să îndulcească furia sătenilor, joi dimineaţă, 20 februarie, vreo 300 de săteni au descoperit pe gardul de la stradă, prins în pioneze, un manifest gen celor din perioada ilegalităţii comuniste. Iar în manifest, printre alte afirmaţii, s-a explicat sătenilor că fanfara n-a putut intra în program pentru că Gheorghe Mitoceanu, înainte de-a muri, a cheltuit toţi banii alocaţi fanfarei şi l-a lăsat pe directorul de cămin Ionuţ Carabulea lefter.
Potlogăria din manifest este de-o impertinenţă greu de acceptat, o jignire a memoriei maestrului,dacă la mijloc n-ar fi fost autori din interiorul PSD, tupeişti analfabeţi funcţionali care şi-au făcut din dispreţul faţă de cetăţeni o valoare morală de partid. Sâmbătă, 22 februarie, am fost prezent în Mileanca la solicitarea mai multor cetăţeni furioşi pe gestul celor din conducerea primăriei şi a venitului de la judeţ din partea CJPCCT.
Pe copii i-am găsit repetând într-o cameră a casei Irinei Azamfirei (nu este rudă cu primarul) special amenajată pentru repetiţii. I-am cunoscut şi pe fraţii Andreea şi Alexandru şi am rămas plăcut surprins de dorinţa şi voinţa lor de a continua ce-a înfăptuit deja maestrul Mitoceanu.
Tinerii erau dezorientaţi şi necăjiţi că n-au fost lăsaţi să-şi prezinte programul. Nu s-a solicitat niciun ban de la primărie,. mi s-a spus, şi nici n-a fost un spectacol pe bani. Pur şi simplu cei care au prezentat numerele artistice au făcut-o din plăcere şi pasiune pentru tradiţiile culturale ale locului.
„Nu s-a plătit nimic participanţilor la şezătoare dar s-au cheltuit bani publici pentru masa festivă” – mi-a explicat un părinte venit la întâlnirea cu mine, întâlnirea ce mi-a fost solicitată de Costel Bardan, cetăţean din satul Codreni, revoltat că la Mileanca tradiţiile populare, fanfara care a devenit un brand pentru comună, sunt pe cale să fie desfiinţate din motive politice.
Cei cu care am dialogat susţin că manifestul otrăvitor ar fi opera unor cunoscute doamne social-democrate ce o pot concura cu succes pe Viorica Dăncilă la capitolul „analfabetism funcţional”. Consideraţi de conducerea Primăriei Mileanca inutili pentru nevoile PSD, membrii Fanfarei Mileanca ar putea curând păşi hotarul în comuna Drăguşeni, Primarul social-democrat Eugen Nichita este mai pragmatic din acest punct de vedere. El vrea ca fanfara să devină a Primăriei Drăguşeni.
Dacă am în vedere că şi maestrul Ioan Cobâlă este originar din Drăguşeni, pasul n-ar fi unul de trădare a culturii comunei Mileanca, ci unul de trezire a sătenilor ca la apropiatele alegeri să-l voteze primar pe cel pe care-l consideră pentru comună şi nu pentru partid şi prosperitatea familiei.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Concurenţă neloială între soţi
Centrul de comandă al USR şi penalul Gorgan
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 24.02 – 1.03.2020
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 21.03.2020
Catrenul săptămânii
Ioan mamaische
Lumea lu Rotundu Manastirea Petru Voda Schitul Poiana
Comuna Tudora pe cale de a se elibera din robia PSD
Ioan Rotundu
Calarasi - Sezatoarea din mosi stramosi
Declarația unică se depune până la data de 25 mai 2020
Cine scoate corupţia cuibărită în sediul Anticorupţiei din Suceava?
Ioan Rotundu
11 ani de luptă împotriva mirosului emanat de vacile viceprimarului Trufin
Ioan Rotundu
“Le transmit celor din România că sunt prea alarmaţi”
Presa`n gura lu` Rotundu; Emisiunea din 28.02.2020
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog