Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15209
De la 07 Ianuarie 2003
101999506

Ministerul Apararii, sanctionat pentru discriminare,

  • dupa ce a exclus femeile de la mai multe specializari din domeniul militar
  • 5 April 2016, 23:00
Curtea de Apel Bucuresti a sanctionat in premiera Ministerul Apararii Nationale (MApN) pentru discriminare, hotarand ca excluderea nejustificata a femeilor de la mai multe specializari din domeniul militar, dar si alocarea unui numar foarte mic de locuri pentru fete in invatamantul militar superior nu respecta principiul egalitatii intre femei si barbati, scrie Mediafax.
Decizia Curtii de Apel vine dupa o hotarare a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) din octombrie 2014, atunci cand MApN a fost sanctionat prin avertisment, in urma unei petitii depuse de 17 organizatii nonguvernamentale.
Armata a contestat solutia CNCD, in cererea de chemare in judecata sustinand ca acuzatiile care i-au fost aduse sunt nefondate, aducand ca argumente faptul ca un numar egal de femei si barbati ar scadea eficienta si capacitatea de reactie, pe motiv ca femeile au, timp de 4-5 zile pe luna, ciclu menstrual, se intampla sa dea nastere la copii si, in plus pot avea si rau de mare.
Ministerul Apararii Nationale a fost reclamat la CNCD pe 25 martie 2014, atunci cand o serie de ONG-uri au depus o petitie in legatura cu discriminarea pe criterii de gen a locurilor scoase la concurs pentru admiterea in institutiile de invatamant proprii si prevederea unui numar de locuri considerabil mai mic pentru fete fata de numarul de locuri rezervate baietilor.
CNCD a hotarat ca faptele sesizate constituie discriminare si a sanctionat MApN cu avertisment, recomandand ca pe viitor sa fie respectat principiul nediscriminarii si al egalitatii de sanse intre femei si barbati.
"Sunt indeplinite elementele faptei de discriminare, potrivit art. 2 alin. 1, respectiv suntem in prezenta unei diferentieri, creata de catre partile reclamate prin fapta de a fi acordat un numar de locuri mult mai mare pentru candidatii de sex masculin, fata de candidatii de sex feminin. Efectul creat consta in afectarea dreptului la educatie al candidatilor de sex feminin", arata atunci institutia sesizata.
Ministerul Apararii afirma ca "a luat act" de decizia justitiei si asteapta motivarea instantei. "In functie si de hotararea definitiva a acesteia, M.Ap.N. va ajusta normele de recrutare si baremele de selectie in armata", potrivit unui comunicat al ministerului.
"Eliminarea oricarei masuri de nejustificata diferentiere in functie de gen este un proces pe care Armata Romaniei e decisa sa-l parcurga", arata ministerul.
In prezent, femeile reprezinta 17% din numarul total al angajatilor, dintre care peste 5% personal militar, potrivit sursei citate.
Principalele arme si specialitati cu o pondere mai mare de personal feminin sunt in domeniul medicinei militara, logisticii, comunicatiilor si informaticii, aviatiei, financiar-contabil, infanteriei, marinei si rachetelor si artileriei antiaeriane.
Referitor la participarea la misiuni in teatrele de operatii si misiuni individuale in afara teritoriului national, in prezent aproximativ 40 de militari femei sunt in misiuni NATO, ONU si UE in Afganistan, Balcani, R.D. Congo, Coasta de Fildes si Georgia.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă cremă de ţelină
Bancul zilei: Angajatul cel isteţ
Horoscopul zilei de 6.04.2016
Prognoza meteo pentru zilele urmatoare
Doar doi senatori din comisia juridica au venit la discutia despre ordonanta privind interceptarile.
Pruna: O vom pune pe agenda saptamana viitoare
Doar doi senatori din comisia juridica au venit la discutia despre ordonanta privind interceptarile.
Pruna: O vom pune pe agenda saptamana viitoare
Guvernul vrea un proiect de lege pentru serbarea centenarului in 2018
si include in el autostrazile Pitesti - Sibiu si Iasi - Targu Mures
PSD a declansat operatiunea marirea salariilor pentru bugetari.
Zeci de amendamente in comisia de munca din Camera Deputatilor, impact bugetar de 1,6 miliarde de lei
Procurorul general a dispus redeschiderea urmaririi penale in Dosarele Revolutiei
Autoritatea prefectului Nechifor tinde spre -273,15 °C
Ioan Rotundu
Botoşani: Noi ticăloşii politice menite să ne manipuleze votul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă