Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17656
De la 07 Ianuarie 2003
122877723

Minciunile lui Daea, cel deştept ca oaia, ies obraznic la suprafaţă

  • Ioan Rotundu
  • 13 September 2018, 23:00
Despre campania ministrului Agriculturii Petre Daea de a ridica oaia la nivel de brand de ţară au aflat şi copii. Ce n-au aflat copiii este modul ipocrit şi mincinos prin care Daea a purtat campania de dezvoltare a oieritului pe întreg teritoriul ţării. O campanie care, după numai un an de zile, ne arată că de fapt Daea n-a făcut nimic pentru a stimula pe crescătorii de oi prin a le crea condiţii de valorificare a laptelui, lânii, pielicelelor, mieilor şi cărnii.
Poate că botoşănenii îşi mai amintesc de vizitele dese de din primăvara şi vara acestui an pe care ministrul Daea le-a făcut în judeţul Botoşani, purtat, precum boul cu veriga-n bot, de către senatorul nevastă de şofer Doina Federovici şi senatorul Lucian Trufin, zis Papalete, ambii din PSD Botoşani.
Mare tam-tam s-a făcut pe seama unei pompe de irigaţii din zona Sadoveni – Manoleasa, de fapt pompa primarului Cristian Aroşculesei, care are şi o fermă vegetală cu peste 1000 ha teren şi care, prin relaţii politice marca PSD, a pus mâna pe nişte bani nerambursabili şi a pus pompa în funcţiune. Numai că pompa a funcţionat câtă vreme era prin preajmă ministrul şi presa de curte a PSD Botoşani, după care intra în staţionare prelungită. O spun cetăţenii din Sadoveni, şi o spun fără fereală prea mare, primarul având casă în acest sat.
Spunea ministrul venit la Botoşani să ţină cuvântări lungi şi plictisitoare că va lua de la oierii botoşăneni câteva mii de miei pentru a fi exportaţi în ţările arabe, avându-l la dreapta sa pe impostorul Ionică Nechifor care n-a ratat prilejul de a-şi aranja câteva emisiuni televizate pentru a se lăuda cu promisiunile ministrului.
Mai spunea Daea că are un program de dezvoltare economică în sectorul ovine care va fi aplicat imediat iar oierii cor avea unde-şi valorifica lâna, laptele şi carnea de oaie pe care o lăuda ca fiind cea mai gustoasă şi sănătoasă.
Cum merg afacerile oierilor în momentul de faţă? Prost, foarte prost! Procesatorii de lapte nu mai primesc laptele de oaie pentru că n-au cui vinde produsele finite. Am discutat cu oieri care deţin sute şi chiar peste o mie de oi precum Adrian Sauciuc din Epureni – Ungureni dar şi cu procesatori de lapte precum Nicolai Bejenariu din Păltiniş. Primul, cu peste o mie de oi, s-a plâns că nu mai are cui da laptele. Îl încheagă, face caş, dar nu are cui să-l vândă. Bejenariu mi-a spus că nu are cereri pentru produsele obţinute din laptele de oaie. Îl mai amestecă cu cel de vacă, dar nu în cantităţi mari.
Deşi acest an a fost unul bogat în furaje, oile având iarbă de păscut din belşug, pe piaţă preţul la caş verde şi brânza sărată se menţine ridicat. Caşul verde este 18 lei/kg iar brânza sărată 20 lei/kg. În situaţia dată preţul ar trebui să fie mai mic, dar nu a scăzut. O anomalie care nu are explicaţie. Sauciuc mi-şa declarat că el vinde direct de acasă caşul verde la preţul de 12 lei/kg şi tot nu are cumpărători.
În privinţa meilor, toţi oierii din judeţ au luat o mare plasă. Luând de bună afirmaţia lui Daea că vor exporta mieii la arabi, n-au mai sacrificat mieii la Paşti şi i-au lăsat să crească în greutate pentru a putea fi exportaţi. Au rămas cu ei în staul pentru că exportul la arabi era doar o promisiune fără acoperire a ministrului. Acum au o mare problemă. Mielele le lasă de prăsilă, dar cu berbecuţii au necazuri mari pentru că abatoarele nu-i primesc pentru sacrificare şi valorificare.
Dumitru Mechiş din Mândreşti – Ungure mi s-a plâns că a rămas cu peste 100 de miei şi nu are ce face cu ei. Lâna n-a putut-o valorifica, laptele nu mai are cui să-l da, aşa că s-a decis să vândă cele 500 de oi. Preţul oferit pe bucată este unul derizoriu, adică 130 lei, dar n-are cui vinde. Nu mi-a venit a-l crede dar primarul de Păltiniş, Costel Romanescu, mi-a confirmat că i s-a oferit un preţ bun pentru că el a vândut cele aproape 1000 de oi cu 115 lei bucata.
Despre valorificarea lânii nu se poate vorbi. În urma vizitelor ministrului Daea, Cristian Delibaş – directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Botoşani a indicat oierilor să predea lâna la un depozit din Suceava. Numai că depozitul plăteşte 1 leu/kg iar transportul lânii până la Suceava costă mai mult. Cel puţin aşa mi-a explicat primarul comunei Vorniceni, Toader Leampăr, căruia i s-au plâns oierii că directorul Delibaş şi-a bătut joc de ei.
Am discutat şi cu un patron de carmangerie şi l-am întrebat de ce nu prepară şi carnea de oaie, mai ales că ea se foloseşte la compoziţia de mici, pastramă dar gustoşi sunt şi cârnaţii de oaie afumaţi sau în combinaţie cu carnea de porc la fabricarea cabanosului. Mi-a explicat că nu sunt solicitări pe piaţă pentru produsele din carne de oaie decât într-o proporţie foarte mică. Când are nevoie de carne de oaie este asaltat de oieri, aşa că plăteşte 5 – 6 lei/kg. Altă ciudăţenie, pentru că în Piaţa Botoşani carnea de oaie se vinde la 20 lei/ka.
Iată cum ministrul Petre Daea una promite prin vizitele sale prin ţară sau prin emisiunile televizate dar de la vorbe la fapte n-a reuşit să treacă.
Revenind la Botoşani, să-i întrebe oierii pe senatorii PSD de Botoşani, Doina Federovici şi Lucian Trufin de ce l-au cărat pe ministru după ei prin judeţ ca să-i mintă cu atâta neruşinare. Prin comunicatele de presă date publicităţii, ambii senatori mint de îngheaţă apele la vreme de vară. Aşa cum şi ministrul Daea i-a minţit pe oieri.
Închei cu strigătul disperat al oierului Adrian Sauciuc (foto), taliban PSD, dar care, în secvenţa televizată pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu, cere Guvernului PSD să nu-şi mai bată joc de oieri şi ministrul Daea să-şi ţină promisiunile. Mai vrea Sauciuc ca Guvernul PSD să nu mai dea bani celor care nu vor să muncească. El are nevoie de forţă de muncă iar sătenii beau la bar ajutoarele sociale. Un strigăt în pustiu! Ministrul Dea a reînviat balada Mioriţa prin a omorî nu numai ciobanii, ci şi oile de data aceasta!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 10 – 16.septembrie 2018
Lumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Ungureni II
Bancul săptămânii: Un calmant original
Călăraşi: Cum Biserica confiscă în favoarea sa meritele altora
Ioan Rotundu
Din prim-procuror, inculpat, apoi avocat… ratat
Ioan Rotundu
Moldoveanca este blondă la păr, nu şi la caracter
Ioan Rotundu
Călăraşi: Cum Biserica confiscă în favoarea sa meritele altora (II)
Ioan Rotundu
Când va veni și momentul „T0“ pentru școala românească?
Turcan, după plângerea Jandarmeriei la DIICOT:
În România, crima organizată dă o lovitură de stat
Sodoma şi Gomora în varianta românească a PSD-ului
Ioan Rotundu
Război deschis în PSD.
„Greii” partidului vor să-i forțeze mâna lui Dragnea să convoace ședința Comitetului Executiv
„fiul unui evreu din România, venit să găsească azil în Franța”,
despre avansul populismului: Pentru prima dată, îmi e frică
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 14.09.2018
Lumea lu' Rotundu:Centemarul Unirii - Păltiniş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog