Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2662
De la 07 Ianuarie 2003
87704051

Ministerul Turismului vrea sa desfiinteze actualele birouri de promovare din strainatate,

  • acuzand cheltuieli pe care acestea nu le pot justifica
  • 3 May 2017, 23:00
Ministerul Turismului a elaborat un proiect de act normativ pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 24/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Turismului, care prevede, pe langa modificari de organigrama, desfiintarea reprezentantelor externe ale acestei institutii, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit acestuia, birourile de promovare externa ale Ministerului Turismului au functionat pe bugete create artificial, dupa bunul plac al reprezentantilor acestora. Viitorii reprezentanti vor fi angajati prin concurs, cu mandat de 4 ani, nu pe perioada nedeterminata cum sunt acum.
"Contrar tuturor normelor in vigoare aplicabile misiunilor externe, la nivelul reprezentantelor externe ale Ministerului Turismului nu a existat un plafon maxim al cheltuielilor pentru chirie, ci a fost doar o conditie referitoare la suprafata admisa, care, conform raportului Curtii de Conturi, nici aceasta nu a fost respectata de unii angajati ai acestor birouri.
S-au constatat, de asemenea, discrepante majore la chiriile pentru birouri si locuintele angajatilor intre reprezentante din tari comparabile ca nivel de trai, acestea variind intre 1347 Euro si 5357 Euro/ luna. Astfel, s-a ajuns la situatia ca peste 70% din totalul bugetului alocat birourilor externe sa reprezinte cheltuieli cu chiriile. Unele reprezentante nu au prezentat, la solicitarea conducerii institutiei, contractele de inchiriere a spatiilor sau anexele la acestea pentru prelungirea duratei lor", se precizeaza in comunicat.
Ministerul Turismului mai spune ca parte imprtanta a cheltuielilor facute de reprezentantele externe ale Ministerului Turismului nu au fost inregistrate in contabilitatea institutiei, facandu-se deconturi fara documente justificative in spate. Pe parcursul anilor, suma nejustificata a ajuns la peste 500.000 Euro.
"Considerand nefireasca si ilegala situatia constatata, Ministrul Turismului Mircea-Titus Dobre a decis sa procedeze la schimbarea in profunzime a modului de organizare a activitatii de reprezentare a Romaniei in domeniul promovarii turistice a tarii noastre in strainatate", se arata in comunicat.
Actualele birouri de promovare din strainatate vor fi desfiintate, urmand ca in 90 de zile angajatii acestora sa fie rechemati de la post. In aceasta perioada, Minsiterul Turismului, impreuna cu Minisetrul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii, vor elabora un statut al angajatilor din reprezentantele de promovare turistica externe si un regulament de concurs, in baza caruia sa fie ocupate aceste posturi.
Viitorii angajati externi vor avea un mandate de 4 ani, evitandu-se astfel situatia de angajati pe perioada nedeterminata ai acestor birouri (SUA- 23 ani, Austria- 17 ani, Rusia- 16 ani, Germania- 12 ani, Franta si Italia- 10 ani, Polonia- 8 ani, Anglia- 5 ani), fara un control real al activitatii lor si fara o imagine clara a eficientei la post.
Ministerul Turismului sustine ca reprezentantii din cadrul birourilor de promovare turistica a Romaniei vor beneficia de autonomie administrativa, dar activitatea lor fi coordonata de sefii misiunilor diplomatice din tarile in care se va considera necesara prezenta institutionala a Ministerului Turismului. De asemenea, Ministerul Turismului va decide relocarea unor birouri de promovare turistica in tari care pot fi furnizoare de turisti pentru Romania (de exemplu, tarile scandinave si BENELUX), dar numarul total al reprezentantelor externe va ramane de 14.
"Pentru optimizarea cheltuielilor, Ministerul Turismului va analiza cu MAE oportunitatea gazduirii unor birouri de promovare turistica externa la sediile misiunilor diplomatice. Actualii reprezentanti de la birourile externe vor fi rechemati in tara si vor avea statutul de angajati ai ministerului Turismului, avand posibilitatea de a participa la concursul organizat pe parcursul acestui an", se mai arata in comunicat.
"Masura este luata in contextul in care Ministerul Turismului isi asuma responsabilitatea eficientizarii activitatii la nivelul intregii institutii, si isi propune ca promovarea Romaniei ca destinatie turistica in lume sa fie facuta dupa reguli clare, coerente, conform normelor legale privind reprezentarea tarii in plan extern. Necesitatea desfiintarii birourilor externe ale Ministerului Turismului si regandirii modului de reprezentare turistica pe plan international a Romaniei este data atat de analizele interne facute de la preluarea mandatului de catre Ministrul Mircea-Titus Dobre, cat si de datele relevate de raportul Curtii de Conturi privind activitatea fostului ANT in 2015.
Institutia de control a constatat o serie de nereguli grave in privinta modului de functionare a birourilor de promovare externa si a cheltuirii banilor publici, care confirma rezultatul analizei interne facuta de conducerea Ministerului Turismului", mai precizeaza Ministerul Turismului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă AJFP Botoşani
Toata conducerea executiva a CFR Marfa vizata de ancheta DIICOT
Presa romaneasca in 2016-2017, impartita in instrumente de propaganda-dezinformare
si furnizori de jurnalism de calitate
Romanii, fruntasi la dobandirea cetateniei altui stat UE
Ponta anunta ca lucreaza cu Teodorivici si Constantin la amendarea proiectului de lege privind salarizarea unitara
Intr-o epoca in care democratia se confrunta tot mai mult cu populismul,
nu are cine sa mai explice poporului ca solutiile cele mai usoare nu sunt neaparat cele castigatoare
Siegfried Muresan propune un proiect pentru combaterea propagandei ruse din presa si retelele sociale,
finantat din bugetul UE cu 3 mil euro
Imagini in exclusivitate, filmate in Coreea de Nord.
BPN al PNL l-a propus pe Eugen Nicolaescu pentru postul de viceguvernator al BNR
Mihnea Motoc, numit in conducerea unui think-tank al Comisiei Europene
, in domeniul politicii de aparare
Bancul zilei: Consecinţele abstinenţei la alcool
Horoscopul zilei de 4.05.2017
Ne fură, ne mint, ne înşeală şi vor acum să-i iertăm
Ioan Rotundu
Lumea lu’ Rotundu devoalează boicotul celor din PSD
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă