Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6868
De la 07 Ianuarie 2003
123130439
pnl

Ministerul rus de Externe: Conducerea României îşi intensifică retorica antirusească; relaţiile nu se vor dezvolta

  • de V.M. HotNews.ro
  • 16 May 2014, 23:00

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe rus, Aleksandr Lukasevici, a declarat, potrivit Itar-Tass, ca in conditiile intensificarii retoricii antirusesti a autoritatilor romane "ar fi nepotrivit sa ne asteptam ca relatiile dintre Romania si Rusia sa continue sa se dezvolte in mod constructiv", relateaza Mediafax.

"Ca si cum ar fi la comanda, conducerea Romaniei, inclusiv presedintele, isi intensifica retorica antiruseasca. Cele mai recente declaratii publice jignitoare la adresa presedintelui Rusiei sunt absolut revoltatoare si inacceptabile", a declarat Aleksandr Lukasevici, in cadrul conferintei saptamanale de joi. "Cred ca este greu sa te astepti ca relatiile bilaterale sa continue sa se dezvolte intr-un mod constructiv, in acelasi spirit si in acelasi ritm", a spus oficialul rus.

Lukasevici a precizat ca MAE rus a cerut explicatii Bucurestiului dupa incidentul cu avionului vicepremierului rus Dmitri Rogozin. "Ne-am exprimat protestul nostru ferm. Reprezentanti ai autoritatilor romane au incercat sa ofere cateva explicatii, dar le consideram absolut neconvingatoare. Astfel de incidente nu contribuie la consolidarea increderii si nu ne dau motive sa speram in relatii normale, de buna vecinatate intre tarile noastre", a subliniat purtatorul de cuvant.

***

La sfarsitul saptamanii trecute, Rogozin a acuzat Romania ca nu i-a permis avionului sau, la solicitarea Statelor Unite, sa se intoarca la Moscova prin spatiul aerian romanesc, in drum dinspre regiunea separatista moldoveana Transnistria, unde a participat vineri la parada militara organizata de Ziua Victoriei asupra nazistilor.

"La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec", a afirmat vicepremierul rus intr-un mesaj postat sambata pe Twitter, din Transnistria.
"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a adaugat Rogozin, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Duminica, presedintele Traian Basescu a reactionat spunand ca "la astfel de declaratii eu nu pot avea decat o singura reactie. Trebuie sa aflam cata vodca a consumat Rogozin inainte sa faca aceste declaratii. E o declaratie lipsita total de respect fata de un alt stat, fata de orice altceva ce nu reprezinta Mama Rusia".

Dmitri Rogozin a continuat, luni, pe retele de socializare Twitter si Facebook declaratiile provocatoare la adresa autoritatilor romane, raspunzand acestei afirmatii a presedintelui roman Traian Basescu privind atacurile la adresa Romaniei.

"Ma intreb cate pahare a golit Basescu pentru a prinde curaj sa inchida spatiul aerian pentru avionul nostru", a scris Rogozin pe contul sau de Twitter. Acelasi mesaj, care insoteste o fotografie a presedintelui roman apare si pe contul de Facebook al vicepremierului rus.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator si este un personaj politic care nu are ce cauta in Romania, dar declaratiile sale impuneau o intalnire a autoritatilor romane cu presedintele Traian Basescu.

El a declarat ca, in lipsa presedintelui, aflat "in plimbare" cu Elena Udrea la Arad, a gestionat personal situatia la nivelul ministerelor, conform angajamentelor NATO si UE ale Romaniei, interzicand inclusiv trecerea vicepremierului rus prin spatiul aerian romanesc, intrebandu-se insa de ce mai are atunci Romania un presedinte daca este nevoie ca el, ca premier, sa isi asume responsabilitatile de comandant suprem.

"In mod normal, intr-o situatie de acest gen, cand vicepremierul Rusiei provoaca Romania, ar fi trebuit sa avem o intalnire cu presedintele tarii, comandantul suprem, care era insa cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe si al celorlalte ministere exact cum trebuia sa procedam, si anume respectand angajamentele pe care Romania le are (...) Am actionat eu ca si comandant suprem, daca el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam sa cerem avioanelor de vanatoare romanesti sa ia o decizie. O sa iau eu acele decizii cand va fi cazul, dar atunci de ce mai avem presedinte in Romania ?", a spus Ponta.

Dupa aceasta declaratie, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, si-a continuat, pe Twitter si Facebook declaratiile provocatoare la adresa oficialilor romani, vizandu-l pe premierul Victor Ponta, dupa ce anterior postase un raspuns pentru presedintele Traian Basescu.

Vineri, premierul Victor Ponta a declarat ca el nu a avut niciun schimb de replici cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin si ca un astfel de schimb de cuvinte a existat intre presedintele Traian Basescu si oficialul rus, dar nu la nivel oficial, ci "pe teme alcoolice".

El a raspuns astfel intrebat de presa daca a discutat cu secretarul general al NATO, aflat la Bucuresti, si despre schimbul de replici avut la nivel oficial cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

"Eu nu am avut niciun schimb de replici cu Rogozin, a avut Basescu si nu a fost un schimb oficial, a fost un schimb pe teme alcoolice", a spus Ponta.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşaniul nu vrea să scape de sărăcie
Marele absent de la întâlnirea cu Victor Ponta, Florin Ţurcanu
Frontiera de la Racovăţ ar putea fi redeschisă în două luni
Drumul Botoşani - Suceava va fi gata în trei luni
Mai mulţi jandarmi mobilizaţi pentru acţiunile de la acest sfârşit de săptămână
Norica Nicolai, Mihai Țurcanu și Rareș Mănescu, la Vaslui (P)
PNL Botoşani: Acesta este Victor Viorel Ponta, acesta este PSD!
Preşedintele Florin Ţurcanu despre absenţa de la întâlnirea cu premierul: „Cum să merg fără invitaţie?”
DE-ALE CĂSNICIEI…
Negriţoiu, ASF: Situatia de la Omniasig este sub control. Omniasig intruneste criteriile de prudentialitate legale. Are o buna cota de lichiditate si solvabilitate
Cea mai proasta solutie e boicotul. De ce votez in 25 mai
Horoscopul zilei
Cum poţi verifica poliţa ta Omniasig
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog