Astfel, potrivit unui ordin al MS, Direcţia de Sănătate Publică căreia i se adresează bolnavul va desemna o persoană responsabilă de organizarea activităţii de trimitere în străinătate. Atribuţiile acestei persoane vor fi scrise în fişa postului.
Această persoană va trebui să lucreze în cadrul Compartimentului de Asistenţă Medicală şi Programe de Sănătate şi are de asemenea obligaţia de a transmite comisiei de specialitate teritoriale toate documentele necesare îndeplinirii atribuţiilor acestora privind trimiterea în străinătate la operaţie sau tratament.
Noul ordin are prevederi şi pentru medici. Medicul curant care a recomandat trimiterea în străinătate va trebui să examineze bolnavul şi la revenirea acestuia în ţară, pentru a stabili beneficiul tratării în străinătate. Va face şi un raport în această privinţă, spune medicul Eugen Rotariu.
În funcţie de gravitatea bolii şi în cazul bolnavilor minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca bolnavii să se deplaseze în străinătate cu însoţitor, însă însoţitorul va suporta costul deplasării şi al cazării, aceste costuri decontându-se însoţitorului numai dacă bolnavul are vârsta sub un an. (Doina Marcu)