Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15564
De la 07 Ianuarie 2003
122875631
Ministerul Dezvoltării:

Legea privind publicitatea stradală poate fi aplicată

  • 19 January 2012, 23:00
Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate va putea fi aplicata, chiar daca o prevedere din acest act normativ a fost declarata neconstitutionala, sustine Ministerul Dezvoltarii. Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, o sesizare facuta de USL prin care era reclamata neconstitutionalitatea noii legi adoptata in decembrie de Camera Deputatilor.
"In urma deciziei Curtii Constitutionale, legea va intra in vigoare dupa modificarea de catre Parlament a datei-limita pana la care mijloacele de publicitate pot fi mentinute in amplasamentele autorizate, 1 ianuarie 2012, data care, in prezent, este anterioara promulgarii legii", informeaza Ministerul Dezvoltarii.
Potrivit acestuia, legea a fost elaborata ca urmare a dezorganizarii si a modului haotic in care este realizata in prezent publicitatea stradala in majoritatea localitatilor din tara. Legea stabileste cadrul general prin care autoritatile administratiei publice locale vor putea elabora regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate si adauga conditii mai restrictive gandite pentru a proteja aspectul vizual al localitatilor si siguranta cetatenilor.
Legea va interzice, printre altele, acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafetelor vitrate ale cladirilor, precum si amplasarea de mijloace de publicitate pe obiectele de arta monumentala, pe cladirile reprezentand monumente istorice, pe arbori, pe zona carosabila a strazilor si a drumurilor, in intersectii, in sensurile giratorii si in spatiul destinat circulatiei autovehiculelor si semnalizarii rutiere.
Legea mai prevede ca regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate va fi corelat cu prevederile documentatiilor de urbanism aprobate, iar in procesul de stabilire a regulamentului vor fi consultati si specialisti din urbanism, arhitectura, design si peisagistica.
Dupa promulgare, autoritatile publice locale vor fi responsabile cu aplicarea prevederilor legii, inclusiv cu desfiintarea constructiilor/amplasamentelor care nu vor respecta prevederile legale.
"Am intampinat o opozitie foarte mare la adresa acestei legi din partea reprezentatilor industriei, care au interese de sute de milioane de euro. Ca oricare cetatean, insa, si eu sunt deranjata de aspectul pe care Capitala si alte orase au ajuns sa-l aiba din cauza miilor de panouri, bannere si firme care atarna peste tot.
Capitala, ca sa iau cel mai rau exemplu, arata astazi ca un bazar in care ne-am scos cu totii cearsafurile la uscat. Nu interzicem publicitatea stradala, vrem doar sa o transformam intr-o activitate civilizata, care sa nu agreseze vizual cetatenii si sa nu puna in pericol siguranta publica. De multe ori, panourile sunt amplasate in puncte cu vizibilitate pentru firma care-si promoveaza produsul, dar care afecteaza traficul auto si pietonal.
Daca vrem ca orasele noastre sa arate civilizat si sa fie atractive si sigure pentru turisti si pentru locuitorii lor, aceasta lege trebuia adoptata. Niciunde in Europa nu este haosul de la noi in centrele oraselor, cladiri de patrimoniu acoperite de bannere publicitare, panouri care ascund semne de circulatie sau care blocheaza trei sferturi din trotuare! Este o lege pe cat de contestata de cei cu interese, pe atat de necesara oamenilor de rand!", a declarat ministrul dezvoltarii, Elena Udrea.
Potrivit informarii Curtii Constitutionale, aceasta "a admis sesizarea si a constatat ca sintagma "dar nu mai tarziu de 1 ianuarie 2012" cuprinsa in art. 65 alin (1) din Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate este neconstitutionala". Articolul respectiv arata ca "mijloacele de publicitate autorizate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi pot fi mentinute pe amplasamentele autorizate pana la data expirarii contractelor de publicitate in curs, dar nu mai tarziu de 1 ianuarie 2012".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Slvaţi de pompieri după o intervenţie extrem de dificilă
Bancul zilei: Păsărească
Reţeta zilei: Cum se fac drojdiile de pâne
Caricatura zilei
În acest week-end are loc celebra vânătoare de mistreţi de la Balc.
Situaţia politică din China este "foarte, foarte delicată"
Ungaria vizează un acord de împrumut de 17-20 miliarde euro de la FMI
Zona Euro dă semne timide de stabilizare, euro nu se va prăbuşi
Botoşani: Încă doi „săraci” s-au alăturat protestatarilor
Ioan Rotundu
Căsuţele de la Ipoteşti vor scăpa de mobilierul „preistoric”
La Memorialul Ipoteşti s-au făcut economii pe seama imaginii lui Eminescu
s-a returnat la buget circa un miliard jumătate lei vechi
USL s-a „rupt” în două la Botoşani
Şeful de la Memorialul Ipoteşti îşi ironizează abgajaţii
vrea să aducă Lacul cu nuferi în curtea instituţiei
Dascălii botoşăneni sunt chemaţi la grevă
De după gratii, Liliana Teodoriu a prins gustul proceselor
Botoşani: Spitalul judeţean aglomerat de persoane cu fracturi
Strategia protopopului a eşuat
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog